Ticaret Bakanlığı, e-ticaretteki mağduriyetleri mercek altına aldı

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret piyasasında yapılan denetimlerde, son 6 ayda 67 firmaya 93,7 milyon lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.

GİRİŞ 13.04.2025 10:32 GÜNCELLEME 13.04.2025 10:32
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamada, teknolojinin gelişimiyle birlikte tüketici alışkanlıklarının değiştiği, tüketicilerin çevrim içi mağazalardan alışveriş yapma eğiliminin arttığı belirtildi. Konuyla ilgili düzenlemelerin hızla uygulamaya konulduğuna dikkat çekilen açıklamada, tüketici alışverişlerinin temelini oluşturan mesafeli sözleşmelerde, siparişe konu ürünün deneme, görme, inceleme gibi fırsatının olmaması, tüketiciyi daha da korumaya muhtaç hale getirdiği vurgulandı.

Sözleşmenin zayıf tarafı olan tüketiciyi koruyabilmek için en temel hak olan cayma hakkının yanı sıra tüketicilerin sipariş öncesi bilgilendirilmeleri ve sözleşmenin ifası gibi hususların yasal düzenlemelerle güvence altına alındığının altı çizilen açıklamada, mağduriyetlere karşı tüketicileri koruyucu yasal düzenlemelerin yapıldığı anımsatıldı.

Uygulamaya ilişkin sektörel uyumun sağlanabilmesi için şikayetlerin yoğunlaştığı alanlarda, Bakanlık tarafından Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümleri kapsamında, resen veya intikal eden tüketici başvurularına istinaden inceleme ve denetim faaliyetlerinin sürdürüldüğüne değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çalışmalarımız neticesinde, cayma hakkı kullanımında bedel iadelerinin hiç yapılmaması ya da yasal süre içinde yapılmaması kapsamında, 2024 yılının Ekim ayında başlatılan ve aynı yıl içinde tamamlanan inceleme ve denetimler neticesinde, 18 firmaya toplam 40,3 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bununla birlikte 2025 yılının ilk üç ayında tüketicilerin elektronik ticaret sektöründe taraf oldukları mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak yapılan inceleme ve denetimler kapsamında ise 49 firmaya toplam 53,4 milyon lira idari para cezası uygulanmış olup, halihazırda 19 firma nezdinde denetimler devam etmektedir. Böylece, son 6 ayda e-ticaret denetimlerinde 67 firmaya 93,7 milyon lira idari para cezası uygulanmış oldu."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 15
  • Gül 1 gün önce Şikayet Et
    Son zamanlarda İnternet ürünlerinin altında sahte yorumlar çokça mevcut, ben artık İnternet alışverişinde profesyonelleştiğim için bunu anlayabiliyorum ve yine bazı alıcılar bunun farkında.. tamamen tüketici yanıltılıyor sahte yorumlarla..
    Cevapla
  • Orhan 1 gün önce Şikayet Et
    Komik cezalar.Dostlar iş başında görsün.Trafik cezalarına gelince servet tarifeler oluşturulurken.Milleti aldatıp sağlığıyla oynayanlara komik anlamsız cezaların kesilmesi ADALETLE bağdaşamaz
    Cevapla
  • Akıncı 1 gün önce Şikayet Et
    Kırk sene geriden gelmek buna denir. Kurum çalışanları maaş derdine düşmüş işle ilgilenen yok.
    Cevapla
  • rainman 1 gün önce Şikayet Et
    para cezası çözüm mü , zincir marketler gibi zam yapar telafi ederler .
    Cevapla
  • Bursaliii 1 gün önce Şikayet Et
    Cezalar çok az ağa kimseyi sindirmiyor zaten çoğu firma 1 e 10 gibi çılgın kar marjı ile çalışıp vatandaşın kanını emdikleri icin bu ceza onlara çok komik kalıyor en az 5 yıl hafis aylık brüt satışının beş katı para cezası ve en az 3 ay kapatma olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle