Erdoğan imzayı attı, kesme altın satışı yasaklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan ve yürürlüğe giren Resmi Gazete kararına göre, kuyumculukla iştigal eden işletmeler çekili kıymetli maden satışı yapamayacak

GİRİŞ 15.03.2025 14:31 GÜNCELLEME 15.03.2025 15:53
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 sayılı kararda değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre kuyumcular bundan sonra çekili yani kesme altın satışı yapamayacak.

Yurt dışına çıkarken yanında 25 bin liradan fazla bulundurulmaması kuralı 185 bin liraya yükseltildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler haricindeki Türkiye'de yerleşik gerçek kişilere çekili kıymetli madenlerin satışı yapılamayacak.

Türkiye'den petrol ve doğal gaz için dev hamle! ABD ile imzalar atıldıTürkiye'den petrol ve doğal gaz için dev hamle! ABD ile imzalar atıldı

ELİNDE ÇEKİLİ ALTIN (KESME) OLAN NE YAPACAK?

Elinde çekili altını olanlar için herhangi bir karar verilmedi. Kuyumcuların inisiyatifine bağlı olarak kuyumculara satışı yapılabilir. Ancak satışı olmadığı için kuyumcular hurda niyetine olarak alsa da fiyatlarında düşüş yapabilirler.

STANDARTI YOKTU, AYAR PROBLEMLERİ OLUYORDU

Kesme altın kuyumcu ve satın alan kişi arasındaki güven esasına dayanan ayar oranıyla satılıyordu. Külçe altınlar çekme işlemine tabi tutularak inceltilmesiyle kesme altın ortaya çıkıyor. Ancak bazı kötü niyetli satıcılar nedeniyle kesme altınlarda ayar sorunları oluşuyor ve bu da standartları bozuyordu. Bununla birlikte satın alan kişi de ayar sorunu tespit edildiğinde düşük fiyattan satmak zorunda kalıyordu.

Araçlara alkol kilidi geliyor! Bakan detayları açıkladıAraçlara alkol kilidi geliyor! Bakan detayları açıkladı

BAKAN ŞİMŞEK SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Bakanlığı tarafından kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ve çalışmalar tamamlandıkça ilave adımların atılacağını söylemişti.

Şimşek, şunları ifade etmişti:

"Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz. Düzenlememizle sektörde konuya ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılması ve altın ticaretinde uluslararası standartlara uyumun artırılması da hedefleniyor."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Beyfendiler herşeyi dijital onlamısını istiyorlar. Fiziki altın yasağı. 200 TL banknotlardan daha büyüğü olmaması. Herhalde birgün daha neler çıkarırlar bunlar. Seçmeninizi üzüyorsunuz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Vatandaşlar en çok hangi altını alıyorsa sırayla onlar yasaklanıyor. Geçen sene de yarım gram vs yasaklanmıştı.gelecekte fiziki altın hep yasaklanacak böyle giderse...
    Cevapla
  • Mikail 1 ay önce Şikayet Et
    Niye bankalarda sanal olarak satılan altını yasaklamıyorsunuz, acaba yasaklasanız altın gramı kaç lira olur, bence patlar çünkü arz talep patlaması yaşanır
    Cevapla
  • hasan 1 ay önce Şikayet Et
    bence kuyumculugu komple yasaklasinlar olsun bitsin
    Cevapla
  • hasan 1 ay önce Şikayet Et
    allah allah bizde merak ettik şimdi....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle