Taşınmaz satışlarında değeri düşük göstermeye son

Emlakta daha düşük tapu harcı vermek ve değer artışı vergisini az ödemek için yapılan düşük bedelli satışlar; MEVA ile tespit ediliyor. Peki MEVA nedir ve nasıl işliyor?

GİRİŞ 09.06.2025 16:31 GÜNCELLEME 09.06.2025 17:09
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kullandığı Mekansal Veri Analizi Sistemi (MEVA) ile taşınmaz satışlarında değerinden düşük fiyat göstermenin önüne geçilecek.

MEVA bir yazılım sistemi.

MEVA satışta yapılan gayrimenkul bedellerinin tapu harçlarının düşüklüğü, yüksekliği gibi konularda araştırma ve analizleri yapmak, düşük bedelli satışlar varsa da onları tespit etmek için hazırlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu kanalda satışları yapan vatandaşlara birer yazı göndererek "gayrimenkulünüz gerçekte şu değerde fakat siz şu değere göstermişsiniz" diyor.

Gerçek değer üzerinden tapu harçlarının tahsilini sağlamaya çalışıyor.

MALİYE MEVA DENETİMİ YAPIYOR

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan'ın verdiği bilgilere göre, Maliye Bakanlığı, 3-4 aydır yoğun bir şekilde MEVA sistemiyle bu denetimi yapıyor.

2 BİN 500 KİŞİ TEKRAR BEYANDA BULUNDU

Verilen bilgilere göre, sistem şu ana kadar 16 bin mükellefi inceledi, 9 bin civarında mükellefe bu konuda yazı gitti. 2 bin 500-2 bin 600 civarında vatandaş da bu giden yazılar karşılığında tekrar beyanda bulunup o vergi farklarını ödemeye başladı.

"10 MİLYON LİRALIK BİR GAYRİMENKULÜN EMLAK BEYAN DEĞERİ ŞU AN 2-3 MİLYON LİRA"

Piyasadaki satışların büyük bir bölümünde vatandaşların gayrimenkul satışlarını belediyelerin belirlediği emlak beyan değeri üzerinden gerçekleştirdiğini söyleyen Taylan, "10 milyon liralık bir gayrimenkulün emlak beyan değeri şu an belki 2-3 milyon lira civarında. Vatandaşımızda genelde bu emlak beyan değeri üzerinden işlemini yaptığından gerçek değer üzerinden satışını gösteremiyor." diye konuştu.

TAPU HARCI HESAPLAMASI

Uzmanlarca, vatandaşların gayrimenkul değerlerini düşük göstermesindeki en büyük nedenin de tapu harçlarının yüksek olması olarak gösteriliyor.

Örneğin 2 milyon liraya bir gayrimenkul satıldığında yüzde 4 ile çarpılıyor.

10 milyon liraya gayrimenkulü satıldığında o da yüzde 4 ile çarpılıyor.

Satış fiyatı arttıkça tapu harcıda arttığı için, satışı düşük gösterme yoluna gidiliyor.

5 YILDAN ÖNCE ELDEN ÇIKAN EMLAĞA DEĞER ARTIŞI VERGİSİ

Diğer tarafta satıcı emlağını 5 yıldan önce elinden çıkardıysa orada hem ona tapu harcı hem de bir değer artış vergisi ortaya çıkıyor ki bu vatandaşı çok ciddi anlamda mağdur eder.

KAYNAK: İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Ofli 1 gün önce Şikayet Et
    Her emlağa 1 sefere mahsus af çıkarıp gerçek değerler üzerinden satış olmalı.ve tapu harçlarıda toplamda % 2 olmalı.diğer her ihtimal vatandaşa zulümdür.netdevletin geliride artar.
    Cevapla
  • Adalet 2 gün önce Şikayet Et
    Ev yatırım aracı olmaktan çıkmalı, barınma ihtiyacı haktır, dolayısı ile her vatandaşın sadece bir ev alabilme hakkı olmalı
    Cevapla
  • Haci 3 gün önce Şikayet Et
    O zaman belediyeler raiş bedel üzerinden istimlak yapmasın degerinden alsın vatandaşın malını ters bir surum belefiyeyede vergi kesecekmi raiş bedel üzerinden yaptı diye
    Cevapla
  • Necmi bey 3 gün önce Şikayet Et
    Yapılması gereken bu oranı yüzde 4 den yüzde 2 ye indirmek ve satan dan değil alıcıdan almak. Kontrolü de rayiç bedeli arttırarak sağlamak. Yani Tapu bu arttırılan değerden satışı yapması daha altında yapmaması. Bu kadar basit. Bence devlet bunu yapmak istemiyor. İsteseydi bu kadar basit bir meseleyi şimdiye kadar çözerdi.
    Cevapla
  • Misafir 4 gün önce Şikayet Et
    zor bela denklestiriyosun ondan borc bundan borc, kredi cekiyosun, arabani elinde ne varsa stiyosun. sonra banka borsuru masraf aliyor, emlakci cabasi, devlet cabasi, yok dogalgazi yok tasinmasi. ev parasinin uzerine 200 300 bin koyacaksin. nasil olacaksa? bu evlerin fiyati ne boyle diyen yok.
    Cevapla
  • Güler yıldız 3 gün önce Şikayet Et
    Evi satınca alacağım evi karşılıyomuda bide devlete hisse verecek,alırken yardım etsin o zaman haksızlık bu,2 inci bir evi varsa istenmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle