Fed'ten 'tarife' çıkışı! Altın fiyatları güçlü destek buldu

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Fed'in faizi sabit bırakmasıyla ve Powell'ın açıklamalarını değerlendirdi. ABD ekonomisinin 'tarife enflasyonuyla' karşı karşıya olduğunu belirten Eryılmaz, altının güçlü destek bulduğunu vurguladı.

GİRİŞ 20.03.2025 14:45 GÜNCELLEME 20.03.2025 14:45

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, küresel piyasalardaki son gelişmeleri ve Fed'in faiz kararını değerlendirdi. Dünkü Fed açıklamalarını “güvercin” olarak yorumlayan Eryılmaz, piyasanın bu durumu pozitif şekilde fiyatladığını belirtti.

Eryılmaz, "Fed’in büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etmesi ve enflasyon hedefini yukarı çekmesi, piyasada şahin bir tavır oluşturmadı. Bunun yerine, piyasalar daha çok güvercin bir yaklaşım olarak algıladı" dedi.

‘TARİFE ENFLASYONU’

Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer nokta ise, "tarife enflasyonu" olarak tanımladığı yeni bir terim oldu. Powell, son dönemdeki enflasyon artışının büyük ölçüde tarifelerden kaynaklandığını belirterek, bu durumu geçici olarak nitelendirdi. Eryılmaz, bu açıklamanın, piyasaların geçmişte pandemi döneminde Fed’in benzer şekilde "geçici" açıklamaları yaparak yanıldığını hatırlatırken, Powell’ın söylemlerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Fed’in enflasyonun geçici olduğunu söylemesi, piyasada geçmişte yapılan hataların tekrar edebileceği endişesini uyandırıyor" diyen Filiz Eryılmaz, piyasanın bu açıklamaları yine de olumlu bir şekilde fiyatladığını, ancak piyasanın ne kadar temkinli olması gerektiğini hatırlattı.

ALTINDA REKOR

Doç. Dr. Eryılmaz, Fed’in açıklamalarının ardından piyasalarda yaşanan tepkileri de değerlendirdi. Altının tarihi zirvelerini gördüğünü, 3.000 seviyesinin altını geçtiği takdirde ise güçlü bir satış baskısının gelebileceğini ifade etti. "Altın şu an güçlü bir destek bulmuş durumda ve bu ortamda pozisyon almak isteyen yatırımcılar için uygun bir fırsat olabilir" dedi.

Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.