Erdoğan: Hürmüz Boğazı'nın kapatılması büyük sıkıntı oluşturur

Bugün Nato zirvesi için bulunduğu Hollanda kenti Lahey dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hürmüz Boğazı’nın kapatılması büyük sıkıntı oluşturur." ifadesini kullandı.

GİRİŞ 26.06.2025 13:18 GÜNCELLEME 26.06.2025 14:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide, enerji alanındaki gelişmelere ve Türkiye’nin stratejik hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "İran Türkiye’ye doğal gaz akışını kesti" şeklindeki haberler kısa sürede yayılırken, bu bilgi resmi kaynaklarca yalanlandı dedi.

  • Hürmüz Boğazı'na yönelik gerilim sonrası oluşan küresel tedirginlik hakkında konuşan Erdoğan, Türkiye’nin enerji krizlerine karşı direncini artırma kararlılığını vurguladı.

     
  • Erdoğan, Hürmüz Boğazı üzerinden yaşanan gerilimin enerji güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Hürmüz Boğazı’nın kapatılması büyük sıkıntı oluşturur. Ancak İran’ın böyle bir adım atacağına ihtimal vermiyoruz,” ifadelerini kullandı.
     
  • Son yaşanan gerilimin enerji arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını söyleyen Erdoğan "Türkiye olarak biz kendi enerji kaynaklarımızı artırmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Gabar’daki petrolden Karadeniz’deki doğal gaza kadar birçok noktada üretim yapıyor ve bunu artırmaya gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.

SORU: Savunma sanayiindeki dışa bağımlılığı azaltan hamleleriniz var siz de anlattınız. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan adımlarınız, bu konuda da termik santraller, nükleer santraller, HES'ler, Karadeniz'de doğal gaz, Gabar'da petrol sondaj çalışmalarımız hızla devam ediyor. Hürmüz Boğazı'nın kapacağı iddiaları üzerine enerjide küresel kriz beklentisi yaşandı. Biz şu an kendi kaynaklarımızla enerjide tam bağımsızlık noktasına doğru ilerliyoruz. Olası bu tarz küresel enerji krizlerinde Türkiye, böyle fırtınalı ortamları kendi yerli imkanlarıyla atlatabilecek seviyeye nasıl gelir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda dönüşü gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşi

CEVAP: Hürmüz Boğazı’nın kapatılması büyük sıkıntı oluşturur. Biz, İran’ın böyle bir adım atmayacağına inanıyoruz. Son gerilim enerji arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır. Türkiye olarak biz kendi enerji kaynaklarımızı artırmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Gabar’daki petrolden Karadeniz’deki doğal gaza kadar birçok noktada üretim yapıyor ve bunu artırmaya gayret ediyoruz. Diğer taraftan da petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizi ciddiyet ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Enerjide tam bağımsız olma hedefiyle ithalatımızı düşürmek, üretimimizi artırmak için çaba içindeyiz. Nihai hedefimiz ise Türkiye’yi kaynakta ve teknolojide ihracatçı bir ülke haline getirmektir. Yaşananlar enerjinin ülkeler için beka meselesi olduğunu ayan beyan ortaya koymuştur. İki gün önce bir dedikodu yayıldı, dediler ki; “İran doğalgazı kesti.” Bu konuyu derhal Enerji Bakanımla görüştüm; o da muhatabıyla temas kurdu. Aslında böyle bir durum yok. Biz ayrıca İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'la görüşmemizi yaptık. Bizim doğal gazımızı kesme gibi bir durumun olacağına asla ihtimal dahi vermiyoruz. Şu anda bizim İran’dan doğal gazımız geliyor. Herhangi bir sıkıntımız yok.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Kamil 4 saat önce Şikayet Et
    $ 30 Milyar dolarlık Basra Faw limanı - Haditha - Silopi Petrol Boru Hattını inşa edersek , Avrupa'ya giden petrol ticareti kesilmez . Artı Doğu Afrika , Hindistan ve Asya ülkelerinden kalkan petrol tankerlerinin petrolü de $ Milyarlarca kâr hanemize girer .
    Cevapla
  • O s m a n K A Y A 4 saat önce Şikayet Et
    Evet inadına, Kürtlerle , Araplarla, Farslarla kardeş olmaya devam, Orta Asya ile balkanlarla, islam dünyası ile, mazlumlar ile diyaloğa / işbirliğine devam, batılılar tarafından bulaştırılan ırçılık ve mezhepçilik mikroplarından kurtulmaya devam, bir olmaya, diri olmaya, güçlü olmaya devam, hep birlikte izzetli ve onurlu olmaya devam.........
    Cevapla
  • O s m a n K A Y A 5 saat önce Şikayet Et
    İnadına, ABD'ye rağmen; İran ile ticarete devam, Rusya ile ticarete devam , Afrika ile diyaloğa devam, Suriye ile işbirliğine devam, savunma sanasına devam, mazlumların yanında olmaya devam, dünya beşten büyüktür demeye devam........ İşte kavlen ve fiilen emperyalizme karşı olmak bu. Kem küm yok, icraat var.
    Cevapla
  • vatandaş 5 saat önce Şikayet Et
    keşke kapatsalarda dünya ambargo görse.
    Cevapla