1,2 trilyonluk dev hamle! Erdoğan imzayı attı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren GAP, DAP, DOKAP ve KOP eylem planları, bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı hedefliyor. 4 bölgede 2028 yılına kadar 1,2 trilyon liralık kamu yatırımı hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Mart’ta onayladığı 2024-2028 dönemine ait GAP, DAP, DOKAP ve KOP eylem planları, Türkiye'nin bölgesel kalkınma stratejisinde yeni bir dönemi başlattı. Ekonomi yönetimi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde bu planları ilgili illerde düzenlenen toplantılarla tanıtarak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu da aynı şehirlerde topluyor.
GAP: 9 ŞEHRE 496 MİLYAR LİRALIK DESTEK
Şanlıurfa’da tanıtılan GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak için toplam 198 proje devreye girecek. Bölgeye 496 milyar liralık kaynak aktarılacak. Akıllı tarım, sulama yatırımları, turizm ve özel sektör yatırımları planın merkezinde yer alıyor.
70 ürüne yatırım yapılacak, 570 bin kişiye istihdam sağlanacak, 214 milyar liralık sulama yatırımı hayata geçirilecek. 36 yeni özel sektör yatırımı da bölgeye kazandırılacak.
KOP: SANAYİ VE TARIMA 350 MİLYAR TL’LİK DÖNÜŞÜM
Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir’de uygulanacak KOP Eylem Planı kapsamında 166 proje için yaklaşık 350 milyar lira yatırım yapılacak. Konya’da savunma sanayi ve havacılık altyapısı güçlendirilirken, tarımsal üretimde dijitalleşme desteklenecek.
Aksaray’da otomotiv yan sanayi, Karaman’da mermer ve gıda işleme, Nevşehir ve Niğde’de jeotermal ve biyogaz yatırımları öne çıkacak. Hızlı tren ve havalimanı projeleriyle bölgenin ulaşım ağı da güçlendirilecek.
DOKAP: 11 ŞEHİR, 394 MİLYAR TL, 30 MİLYON TURİST HEDEFİ
Artvin’den Çorum’a 11 ili kapsayan DOKAP Eylem Planı ile 158 projeye 394 milyar liralık bütçe ayrıldı. Medikal ve otomotiv yan sanayi, tarım, gıda işleme, maden kaynaklarının değerlendirilmesi gibi alanlara odaklanılacak.
Tarım arazilerinin sulanabilir alanı 4,8 milyon dekara çıkarılacak. Bal üretimi artırılacak, ıslah edilen mera alanı genişletilecek. 2028 yılına kadar turizm yatırımları için 30,3 milyar lira harcanacak ve turist sayısının 2,8 milyondan 4,5 milyona çıkarılması hedefleniyor.
DAP: GÖZLER ERZURUM’DAKİ TANITIMDA
Şanlıurfa, Konya ve Giresun’un ardından Erzurum’da düzenlenecek toplantıyla DAP Eylem Planı kamuoyuna sunulacak. Aynı gün EKK da Erzurum’da toplanacak. DAP kapsamında Erzurum başta olmak üzere birçok ilde bölgenin potansiyeline uygun yatırımlar hayata geçirilecek.
-
fatih 58 2 saat önce Şikayet EtSIVASa da yatırım istiyoruz hiç mi potansiyel yok göçün önüne geçmelidiniz TÜRKİYE nin en büyük arazisinde hiç fabrika yok biraz destek istiyoruz gençlerin hepsi gitmek zorunda kaldıBeğen Toplam 1 beğeni
-
cahit 2 saat önce Şikayet EtDevlet artık yol kavşak tünel işlerine demir yolu hızlı tren hava limanı işlerine ara vermeli tüm yatırımları tarım ve teknolojiye aktarmalıBeğen Toplam 1 beğeni
-
Nedim 2 saat önce Şikayet EtYatırım lar müthiş CHP olsa çalmayı düşünürBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtKastamonu hiç bir planda yok sesimiz çıkmıyor diyemi bu ayrımcılık, savaş çıkınca en fazla asker bizden çıkar. Canınız sağolsun.Beğen
-
emekli 2 saat önce Şikayet Etdevletin kasasına beş lira giriyor, on beş lira sözde ihalelere hemşeyru lara gidiyor kanı kuruş etmeyenler devletin paraları ile iş kadını iş insanı oluverdiler aniden patron oldular taaaa moğol imparatoru CENGİZ han ele geçirmediği yer bırakmadı bunun adı teşvik veya destek olmuş,ama gerçekte te hazineyi soyuyorlar,ne diyelim hayırlı çalmalar.Beğen