Fed açıkladı! Enflasyon beklentisi düştü

ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, haziranda 0,2 puan azalarak yüzde 3 oldu.

Fed açıkladı! Enflasyon beklentisi düştü
Fed açıkladı! Enflasyon beklentisi düştü
GİRİŞ 08.07.2025 18:54 GÜNCELLEME 08.07.2025 18:54

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Haziran 2025 dönemine ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

FED, ENFLASYON BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRDÜ

Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi geçen ay 0,2 puan azalışla yüzde 3'e geriledi.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi yüzde 3 ve 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi yüzde 2,6 olarak korundu.

Kısa ve orta vadeli enflasyona ilişkin ifade edilen belirsizlikler azaldı, uzun vadeli enflasyona ilişkin ifade edilen belirsizlikler değişmedi.

Hane halkı gelirlerindeki artışa ilişkin beklenti 0,2 puan yükselerek yüzde 2,9'a ulaşırken, harcamalara ilişkin beklenti ise 0,2 puan azalışla yüzde 4,8'e düştü.

Bu dönemde maliyetlere yönelik artış beklentisi benzin için yüzde 4,2'ye ve üniversite eğitimi ile kira için yüzde 9,1'e çıktı. Sağlık hizmetleri maliyetine dair artış beklentisi de yüzde 9,3 ile Haziran 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Gıda maliyetlerine yönelik artış beklentisi ise değişim göstermeyerek yüzde 5,5 oldu.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin altında artmıştı.

Haziran ayına dair TÜFE verileri 15 Temmuz'da açıklanacak.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.