Araç kiralayacaklar dikkat, uzmanlar uyardı! Mutlaka videosunu çekin

Bayram tatilinin 9 güne uzamasıyla, şehir dışına çıkmak isteyen birçok kişi araç kiralama şirketlerine yöneldi. Uzmanlar, kiralama yaparken güvenilir siteleri tercih etmeyi ve aracı teslim almadan önce detaylı videoya çekmeyi öneriyor.

GİRİŞ 29.03.2025 10:57 GÜNCELLEME 29.03.2025 11:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bayram tatili öncesi araç kiralamak isteyen vatandaşlar, dolandırıcıların hedefi haline geldi. Uygun fiyat vaadiyle sosyal medya ve sahte internet siteleri üzerinden hareket eden dolandırıcılar, önce "kapora" adı altında ödeme talep ediyor, ardından iletişimi keserek kayboluyor. Bir diğer yaygın yöntem ise "trafik cezası veya kaza teminatı" bahanesiyle kredi kartı bilgilerini ele geçirmek. Öte yandan Türkiye'de bayram dönemlerinde kiralık araç talebinin yüzde 60 oranında arttığı bilinirken, bu durum dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. 2023 verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren 3 bin500'ün üzerinde araç kiralama şirketi bulunuyor. Ancak bunların yalnızca bin 200'ü Ticaret Bakanlığı onaylı lisanslı firmalardan oluşuyor.

KONTROL EDİN 

Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise dolandırıcıların gerçek araç kiralama şirketlerinin web sitelerini birebir kopyalayarak tüketicileri kandırdığını belirtirken, "Bir siteyi görünce hemen güvenmeyin. Telefonla doğrulama yapın, şirketin Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kaydını kontrol edin. Ödemeyi asla şahıs hesaplarına değil, resmi şirket hesaplarına yapın" uyarısında bulunuyor.

YÜZDE 30 DÜŞÜK FİYAT

Tüketicilerin, E-Ticaret Bilgi Platformu üzerinden şirketlerin lisans bilgilerini, müşteri yorumlarını ve şikayetlerini inceleyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kırık ayrıca: "Ödeme yapmadan önce mutlaka bu platformda sorgulama yapın. Kayıtlı olmayan şirketlerden kesinlikle araç kiralamayın. Dolandırıcıların en büyük silahı, normalin yüzde 30-40 altında. Piyasa ortalaması 2 bin TL olan bir aracı bin 200 TL’ye kiralatan bir ‘fırsat’ varsa, bu büyük olasılıkla dolandırıcılıktır" uyarısını yaptı.

SENET TUZAĞI 

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili İbrahim Güllü ise bayram döneminde fiyatların yükselmesini fırsat bilen dolandırıcıların, "sözleşme içine gizlenmiş senet" tuzağına dikkat çekti: "Araç tesliminde ‘teminat’ adı altında boş senet imzalatılıyor. Daha sonra bu senetler icraya verilerek tüketicinin malvarlığına haciz konulabiliyor. Sözleşmede ‘senet verilmeyecektir’ ibaresi mutlaka yer almalı. Verilmişse de miktarı yazılı olmalı ve aracın teslimi sırasında geri alınmalı."

149 BİN TL SINIRINA DİKKAT 

Güllü, dolandırılan tüketicilerin yasal haklarını şöyle sıraladı: "149 bin TL altındaki kayıplar için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. 149 bin TL ve üzeri dolandırıcılıklarda ise Tüketici Mahkemesi yoluyla dava açılmalı. Tüm mağdurlar, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmalı.

Bayram öncesi günlük kiralık araç fiyatları ortalama:

Ekonomik segment (Fiat Egea, Renault Clio): 1.500 - 2.500 TL
Orta segment (Volkswagen Passat, Toyota Corolla): 2.500 - 4.000 TL
Lüks segment (BMW 3 Serisi, Mercedes C Serisi): 5.000 - 10.000 TL
Ancak dolandırıcılar, bu fiyatların yüzde 40-50 altında sahte kampanyalarla tüketicileri tuzağa düşürüyor.

ÇARPICI DOLANDIRICILIK RAKAMLARI

2023'te Tüketici Mahkemeleri'ne iletilen 2.300 şikayet doğrudan sahte kiralama siteleriyle ilgili.
Tüketici Konfederasyonu verilerine göre, yalnızca son bir yılda 149 bin TL altında kalan dolandırıcılık vakalarının toplam tutarı 18 milyon TL'yi aştı.
En riskli bölgeler: İstanbul (%35), Ankara (%20), İzmir (%15) ve turistik bölgeler (Antalya, Muğla)

KAYNAK: HABER GLOBAL
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 2
  • Tiz borozan 2 gün önce Şikayet Et
    Dikkat edilcek birde $u var´siz mesela 1.6 motor gücünde olan bir araba kiraladiniz ama size bir kac sebeblerden dolayi (Benzer) olarak ba$ka bir araba teklif ediliyor´ve bu arabada 1.1 veya 1.4 motor gücünde oluyor´bu teknik olarak asla benzer degildir´yani 1.6 kiraliyorsunuz ama sze verilen cok daha ba$kasi bunu asla kabule etmeyin cünki 1.6 ligin ve 1.4 ün kiralama fiyati cok farkli.
    Cevapla
  • HAKAN'IN FİKRİ 2 gün önce Şikayet Et
    kurumsal büyük şirketler harici araç kiralamak çok yannıs hemen boş bir senet imzalaman isteniyor kurumsal şirketlerde bu yok
    Cevapla