İş Bankası'ndan kayyum açıklaması

İş Bankası, kurucu intifa senetleri üzerinden Atatürk'ün vasiyetnamesinin ihlal edildiği ve vasiyet yararlanıcısı olan kurumların bilerek zarara uğratıldığı ve bu nedenle kayyum atanacağı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

İş Bankası'ndan kayyum açıklaması
İş Bankası'ndan kayyum açıklaması
GİRİŞ 29.03.2025 09:59 GÜNCELLEME 29.03.2025 11:39
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

İş Bankası, sosyal medyada ortaya atılan iddialar üzerine oldukça detaylı bir açıklama yayınlayarak iddiaları yalanladı.

İşte İş Bankası tarafından yapılan o açıklama:

Bankamız kurucu intifa senetleri üzerinden Yüce Atatürk’ün vasiyetnamesinin ihlal edildiği, vasiyet yararlanıcısı olan kurumların bilerek zarara uğratıldığı ve Bankamızın hukuka aykırı davrandığı yönündeki maddi ve hukuki gerçeğe aykırı iddia ve söylemler nedeniyle hissedarlarımızın, müşterilerimizin, yerli ve yabancı yatırımcılarımızın doğru olarak bilgilendirilmesi amacıyla işbu basın açıklamasının yapılması uygun görülmüştür.

Bakan duyurdu: İki sahada üretim başladı, petrol fışkırıyorBakan duyurdu: İki sahada üretim başladı, petrol fışkırıyor

Bankamız Esas Sözleşmesi’nin 22’inci maddesinde düzenlenmekte olan kurucu intifa senetleri hukuken pay senedi mahiyetinde olmayıp intifa senedi niteliğindedir. Kurucu intifa senetleri, hukuken sermayede herhangi bir payı temsil etmemekte, sahibine genel kurula katılma hakkı, oy hakkı gibi pay sahipliği hakları bahşetmemekte, sadece mal varlıksal haklar sağlamaktadır.

Nitekim Bankamız Esas Sözleşmesinin anılan maddesinde kuruluşta çıkarılacak hisse senetlerinden bir defada 100 adet alanlara bir adet kurucu intifa senedi verileceği ifade edilmektedir. Aynı madde, bu hakkın dört milyon sermayeye kadar mevcut olduğunu, sermayenin bundan fazla artırılması halinde kurucu intifa senedi verilmeyeceğini de düzenlemekte olup 1927 yılında sermayenin bu tutara ulaşmasından sonra artık kurucu intifa senedi verilmemiştir.

Togg sahiplerine bayram müjdesi! Şarj işlemleri bedava olduTogg sahiplerine bayram müjdesi! Şarj işlemleri bedava oldu

Bankamızın 31.05.1991 tarihli Olağanüstü Genel Kurulunda o dönemdeki hissedarları tarafından alınan karar ile sermaye artırımına gidilmiş ve yasal mevzuat ile Yüksek Mahkeme içtihatlarına uygun bir şekilde Esas Sözleşmemizin 58 inci maddesinde değişiklik gerçekleştirilerek, kurucu intifa senedi sahiplerine dağıtılacak kar payı ödemeleri “ödenmiş sermayenin 250 Bin TL’lik bölümü” ile sınırlandırılmıştır. Anılan Esas Sözleşme değişikliği tescil de edilmek suretiyle Bankamız açısından hukuken uygulanmakla yükümlü olunan bir hüküm haline gelmiştir. Dolayısıyla ilgili tarihten itibaren yapılan kar dağıtımları, tescil edilmiş bu Esas Sözleşme değişikliği dikkate alınarak, Bankamızın tabi olduğu kanunen yetkili otoritelerin bilgisi ve denetiminde uygulanmıştır.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük ihracat rekoru kırıldı!Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük ihracat rekoru kırıldı!

Kaldı ki kurucu intifa senedi sahipleri sermaye artışına iştirak etmediklerinden artırılmış sermayeden temettü almamaları hakkaniyete de uygun bir işlemdir.

Bankamızın 1991 tarihli Genel Kurulu ve Esas Sözleşme değişikliğinin üzerinden 30 yıldan fazla süre geçmesinden sonra mevcut koşulları ile diğer bir ifade ile kurucu intifa senedinin mahiyetini ve sahibine sağladığı hakların kapsamını bilerek Bankamız kurucu intifa senedi edinen ve birlikte hareket ettiği düşünülen bir takım kimselerce, kar dağıtımına ilişkin anılan Esas Sözleşme maddesine ve uygulanmasına ilişkin olarak bir takım spekülatif iddia ve itirazlar öne sürülmeye başlanmış, öne sürülen bu spekülatif iddia ve itirazlar bu kişiler tarafından açılan haksız davalar ile yargıya taşınmıştır.

40 yıldır böyle bolluk görülmedi! Bin TL'den satılıyor40 yıldır böyle bolluk görülmedi! Bin TL'den satılıyor

"Gerçek dışı beyan ve iddialara itibar edilmemelidir"

Birlikte hareket ettiği düşünülen davacılar, edindikleri kurucu intifa senetleri üzerinden nemalanmak çabasıyla kamuoyunun ilgisini çekme ve taraftar toplama adına herhangi bir maddi ve/veya hukuki temeli de olmayan şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetnamesine yönelik yanıltıcı iddia ve haksız isnatlarda da bulunarak, hemen hemen hepsi aynı içerikte dilekçeler ve taleplerle muhtelif hukuk davaları ikame edilmiş, yanı sıra suç duyurularında da bulunmuşlardır.

Halen devam eden yargı süreçlerinde bugüne kadar verilmiş olan tüm kararlar usul ve yasaya uygun olarak hali hazırda Bankamız lehine olup hukuki süreçlerin tamamlanması beklenmektedir.

Bilindiği üzere Bankamızın da kurucusu olan Yüce Atatürk’ün vasiyeti gereğince Atatürk hisselerine isabet eden temettünün tamamı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na Bankamız tarafından tam ve zamanında ödenmekte olup, Bankamızın tüm süreçteki işlemleri ilgili otoritelerin bilgisi ve denetimi altında gerçekleşmektedir. Keza vasiyetin ihlal edildiği yönünde Bankamız aleyhine yine aynı kişiler tarafından Sulh Hukuk Mahkemeleri nezdinde açılan davalar da kesin olarak reddedilmiştir.

Bu minvalde sosyal medya mecralarında son dönemde Bankamız itibar ve şöhretine kasteden, yatırımcıların karar ve davranışlarını etkilemeye yönelik spekülatif, aynı zamanda sermaye piyasası mevzuatı ve bankacılık mevzuatı tahtında da suç teşkil eden gerçek dışı beyan ve iddialara itibar edilmemelidir.

Bankamız, faaliyetlerini hukuka, yasal mevzuata, ahlaka ve etik değerlere uygun bir şekilde yerine getiren köklü bir kurumdur. Bu tür haber, iddia ve yorumlara itibar edilmemesini, söz konusu yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, yorum yapan ya da bunları yayan tüm ilgililer hakkında Bankamızca yasal girişimlerde bulunulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • Ümit Çolak 11 saat önce Şikayet Et
    Türk dil kurumu ve Türk tarih kurumu na aktarılan paralar nereye gidiyor. Bu kurumlar günümüzde ne gibi faaliyetler yapıyor ne gibi masraflar yapıyor olabilir. Dilimiz yozlaşmış tarihimiz karartılmış olduğuna göre bir işte yapmiyor gibi görünüyor. Türk silahli kuvvetleri kurumu daha hak sahibidir ki bankanın kuruluşunda kullanılan para Pakistanlı kardeşlrmz tarf. Savaş yard gönderilmisti
    Cevapla
  • Selçuk 1 gün önce Şikayet Et
    İş bankası Atatürk ün nasıl mirası olur bu bir saçmalıktır ki iş Bankası nın kurulduğu para millete aittir çünkü müslüman ülkeler boğazlarından kestiği çoluk çocuk larının rizkını ülkeye bağış yapmı#lar askerlerin ihtiyaçları karşılansın diye vermişlerki bu para ne Atatürk ün nede paydaşları olabilir nede CHP ye hisse verilebilir nede hiçbirin e huzur hakkı adında bir ücret ödenemez,
    Cevapla
  • Sadık Karadayı 1 gün önce Şikayet Et
    Bunlar masal anlatıyor para kaçırıyorlar iyice incelenmeli
    Cevapla
  • Atakan 1 gün önce Şikayet Et
    Bu haberleri cıkaranları savcılık soruşturma acmalı ve hesap verdirmeli
    Cevapla
  • D.osman 1 gün önce Şikayet Et
    En doğrusu, savaş yardımı için gönderilmiş paraların, İŞ Bankasındaki payınınTürk Silahlı Kuvvetlerine verilmesidir, bağışlanmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle