Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

2025 yılı Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Mayıs ayı kira artışlarındaki tavan oran belli oldu. Mayıs ayı kira artış tavanı yüzde 48,73 olarak gerçekleşti.

GİRİŞ 05.05.2025 10:07 GÜNCELLEME 05.05.2025 11:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında enflasyon yüzde 37.86 oldu.

Nisan ayına dair enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. Böylece 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenen kirada tavan zam oranı yüzde 48,73 olarak ortaya çıktı.

Hem konutlarda hem iş yerlerinde mayıs ayında tavan yüzde 48,73 olarak uygulanabilecek.

Enflasyon aylık yüzde 3 yıllık yüzde 37.86 oldu.

MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENDİ?

Ev ve iş yerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 48.73 olarak öne çıktı. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 48.73 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 51.26 olmuştu.

Enflasyon rakamları açıklandıEnflasyon rakamları açıklandı

ZAM HANGİ VERİYE GÖRE YAPILACAK?

Konutlar için zam oranı artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda zam yapma hakkına sahip. Örneğin zam Ekim ayında yapılacaksa TÜİK'in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Eylül ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.

İşyerleri içinse zam oranı sözleşmede belirlenen oran kadar olabiliyor. Eğer sözleşmede TÜİK tarafından açıklanan endekslerden biri oranında artış yapılacağı yazıyorsa o zaman kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksinin değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahip. Örneğin artış Ekim'de ayında yapılacaksa TÜİK'in o yılda ilgili endeks için açıkladığı Eylül ayı verisine bakılır.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Türkiye, 1 saat önce Şikayet Et
    Kira fiyatlarının bir kısım mavi yaka çalışan maaş ortalaması ile aynı seviyelerde olduğunu varsayarsak, bu durumda alınan maaş zammı ile verilecek kira zammı arasındaki makas için ( Bu oranı belirleyenler) bir çözüm bulmuşlardır umarım. Aksi durumda merkezi yerde hizmet veren çalışanların yerine kendileri çalışmak zorunda kalacaklardır. Ya da işletmelere kilit vurduracaklardır.
    Cevapla
  • Halk 2 saat önce Şikayet Et
    Yüzde 25 di daha önce hangi ev sahibi uydu en iyisi ev sahibi kiracı orta yolda anlaşması yüzde 48 çok kiracılar mağdur olur.
    Cevapla
  • Gültepeli,BjK 2 saat önce Şikayet Et
    Niye sahaya çıkıpta oto kontroller yapılmıyor bu kira konusunda belediyeler evv sahipleri azıttılar haberiniz olsunn altı ayda bi kira zammı yapanbile varr kiraları elden alıyorlar vergi vermemekk içinn oto kontrollere çıkın
    Cevapla
  • ahmet 3 saat önce Şikayet Et
    10 bindi bugün ev sahibi 15 yaptı kimse takmıyor anlaşılan
    Cevapla
  • Ali 1 saat önce Şikayet Et
    Yüzde kırksekiz olunca ortalama zaten 15 bin yapar
    Cevapla
  • Aydın 3 saat önce Şikayet Et
    Sakın ha iç harflilere işyeri kiraya vermeyin, mala resmen çöküyorlar, sözleşme falan var demeyin dinlemiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle