30 milyar dolarlık doğalgaz keşfi: Bakan Bayraktar'dan 'tam bağımsızlık' mesajı
Son dakika haberi... 30 milyar dolarlık doğalgaz keşfi... Bakan Bayraktar Göbektepe-3 kuyusuyla ilgili, "Hedefimiz enerjide tam bağımsız hale gelmek. Göbektepe'de keşfedilen gaz 75 milyar milyar metreküp oranında." dedi.
SON DAKİKA HABERİ: 30 milyar dolarlık doğalgaz keşfi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Göbektepe-3 kuyusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Bizim hedefimiz Türkiye'yi enerjide tam bağımsız hale getirmek. Türkiye her yıl enerjiye çok büyük bir fatura ödüyor. Doğal gaz ithalatına, petrol ithalatına, kömür ithalatına, dolayısıyla bizim bu enerji ithalat kalemimiz ekonomimize de büyük bir yük getiriyor.
KULLANILAN ELEKTRİĞİN YÜZDE 50'SİNİ DEVLET ÖDÜYOR
Hazinemize büyük bir yük olarak yansıyor insanımıza milletimize büyük bir fatura olarak geliyor. Elbette ki biz vatandaşlarımızın üzerindeki bu yükü almak adına hazine olarak çok büyük bir destek sağlıyoruz. Bugün sizlerin evlerinizde kullandığı doğal gazın neredeyse yüzde yetmişini devlet olarak biz karşılıyoruz. Kullanılan elektriğin yüzde ellisini devlet olarak biz karşılıyoruz.
ENERJİDE TEMEL HEDEFİMİZ: BAĞIMSIZ ÜLKE OLMAK
İnşallah imkanlarımız, kabiliyetlerimiz işte bu keşiflerimiz Sakarya'daki doğal gaz üretimimiz, Gabar'daki petrol üretimimiz arttıkça hazinemiz, imkanlarımız arttıkça bunları yapmaya devam edeceğiz. Ama bizim nihai olarak hedefimiz Türkiye'yi mutlak surette enerjide bağımsız bir ülke yapmak.
Bu doğrultuda son 23 yılda çok büyük işler yaptık. Ama özellikle 2016 yılından sonra biz bu petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir safhaya geçtik ve dedik ki 'Biz artık denizlerimizde kendi gemilerimizle kendi mühendislerimizle, kendi çocuklarımızla, kendi jeologlarımızla kendi teknisyenlerimizle doğal gaz ve petrol arayacağız' dedik. Başka bir şey daha söyledik, dedik ki 'Türkiye'de gidilmedik hiçbir yer bırakmayacağız.' Ve bu doğrultuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Bugün Türkiye, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han gemileriyle, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis Sismik gemileriyle dünyanın en büyük deniz filolarından sahip bir ülke haline geldi, hamdolsun. Ve tabi bundan daha da önemlisi bütün bu operasyonları da kendisi yapar hale geldi. Kendi mühendisleriyle kendi insan kaynaklarıyla bunu yapar hale geldi. Ben dün Abdülhamid Han gemisini Göktepe üç kuyusundaki faaliyetlerini artık son aşamaya geldiğinde ziyaret ettim.
Buraya 180 kilometre mesafede Karadeniz'in ortasında 2154 metre deniz derinliğinde yani denizin derinliği 2 kilometreden daha fazla. Deniz tabanından sonra da yaklaşık 1.2 kilometre 1200 metre daha aşağıya sondaj yaptı.
Ve oradaki 75 milyar metreküplük doğal gazı keşfetti. Allah'a hamdolsun bu çok önemli bir keşif ülkemize ayrı bir zenginlik ayrı bir varlık olarak inşallah katılmış oldu. Tabi hedefimiz en kısa sürede oradaki bu rezervi kullanabilmek ve vatandaşlarımızın hizmetine sunabilmek.
Biz bu 2016'dan sonra kendi gemilerimizle arama yapacağız. Aradığımız inşallah gazı, petrolü bulup milletimizin hizmetine sunacağız dedik. Ve bakın çok kısa bir süre içerisinde 2020 yılında hatırlayınız pandeminin tam ortasında ekonominin neredeyse durduğu hepimizin maskeyle dolaştığı öyle bir ortamda biz Sakarya gaz sahasında 710 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfettik.
ARASALAR DA BULAMAZLAR DEDİLER!
Muhalefet ne dedi hatırlıyor musunuz? Efendim bunlar önce arayamazlar dediler. Önce bu gemilere ne ihtiyaç var dediler. Gemileri almayın dediler. Gemileri kiralayın, almaya gerek yok dediler. Arayamazlar dediler. Çünkü o kadar büyük zor bir operasyon ki onların bunu anlaması zaten mümkün değil. Arasalar da zaten bulamazlar dediler. Öyle demediler mi? Böyle dediler. Ne yapsak hep eleştirdiler.
Bulsalar bile üretemezler dediler. Çünkü aramak zor, bulmak daha zor, üretmek ondan da daha zor. Ama hamdolsun biz başta siz milletimizin duasıyla, hayır duasıyla, iyi dualarıyla ve bu işe inanarak, inançla, ısrarla, Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşuyla biz bu yola adeta baş koyduk.
3 MİLYON EV KENDİ DOĞALGAZIMIZI KULLANIYOR
Ve çok kısa bir süre içerisinde o keşfettiğimiz gazı hemen buraya Filyos'a 3 yıldan kısa bir süre içerisinde çıkardık. Bugün Türkiye'deki hanelerin 3 milyonunun evinde kendi doğal gazımızı kullanır hale geldik. Bu hakikaten çok önemli bir gelişme.
Zira Türkiye doğalgazsız bir hayat kolay değil değil mi? Doğalgaz kullanmaya başlayınca ne kadar rahat olduğunu hepimiz gördü. 2002 yılında Cumhurbaşkanımız iktidara geldiğinde çünkü şöyle bir hedef koydu. Türkiye'deki bütün hanelere özellikle hanımefendiler için çok kıymetli olduğuna inanıyorum bütün hanelere biz doğalgazı götüreceğiz dedi. Tabii Türkiye'yi düşünün geniş bir coğrafya işte Bartın'da 200'ün üzerinde köy var köyleri mahalleleri var ilçeler var... Türkiye'nin dört bir yanını düşünün böyle zor bir coğrafyaya bu doğalgazı 200 bin kilometrenin üzerinde bir boru hattıyla götürmek böyle bir hayal böyle bir hedef ortaya koymak tabii öncelikle büyük bir vizyon büyük bir liderlik gerektirir.
Onu da Cumhurbaşkanımız o gün ortaya koydu. Değerli kardeşlerim Türkiye bugün hamdolsun 81 ilinde Bartın dahil değil mi? 2014'ten beri Bartın'da doğalgazımız var. 81 ilinde doğalgaza erişmiş durumda.
"TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ"
900'ün üzerinde yerleşim yeri, ilçeler, beldeler, mahalleler, buralarda doğalgaz kullanıyoruz. Fakat bu doğalgazı hep ithal ediyoruz. İşte Rusya'dan, Azerbaycan'dan, İran'dan sıvılaştırılmış bir şekilde farklı ülkelerden ithal ediyoruz.
Tabii taşıma suyla değirmen dönmez. Dedik ki bu kadar dışa bağımlıyken ve milletimizin bu enerjiye ihtiyacı varken bu enerjiyi biz kendimiz bulmamız lazım. İşte Karadeniz'deki keşif, Sakarya'daki keşif, bugün Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği müjde Göktepe 3 kuyusundaki 75 milyar metreküplük doğal gaz keşfi artık bizim bu alanda dışa bağımlılığımızı düşürecek. O dışı ödediğimiz bedeller dövizimiz kendi kasamızda kendi hazinemizde kalacak ve inşallah o sayede de vatandaşlarımıza farklı hizmetlerde farklı şekilde sunulacak.
Gençlerimize biliyorsunuz Aile ve Gençlik Bankası yoluyla özel krediler tahsis ediyoruz. Hem oradaki doğal gaz gelirlerimizden hem maden gelirlerimizden hem de Gabar'daki petrol gelirlerimizden. Gabar'da ayrı bir hikaye iki bin yirmi bir yılı eylül ayı.
O da biraz önce ifade ettiğim. Yani biz Türkiye'de gidilmedik hiçbir yer sondaj yapılmadık hiçbir yer bırakmayacağız hedefiyle yürüdüğümüz bir hedefti. Ve yaklaşık kırk sene adı terörle anılan buradaki özellikle belli yaştaki ama gençler de bilirler. Gabar terörle anılan Kato, Besler, Dereler bu bölgelerde adeta terörün kol gezdiği bu bölgelerde şimdi o dağlarda inşallah pazartesi gideceğiz. Yusuf abiyle beraber Meclisimiz başkanımız milletvekillerimiz muhalefetiyle iktidarıyla hep beraber orayı görecekler. Değerli kardeşlerim şimdi dağlarda 81 bin varil günde petrol üreten bir Türkiye var Allah'a hamdolsun orada gençlerimizin umutları var.
Üç binin üzerinde özellikle bölge yaşayan gençlerimiz başta olmak üzere istihdam var, iş var ve daha büyük hayaller ve umutlar var. Bu hakikaten işte terörsüz Türkiye'ye şimdi hedefimiz terörsüz Türkiye'ye Gabar'la başladık ve hızlı bir şekilde neticelerini de almaya başladık. Bugün Gabar yılda 2 milyar dolarlık yani neredeyse 80 milyar TL'lik bize bir ekonomik katkı yapıyor.
Türkiye'de inşallah yeni Gabarlar yeni keşifler, Diyarbakır, Trakya, Karadeniz'deki yeni keşifler, Akdeniz'de yapacağımız yeni keşiflerle beraber Türkiye'yi biz ekonomik olarak çok güçlü bir hale getireceğiz. Türkiye üreten bir ülke, Türkiye sanayisi kuvvetli bir ülke. Bakın Filyos'la Filyos Limanı özelinde o bölgenin özellikle bacasız sanayi ve çok önemli bir lojistik merkezi aynı zamanda üretim merkezine dönme hedefimiz var.
Burası aynı zamanda burayı da çok olumlu etkileyecek bir yer. Dolayısıyla küçük orta sanayisiyle işletmeleriyle üreten bir ülke Türkiye. Bunun yanına siz düşünebiliyor musunuz? Petrolü koyduğumuzda doğalgazı kendisi üreten madenlerini üreten bir Türkiye'yi koyduğumuzda Allah'ın izniyle Türkiye İşte bu Türkiye yüzyılında çok daha büyük bir ülke olacak çok daha güçlü bir ülke olacak. Ve tüm dünyada inşallah mazlumların sesi ve kimsesi olmaya devam edecek. Onun için bugün sevinçliyiz, heyecanımız var. Bu danışma kurulu toplantısı bizim için tabii çok özel oldu.
SAKARYA GAZ SAHASI'NDA BİRİNCİ FAZ TAMAMLANDI
Bir müjdeyi milletimizle ve sizlerle burada ilk kez paylaşmış olduk. Sakarya Gaz Sahası'nda yaptığımız şu andaki faaliyetler birinci fazını tamamladık. İnşallah ikinci faz ve üçüncü faz 2028'e kadar hedefimiz Türkiye'deki konutlarımızın İnşallah tamamına ama tamamı olmasa da büyük bir kısmını kendi doğal gazımızla karşılayabilmek. Elbette sanayimizin ihtiyacı, ticarethanelerin ihtiyacı da var. Onun için aramaya hem Türkiye'de hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de ama İnşallah farklı coğrafyalarda da Somali'de Libya'da Irak'ta dünyanın her yerinde Pakistan'da aramaya bıkmadan, usanmadan, ısrarla, inançla devam edeceğiz.
BARTIN'A YENİ MÜJDE
Ben inanıyorum ki sizlerin hayır dualarıyla, milletimizin bize olan teveccühüyle biz inşallah burada çok daha büyük yeni müjdeleri de sizlerle milletimize paylaşacağız. Bütün milletimize verdiğimiz bir müjde ama buraya kadar gelmişken değerli il başkanımız tabii bu toplantı öncesinde yaptığımız işçi çarelerde de dedik ki madem doğalgaz keşfettik. Bartın'da hala doğalgazın gitmediği Abdipaşa var bir de Kumruca var değil mi? O zaman inşallah buralara da bu sene içerisinde 2025 yılı içerisinde doğal gazı götüreceğiz dedik. Bunu da sizlerle bu vesileyle paylaşalım istiyorum.
Bugünün hatırasına bugünün özel olmasından kaynaklanan bir özel müjdeyi Bartın'da siz değerli kardeşlerimle paylaşalım. Bunu da bu hizmeti de inşallah oradaki kardeşlerimize sunmuş olalım. Ben Kurucaşile programımızda var ama özellikle bu iki ilçeyi bu seneye yetiştireceğiz diyorum. Kurucaşile'yi de inşallah planlamamızı alalım.
KÖYLERE DE DOĞALGAZ GİDECEK
Doğalgazsız hiçbir yer bırakmayacağız ama bu doğalgazı, şimdi köylere de doğalgaz lazım elbette. Çünkü köylerden nüfus o tarafa gidiyor. Dolayısıyla nüfusun köylerde olması için köylerdeki vatandaşlarımızın daha rahat bu konforlu yakıta erişmesi elbette ki bizim hedefimiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediğini söyledim.
Ta 2002'de söyledi. Türkiye'de bütün hanelere doğalgazı götüreceğiz. Yani köy, şehir, ilçe bakmaksızın ama bu bir imkan meselesi.
Bu bir çalışma meselesi inşallah. Evet ona da inşallah ulaştırma bakanımıza söyleyelim. Değerli kardeşlerim bu toplantı vesilesiyle tabii şunu da ifade etmem lazım.
Doğalgaz müjdesi olunca hep doğalgaz petrolden bahsettik. Bartın bizim için enerjide önemli bir yer. Zira bizim Türkiye Taş Kömürü kurumumuz, TTK, Amasra işletmemiz bizler için önemli.
Yıllardır Türkiye'nin enerjisine enerji katan, Türkiye'nin yerli kömürümüz bizim için bulduğumuz doğal gaz kadar kıymetli. Çünkü orada da biz hala kömür ithal ediyoruz. Keşke üretimimiz daha fazla olsa ve kömür ithalatımızı bu şekilde sınırlasak veya bitirsek.
Buradaki çok kaliteli kalorisi yüksek kömürü de mutlaka çıkarmamız lazım. Elbette madenlerimizde kömürün dışında diğer madenlerimizi de ekonomimize katmak istiyoruz. Maden demek istihdam demek, madenci demek, etrafında büyük bir ekosistem demek.
Bunun için tabii şunu söylüyoruz. Madenlerde bizim önceliğimiz önce insan önce iş sağlığı ve güvenliği. Burada hepimizin yüreklerini yakan bir hadise yaşadık. Elbette ki o şehitlerimizi bu program vesilesiyle bir kez daha rahmetle anmak istiyorum. Cenab-ı Hak onların mekanlarını cennet eylesin, makamları âli olsun.
Bütün ailelerine bütün milletimize Bartın'a tekrar başsağlığı diliyorum. Onun için diyoruz ki biz iş sağlığı ve güvenliğinden asla taviz vermeden herhangi bir şekilde hiçbir madencimizin yani burada çalışanlar Türkiye'nin her yerindeki 150 bin madencimizin hiçbirinin kılına halel gelmeden bu çalışmaları yapmamız lazım önce insan elbette sonra çevre çevreye zarar vermeden çevreye rağmen değil çevreyi tahrip ederek. Yok ederek değil çevre ile birlikte çevreci bir madencilik anlayışına ve ondan sonra da diyoruz ki katma değerli madencilik yani ara ürünü uç ürünü ürettiğimiz öyle ham madde olduğu gibi yurt dışına ihraç ettiğimiz bir madencilik değil. Dolayısıyla inşallah bu şekilde Türkiye madenlerini kullanan şimdi biliyorsunuz Akkuyu'da nükleeri yapıyoruz.
Nükleer enerjiye sahip o üst seviyedeki ülkeler liginde olan bir Türkiye hedefliyoruz. Yenilenebilir enerjiyi, rüzgarı, doğalgazı, jeotermali, biyokütlesini kullanan doğalgaz ve petrolünü kendisi üreten hem Türkiye'de hem dışarıda bu anlamda enerjide bağımsız ekonomide bağımsız çok güçlü bir Türkiye hedefiyle ben inanıyorum ki yolumuza yürüyoruz. Bunun için ihtiyacımız olan şey bizlere düşen ancak çalışmak ancak çalışmak ancak gayret etmek. Sizlere düşen sizlerden istirhamımızda şu Tanıtım Medya Başkanımız burada ifade etti İki şey için yaptıklarımızın bilinmesi önemli bir bizim aman efendim bakan ne kadar iyi iş yapmış için değil. Ama bu işin arkasında 10 binlerce, 100 binlerce emekçi var, çalışan var değerli kardeşlerim. İfade ettim, madenlerimizde 150 bin insan çalışıyor.
TTK'ya geçtiğimiz sene 2023 yılında biliyorsunuz 2 bin tane yeni çalışma arkadaşımız, madenci kardeşimiz katıldı. İnşallah yeni bir planlama içerisindeyiz. Belki yeni çalışma arkadaşları TTK'nın bünyesine inşallah bu anlamda artına da katmış olacağız.
ERDOĞAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün tarihi bir müjdeyi daha duyurarak, "Göktepe-3 kuyusundan dün müjdeli haber aldık. Sahada 75 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi yaptık. Bu miktarla konutlarımızın ihtiyacını yaklaşık 3,5 yıl boyunca tek başına karşılayacağız. Ekonomik değeri 30 milyar dolar" ifadelerini kullanmıştı.
-
Bozoklar 57 dakika önce Şikayet EtRecep Tayyip Erdoğan biriktirsin CHP gelip çalsın,Beğen Toplam 1 beğeni
-
Umut 59 dakika önce Şikayet EtVay halimize vayBeğen
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtBu gaz turkiyenin 1.5 yillik tuketimi, cikarma maloyeti umarim cok yuksek degildir cunku kaynak gercekten cok kucuk. Insallah 30-40 yil ulkenin ihtiyacini karsilayacak kaynaklar bukuruz, aksi taktirde bu.kucuk gaz kaynaklari ulkeyi refaha falan kavusturmazBeğen Toplam 3 beğeni
-
Vatandaş 1 saat önce Şikayet EtSayın bakan bir güneş paneli projesi yapın uygun bir bölgeye vatandaşı ortak edin bu sisteme vatandaş bu alana kullandığı elektirikgin yüzde 10 fazlası kadar güneş paneli koysun vatandaş elektriğe para vermesin yüzde 10 fazlalıkta devlete kalsınBeğen Toplam 2 beğeni
-
vatandaş 45 dakika önce Şikayet Etuygun olsa tüm kamu kurumlarında zorunlu olurduBeğen
-
hakikat 1 saat önce Şikayet Etakdenizde seville haritasi disinda neden yokuz ? neden egemenliginizden taviz veriyoruz ? ayrica cikan gazdi petroldi vatandasa yarayan bir noktasi olmuyor bunu da kabul etmek lazimBeğen Toplam 3 beğeni