Doğal gaz ithalatı martta yüzde 35,9 arttı

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı martta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5 milyar 996 milyon metreküp oldu.

Doğal gaz ithalatı martta yüzde 35,9 arttı
Doğal gaz ithalatı martta yüzde 35,9 arttı
GİRİŞ 29.05.2025 15:04 GÜNCELLEME 29.05.2025 15:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun marta ilişkin "Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın 3 milyar 394 milyon metreküpü boru hatları, 2 milyar 601 milyon metreküpü ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla yapıldı.

Toplam doğal gaz ithalatı, martta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5 milyar 996 milyon metreküpe çıktı.

Martta en fazla boru gazı ithalatı 1 milyar 790 milyon metreküple Rusya'dan yapıldı. Bunu 1 milyar 43 milyon metreküple Azerbaycan ve 561 milyon metreküple İran takip etti.

Bu dönemde, ABD’den 1 milyar 490 milyon metreküp, Cezayir’den 642 milyon metreküp, Nijerya'dan 210 milyon metreküp, Kamerun'dan 191 milyon metreküp, Yunanistan’dan 66 milyon metreküp LNG ithal edildi.

KONUTLARDA GAZ TÜKETİMİ YÜZDE 35,9 ARTTI

Ülkede toplam doğal gaz tüketimi martta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 artarak 7 milyar 85 milyon metreküp oldu.

Konutlardaki doğal gaz tüketimi yüzde 35,9 artışla 3 milyar 828 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti. Sanayi sektörünün doğal gaz tüketimi yüzde 0,5 artışla 1 milyar 158 milyon metreküpe yükseldi.

Elektrik santrallerindeki doğal gaz tüketimi ise yüzde 7,7 artarak 870 milyon metreküpe çıktı.

Türkiye'nin doğal gaz stok miktarı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,6 düşüşle yaklaşık 3 milyar 38 milyon metreküp oldu.

Doğal gaz stokunun yaklaşık 2 milyar 641 milyon metreküpü yer altı depolama tesislerinde, 397 milyon metreküpü ise LNG terminallerinde yer alıyor. ​​​​​​​

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 5
  • misafir 22 saat önce Şikayet Et
    denekki ülkenin daha fazla bölgesine doğal gaz gitmiş. bunun anlamı bu. daha fazla konut doğal gaz kullanmaya başlamış
    Cevapla
  • taylan 1 gün önce Şikayet Et
    Alıyoz satıyoz
    Cevapla
  • malatya balabanlı 1 gün önce Şikayet Et
    Hani doğal gaz yetecekti , ihraç da ediyoruz ne oldu ? Enerji çok önemli .
    Cevapla
  • Burhan 1 gün önce Şikayet Et
    Matematik bilmiyor musun kardeşim? Yıllık 50 milyar metre küp yakıyoruz üretimimiz 5 milyar metre küp.
    Cevapla
  • Ekonomi düElmeli 1 gün önce Şikayet Et
    Demekki bize yeterli oranda çıkaramıyoruz ürerimi artırmamız lazım artık enerji bu ülkenin bekasıdır ekonomi düzelmiyor yoksa
    Cevapla