Neredeyse tamamını orası karşılıyor! Kayısı bahçeleri beyaz gelinliğini erken giydi

Türkiye'nin sofralık kayısıda yüzde 85'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı kayısı ağaçları erken çiçek açtı.

GİRİŞ 08.03.2025 22:02 GÜNCELLEME 09.03.2025 10:57
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de 2 milyondan fazla kayısı ağacı bulunurken, her yıl ortalama 200 bin ton ürün elde ediliyor. Kentte üretimin yüzde 85'i Mut ilçesinde yapılıyor. Mut ilçesinde 77 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan on binlerce coğrafi işaretli kayısı ağacının çiçek açmasıyla bahçeler beyaza büründü. Artan sıcaklıklar nedeniyle erken çiçek açarak beyaz gelinliğini giyen bahçeler, görsel şölen sundu.

BAHÇE SAHİPLERİNE UYARI GELDİ

Kayısı bahçelerini gezen Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, "Bu yıl havaların ısınmasıyla birlikte ağaçlarımız çiçek açmıştır. Ağaçlarımızda monilya hastalığı olmaması için şu anda monilya ilaçları atılmaktadır. Yalnız buradan tüm çiftçilerimizi üreticilerimizi uyarmak durumundayız. Monilya ilacı atarken lütfen zehir katmayalım. Zehir arıları öldürür ve tozlanmayı önler" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai dondan diğer ilçeler gibi Mut'un çok etkilenmediğin aktaran Yılmaz, "Soğuklardan kaynaklı biraz hasar var lakin diğer ilçelere oranla hasarımız azdır. Yani zirai donlara rağmen inşallah bereketli bir sezon olur. Tüm çiftçilerimize hayırlı bereketli kazanç diliyorum" ifadelerini kullandı.

"HASADIMIZ ÇOK GÜZEL OLACAK"

40 dönüm civarında kayısı bahçesi olan Ali Yılmaz ise "Ağaçlarımız şu anda çiçek açmış durumda. Bu şekilde olursa hasadımız erken olacak. Başına bir kış gelmezse bu sene hasadımız çok güzel olacak. Bu sene biraz erken açtı ama güzel yani erken açmasına rağmen tutan kayısılarımız güzel" diye konuştu.

 

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    benim bildlgim kayısı üretimi en fazla Malatya da degilmi
    Cevapla
  • Nisali 3 ay önce Şikayet Et
    Arkadaslar leblebi Denizli Kaysi Mersin can Fistigi urfa bunlar yetistigi yerler
    Cevapla
  • tayer33 3 ay önce Şikayet Et
    Mut ziraat odası toparlanmalı, ziraatcıyı bilgilendirip yönlendirmeli, değilse yazık olacak.
    Cevapla
  • tayer33 3 ay önce Şikayet Et
    Ziraat odası Mut ziraatcısını doğru yönlendirmeyince vatandaş ticari kaygı ile batıda geni değiştirilmiş fidanlara yöneldi, tadsız türler Mut'a marka değerinde zarar verdi
    Cevapla
  • turkiye sevdalısı 3 ay önce Şikayet Et
    Bu iş zamanlı iklim su toprak da bitiyor ılmaz o lezeti tuturamazsınız bir de malatya kayısından bir reçel yapın bütün kış yiyin o tat o aroma yok öyle bir şey birde tereyağında kaysı tatlısı bu lezetleri tatmak taşamak lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle