EYT'den ret yedi, KDK devreye girdi! Tüm maaşlarını aldı
Prim transferi hesaplaması nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olamayan kişi, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) devreye girmesinin ardından emekli edildi ve geriye dönük maaşlarını aldı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olmak isteyen bir vatandaş, prim transferi işlemlerindeki belirsizlik nedeniyle uzun süre mağduriyet yaşadı. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) devreye girmesiyle birlikte sorun çözüldü, ilgili kişi emekli edilerek birikmiş maaşları da kendisine ödendi.
2023 yılında EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan başvurucu, yaklaşık 20 ay sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, prim transferi işlemleri sonucunda 4/a'dan 4/b'ye geçen sigorta statüsü nedeniyle gerekli prim gün sayısını tamamlamadığı gerekçesiyle yaşlılık aylığı bağlanamayacağı yönünde bilgilendirildi.
KDK'YA BAŞVURDU
Başvurucu ise, 2005 yılından bu yana kesintisiz olarak 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olduğunu belirterek, SGK tarafından 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılığına dair herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını ve kendisinin bilgisi dışında yapılan bu prim transferinin hak kaybına yol açtığını ifade etti. Yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için KDK'ye başvuran vatandaş, emeklilik işlemlerinin gözden geçirilmesini ve 4/a kapsamında yaşlılık aylığı bağlanmasını talep etti.
SGK KABUL ETTİ
Başvuruyu detaylı bir şekilde değerlendiren KDK, hak arama özgürlüğü çerçevesinde SGK ile temasa geçti. KDK'nin çözüm süreci kapsamında yaptığı girişimler sonucu SGK, başvurucunun talebini kabul ederek emeklilik işlemlerini başlattı. Kurum ayrıca, geriye dönük olarak hesaplanan tüm emekli aylıklarını da vatandaşa toplu şekilde yatırdı.
-
Ülkem 1 ay önce Şikayet EtBu eyt ülkeyi batıracak 43 yaşında emekli olan var dünyanın hiçbir yerinde böyle uygulama yok buna okyanus dolusu para olsa dayanmaz hiçbir ülke hazinesi bunu karşılayamaz vede dürdürülebilir bir durum değil bunun acısını hakiki manada emekli olan vede ülke ödüyor külliyen yanlış hakeden emekli olsun ama böyle değil.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Abdullah Abdullah 1 ay önce Şikayet EtÇırak staj girişleri kabul edilsin Adalet bekliyoruzBeğen Toplam 1 beğeni
-
Sakin 1 ay önce Şikayet EtMümkünse doğar doğmaz emekli olalim diyenler cikarmiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Temel 1 ay önce Şikayet EtÖdenmeyen eksik primler her ay elektrik faturası öder gibi aydan aya ödemek yerine durumu olmayanlar için Devlet bankaları emekli olacak olan kişinin maaşından kesinti yapmak suretiyle primlerini elden nakit vermek yerine digital ortamda bankadan sigortaya transfer edilmek suretiyle emekli olmaları sağlanmalı ve kredi puanı gibi saçma engeller olmamalı.Beğen Toplam 8 beğeni
-
temel 1 ay önce Şikayet Et53 yaş üzerine EYT olabilir.Ama kimse kusura bakmasın bunun altındakiler için koca bir yanlış.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Admin 1 ay önce Şikayet EtPrim günü zaten o yaşa kadar çoktan doluyor. Sonra çalışmaya sigortasız devam ediyor. Bunun yerine sigorta primi dolanlar emekli edilmeli. Çalışmaya devam edenlerinde sigorta prim yatırması teşvik edilmeli ve 2. Emekliliğin önü açılmalı.Beğen