Ekonomi yönetiminden peş peşe enflasyon açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Ekonomi programının temel önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti. Güçlü siyasi ve sosyal sahiplenme ile, bütüncül bir çerçeveye sahip programlarını başarıyla hayata geçirmeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, "Geçen yıl Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci, Mart ayında da etkisini sürdürerek, 10 aydır kesintisiz olarak devam ediyor. Tüketici enflasyonu Mart ayında yıllık yüzde 38,1 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı Haziran ayından bu yana 37,4 puanlık bir düşüş gösterdi. Aylık bazda enflasyonda 1,2 puanla en önemli paya sahip gıda fiyatlarında, Ramazan ayının etkisi görülmektedir" ifadelerini kullandı
Hizmet enflasyonundaki katılığın kırılması devam ettiğini ve hizmet enflasyonu oranında düşüş sürdüğünü bildiren Yılmaz, "Yurt içi üretici fiyatlarının da artış hızının bir önceki aya göre azalması ve yıllık üretici enflasyonunun yüzde 23,5 seviyesine gerilemesi, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet kaynaklı baskıların giderek hafiflediğini göstermektedir. Enflasyonu düşürürken aynı zamanda yatırım ortamını iyileştiren, verimliliği artıran, üretken kapasiteyi genişleten, ihracat odaklı bir makroekonomik çerçeveyle dengeli büyümeyi ve istihdam artışını amaçlıyoruz. Beklentilerin sağlıklı yönetimi ve enflasyonla mücadelede başarılı olmak adına, para ve maliye politikalarımızı etkin şekilde koordine etmeye devam ediyoruz. Dönemsel gelişmeler kısa süreli olumlu veya olumsuz etkiler yapabilir. Aslolan ise programın ana çerçevesi ve istikametidir. Son dönemde görüldüğü üzere, kısa dönemli etkilere yönelik olarak kurumlarımız gerekli tedbirleri hızla alma kapasitesine sahiptir. Güçlü ve istikrarlı bir ekonomi, kapsayıcı sosyal politikalar için koordinasyon içinde ve tüm paydaşlarla istişare ve iş birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Enflasyonun çok daha düşük oranlara gerilediği bir ortamda; istikrar içinde büyümeyi ve sosyal refahı artırmayı hedefliyoruz. Tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz" değerlendirmelerinde bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat
ÖMER BOLAT: MÜCADELEMİZE DEVAM EDİYORUZ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, enflasyondaki düşüş, işsizliğin son 13 yılın en düşük rakamına gerilemesi, ekonomik büyüme ile mal ve hizmet ihracatındaki artışın devam etmesinin ülke ekonomisindeki olumlu gelişmelerin hızlandığının göstergesi olduğunu bildirdi.
Bolat, mart ayı enflasyon verilerini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.
Yıllık TÜFE'nin yüzde 38,1 ile son 39 ayın en düşük değerine gerilediğine işaret eden Bolat, aylık enflasyonun yüzde 2,46 ile yatay seyrettiğini belirtti.
Bolat, son 10 ayda yıllık enflasyonun 37,4 puanlık düşüşle yüzde 75,5'ten yüzde 38,1'e gerilediğinin altını çizerek, "Enflasyondaki düşüş, ekonomik büyümenin devam etmesi, işsizlik oranında son 13 yılın en düşük rakamına gerileme, mal ve hizmet ihracatındaki artışın devam etmesi ülke ekonomisindeki olumlu gelişmelerin hızlandığını göstermektedir." ifadesini kullandı.
Adil ve etkin şekilde işleyen ticaret ortamının ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının en önemli koşulu olduğuna dikkati çeken Bolat, bu kapsamda, vatandaşların "fahiş fiyat" sonucunda mağdur olmalarını engellemek için mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı.
"TÜRKİYE EKONOMİSİ DENGELİ ŞEKİLDE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ"
Bolat, hükümetin ve ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalar ve aldıkları tedbirlerle dış ticaret ve cari işlemler açıklarını düşürerek makro finansal istikrarı güçlendirdiklerini, böylece enflasyonun düşürülmesine katkı sağladıklarını bildirdi.
Küresel ekonomideki zorlu ve belirsiz ortama rağmen Türkiye ekonomisinin dengeli şekilde büyümeye devam ettiğini ifade eden Bolat, ekonominin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3 büyüdüğünü, bu kapsamda 18 çeyrektir kesintisiz büyümeyi sürdürdüğünü anımsattı.
Bolat, ülke ekonomisinin 2024'te yüzde 3,2 reel büyüme başarısı gösterdiğine, şubatta işsizlik oranının yüzde 8,2 ile yaklaşık 13 yılın en düşük seviyesine gerilediğine işaret ederek, yıllık enflasyonun da mart ayında yaklaşık üç yılın en düşük düzeyine indiğini vurguladı.
Yİ-ÜFE'deki değişimin geçen ay bir önceki aya göre yüzde 1,88 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bolat, şunları kaydetti:
"Böylece yıllık enflasyon yüzde 23,5 ile son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Çekirdek TÜFE endeksinde (enerji, gıda ve içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç, TÜFE), yıllık enflasyon bir önceki aya göre 2,8 puan gerileyerek yüzde 37,42 olmuştur. Fiyat katılığının yüksek olduğu hizmetler grubunda yıllık enflasyon bir önceki aya göre 3,4 puan gerileyerek yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 56,34 olmuştur."
· YILLIK TÜFE ENFLASYONU SON 39 AYIN EN DÜŞÜK DEĞERİNE GERİLEDİ; %38,10
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) April 3, 2025
· AYLIK TÜFE ENFLASYON ORANI %2,46 İLE YATAY BİR DÜZEYDE SEYRETMEKTEDİR.
· SON 10 AYDA TÜFE ENFLASYONU 37,4 PUAN DÜŞMÜŞTÜR; %75,5’DEN %38,1’E GERİLEDİ
- ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ, EKONOMİK BÜYÜMENİN DEVAM… pic.twitter.com/pQtE5uLOAn
-
Vahit üçkardeş 1 hafta önce Şikayet EtHane elektrik zam mı % 25 ise enfilasyonunu hangi hesap ile bu kadar düşük çıkarıyorsunuz.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Türk Vatandaşı 1 hafta önce Şikayet Et'Tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz' Torunlara umut miras bırakacağız desene.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet EtEmekli ve Dar Gelirli bunu henüz göremiyorBeğen Toplam 5 beğeni