Türkiye doğal gaz sahasına ortak oldu! İmzalar resmen atıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kesiminde yer alan Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası'na yüzde 30 payla ortak oldu.

Türkiye doğal gaz sahasına ortak oldu! İmzalar resmen atıldı
Türkiye doğal gaz sahasına ortak oldu! İmzalar resmen atıldı
GİRİŞ 03.06.2025 17:18 GÜNCELLEME 03.06.2025 17:19
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, TPAO, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile British Petroleum (BP) arasında ortaklık anlaşması imzalandı. Törene TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, BP'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gary Jones ile SOCAR Başkanı Rövşen Necef katıldı.

Anlaşma kapsamında, SOCAR ve BP, Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası'ndaki paylarının yüzde 15'ni TPAO'ya devredecek ve TPAO bu sahada yüzde 30 pay sahibi olacak.

SOCAR Başkanı Necef, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, "TPAO'nun Şafak-Asiman ortaklığına katılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu stratejik işbirliği, Azerbaycan'ın deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde bölgesel ortaklıkların önemini bir kez daha ortaya koyuyor. BP ve TPAO ile birlikte hedefimiz, değerlendirme sürecini hızlandırarak enerji güvenliğini artırmak ve tüm paydaşlara katma değer sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

BP'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Jones ise TPAO ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bu ortaklık, Şafak-Asiman sahasında yürütülecek keşif ve değerlendirme faaliyetlerini hızlandırmamıza yardımcı olacak teknik ve finansal imkanlar sunacak. Bu gelişme, Hazar'da Azerbaycan'ın petrol ve gaz potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik ortak isteğimizi yansıtıyor." dedi.

"BÖLGESEL ENERJİ İŞBİRLİĞİMİZDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA"

TPAO Genel Müdürü Türkoğlu da "Bugün, bölgesel enerji işbirliğimizde önemli bir aşamayı kaydediyoruz. SOCAR ve BP ile birlikte Şafak-Asiman ortaklığına katılmak, TPAO'nun güvenli, çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir enerji geleceği inşa etme kararlılığını yeniden teyit ediyor." diye konuştu.

Türkoğlu, bu işbirliğinin SOCAR'ın yerel tecrübesi, BP'nin ileri teknolojisi ve TPAO'nun deniz sahasındaki deneyimini bir araya getirdiğini vurgulayarak, "Amacımız, Hazar Denizi'ndeki bu umut vadeden yapının tüm potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Ortaklık, istihdam fırsatları yaratmanın yanı sıra Güney Gaz Koridoru'nun önemini artırarak bölgesel istikrara, enerji güvenliğine ve uzun vadeli ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası Bakü'nün yaklaşık 125 kilometre güneydoğusunda, 650 ila 800 metre derinlikteki sularda yer alıyor.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • asgeri 20 saat önce Şikayet Et
    somali de ne oluyor , güzel haberler varsa oradan da verin . bakir dev petrol sahası .
    Cevapla
  • Anlayana 1 gün önce Şikayet Et
    Yunan Adalarına, Paris'e ve Avrupa'nın değişik ülkelerine, tatile gidenlere niye laf etmiyorsunuz da, umreye gidenlere kafayı takmışsınız? Malın mülkün sahibi Allah'tır. Dilediğine verir dilediğinden de çekip alır.
    Cevapla
  • Levrock 1 gün önce Şikayet Et
    Helal be
    Cevapla
  • Demokrasi. 1 gün önce Şikayet Et
    Niye. Turkışh. Yazdırıyorlar hala anlaşılır gibi değil. Ülkemizin adı. Türkiye. Arkadaş. BP. Vardiya mi öyle oluyor. Biz sömürü ulkesimiyiz....
    Cevapla
  • Yılmaz 1 gün önce Şikayet Et
    Dünyada 650 milyon türk var kimi sahipsiz barii türk Ülker'in birleşsin okular artık tek lisans tek sözlük bir İrini iyi anlasın AB tek para birimide iyi olur süde ayrılan koyular kurtlar yer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle