TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gençlerin tarıma yönlendirilmesi için çağrıda bulundu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda arz güvenliği riskini önlemek için genç nüfusun tarıma kazandırılması gerektiğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gençlerin tarıma yönlendirilmesi için çağrıda bulundu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gençlerin tarıma yönlendirilmesi için çağrıda bulundu
GİRİŞ 06.04.2025 10:37 GÜNCELLEME 06.04.2025 10:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bayraktar yaptığı açıklamada, yaş ortalaması yükselen çiftçilerin tarımdan kopmaması ve gıda arz güvenliğinde sorun yaşanmaması için atılması gereken adımlar olduğunu bildirdi.

Üreticilerin yüzde 82'sinin erkekler, yüzde 18'inin de kadınlardan oluştuğunu aktaran Bayraktar, tarım sektöründe çalışan nüfusun yaş ortalamasının her geçen yıl arttığını belirtti.

Bayraktar, geçen yıl itibarıyla çiftçilerin yaş ortalamasının 59'a çıktığına, bu yaş ortalamasının erkeklerde 58, kadınlarda 61 olduğuna, üreticilerin yüzde 35'inin 65 yaş üzerine çıktığına, yüzde 35'inin de 50-64 yaşında olduğuna işaret etti.

18-32 yaşındaki genç üreticilerin oranının ise sadece yüzde 5 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Bu durum, gençlerimizin tarımdan ve kırsal yaşamdan hızla uzaklaştığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"SOSYAL GÜVENLİK PRİM YÜKÜ DEVLET TARAFINDAN HAFİFLETİLMELİ"

Bayraktar, kadın çiftçilerin tarımın geleceği için büyük potansiyel taşıdığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kırsal nüfusumuz, ekonomik, sosyal ve eğitim imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle her geçen yıl azalıyor. Yaklaşık 30 yıldır çocuk doğmayan, kışın tamamen boşalan ve bekçilerle korunan köylerimiz var. 2024 yılında 18-24 yaşındaki çiftçi sayısı yüzde 6, 33-49 yaşındaki çiftçi sayısı da yüzde 4 azaldı. Evlenme çağına gelen gençlerimiz, kentlerde asgari ücretle çalışmayı köyünde çiftçilik yapmaya tercih eder hale geldi. Bu durumu tersine çevirmek için acilen harekete geçmeliyiz. Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlayacak politikalar geliştirilmeli, üreticilerimizin gelirleri artırılmalı ve sosyal güvenceleri güçlendirilmelidir. Prim borçları üreticilerimizin sırtında kambura dönüşmüş durumdadır. Özellikle genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik prim yükü devlet tarafından hafifletilmelidir."

"TARIM KOOPERATİFLERİ GÜÇLENDİRİLEREK GENÇLERİN KATILIMI TEŞVİK EDİLMELİ"

Gençlerin tarımsal arazi edinmesinin kolaylaştırılması, düşük faizli krediler ve hibe desteklerinin artırılması talebinde bulunan Bayraktar, tarımsal girişimcilik için özel fonlar oluşturulması gerektiğini aktardı.

Bayraktar, tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesi gerektiğine de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tarım kooperatifleri güçlendirilerek gençlerin bu yapılara katılımı teşvik edilmeli, tarım liseleri ve üniversitelerde tarım ile teknolojiyi birleştiren yeni programlar geliştirilmeli. Gençlere modern tarım teknikleri ve girişimcilik eğitimleri verilmeli. Gençlerimizi tarımsal üretime yönlendirecek doğru politikalar uygulanmaz ve çiftçilik mesleğinin saygınlığı geri kazandırılmazsa, uzun vadede ülkemizin gıda arz güvenliği ciddi risklerle karşı karşıya kalacaktır. Gençlerimizi tarıma kazandırmak sadece sektörün değil, ülkemizin geleceği için de büyük önem taşıyor. Gençlerimizin tarımsal üretime katkı sağlaması için devletimizin, özel sektörün ve tüm paydaşların desteği şarttır."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 1
  • melike 2 ay önce Şikayet Et
    kesinlikle katılıyorum
    Cevapla