Neredeyse tamamını orası karşılıyor! Kayısı bahçeleri beyaz gelinliğini erken giydi
Türkiye'nin sofralık kayısıda yüzde 85'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı kayısı ağaçları erken çiçek açtı.
Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de 2 milyondan fazla kayısı ağacı bulunurken, her yıl ortalama 200 bin ton ürün elde ediliyor. Kentte üretimin yüzde 85'i Mut ilçesinde yapılıyor. Mut ilçesinde 77 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan on binlerce coğrafi işaretli kayısı ağacının çiçek açmasıyla bahçeler beyaza büründü. Artan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçek açarak beyaz gelinliğini giyen bahçeler, görsel şölen sundu.
BAHÇE SAHİPLERİNE UYARI GELDİ
Kayısı bahçelerini gezen Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "Bu yıl havaların ısınmasıyla birlikte ağaçlarımız çiçek açmıştır. Ağaçlarımızda monilya hastalığı olmaması için şu anda monilya ilaçları atılmaktadır. Yalnız buradan tüm çiftçilerimizi üreticilerimizi uyarmak durumundayız. Monilya ilacı atarken lütfen zehir katmayalım. Zehir arıları öldürür ve tozlanmayı önler" dedi.
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai dondan diğer ilçeler gibi Mut'un çok etkilenmediğin aktaran Yılmaz, "Soğuklardan kaynaklı biraz hasar var lakin diğer ilçelere oranla hasarımız azdır. Yani zirai donlara rağmen inşallah bereketli bir sezon olur. Tüm çiftçilerimize hayırlı bereketli kazanç diliyorum" ifadelerini kullandı.
"HASADIMIZ ÇOK GÜZEL OLACAK"
40 dönüm civarında kayısı bahçesi olan Ali Yılmaz ise "Ağaçlarımız şu anda çiçek açmış durumda. Bu şekilde olursa hasadımız erken olacak. Başına bir kış gelmezse bu sene hasadımız çok güzel olacak. Bu sene biraz erken açtı ama güzel yani erken açmasına rağmen tutan kayısılarımız güzel" diye konuştu.
-
Misafir 3 ay önce Şikayet Etbenim bildlgim kayısı üretimi en fazla Malatya da degilmiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Nisali 3 ay önce Şikayet EtArkadaslar leblebi Denizli Kaysi Mersin can Fistigi urfa bunlar yetistigi yerlerBeğen Toplam 1 beğeni
-
tayer33 3 ay önce Şikayet EtMut ziraat odası toparlanmalı, ziraatcıyı bilgilendirip yönlendirmeli, değilse yazık olacak.Beğen Toplam 1 beğeni
-
tayer33 3 ay önce Şikayet EtZiraat odası Mut ziraatcısını doğru yönlendirmeyince vatandaş ticari kaygı ile batıda geni değiştirilmiş fidanlara yöneldi, tadsız türler Mut'a marka değerinde zarar verdiBeğen Toplam 1 beğeni
-
turkiye sevdalısı 3 ay önce Şikayet EtBu iş zamanlı iklim su toprak da bitiyor ılmaz o lezeti tuturamazsınız bir de malatya kayısından bir reçel yapın bütün kış yiyin o tat o aroma yok öyle bir şey birde tereyağında kaysı tatlısı bu lezetleri tatmak taşamak lazımBeğen