Dört büyüklerden ilk yarıda 2,6 milyar lira zarar

Türk futbolunun dört büyükleri Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un borsaya açık şirketleri, 2024-25 sezonunun ilk 6 ayında 2,58 milyar lira zarar etti. Zararın dönemsel kur karşılığı ise 70,5 milyon euro.

Dört büyüklerden ilk yarıda 2,6 milyar lira zarar
Dört büyüklerden ilk yarıda 2,6 milyar lira zarar
GİRİŞ 07.03.2025 12:32 GÜNCELLEME 07.03.2025 16:18
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kulüplerin, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) gönderdiği finansal durum ve bağımsız denetçi raporlarına göre dört kulüp, geçmiş senelerde olduğu gibi gelir gider dengesini yine sağlayamadı.

Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray, 1 Haziran 2024 ile 30 Kasım 2024 arasındaki ilk aylık dönemde kar elde ettiklerini açıklasalar da bağımsız denetçi raporlarına göre dört kulüp de 1 Haziran 2024 ile 30 Kasım 2024 arasını zararla kapattı.

Toplamda 2,58 milyarlık zararın dönemsel kur karşılığı ise 70,5 milyon euro.

TAHSİL EDİLEMEYEN AMA GELİR KALEMİNE YAZILAN FAİZ GİRDİSİ

Dört büyük kulüp; Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ, Fenerbahçe Futbol AŞ, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ ve Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ adıyla borsada işlem görüyor.

Bu şirketler, kulüplerin dernek (yeni kanunla spor kulübü hüviyetini aldı) ve/veya diğer şirketleriyle (GS Store, Fenerium, Kartal Yuvası, TS Club, FB TV, GS TV vs) bağlantılı konumda (Grup) bulunuyor. Söz konusu dernek ve şirketler, finansal tablolarda karşımıza “ilişkili taraf” adı altında çıkıyor.

Kamuya açık söz konusu şirketler, sürekli bu ilişkili taraflardan alacaklı pozisyonunda yer alıyor ve bu alacaklara faiz de işletiliyor.

Örneğin A kulübünün borsada işlem gören X şirketi, ekonomik raporlarını sunarken ilişkili taraflardan ticari olmayan Y meblağında alacağının bulunduğunu ve bu alacağa karşılık Z tutarında faiz işletildiğini belirtiyor ve bu faiz, şirketin gelir hanesine yazılıyor.

Bağımsız denetçi raporlarıysa uzun yıllardır durumu açık ve sarih şekilde şöyle açıklıyor:

“Grubun, ilişkili taraflardan Y tutarında ticari olmayan alacağı olup söz konusu alacağın belirli bir vadesi bulunmamaktadır. Grup, söz konusu alacak için Z tutarında faiz geliri kaydetmiştir ancak söz konusu alacaklara ilişkin herhangi bir tahsilat gerçekleştirilememiştir. Rapor tarihi itibarıyla vade ve şekildeki belirsizlikler sebebiyle anılan alacakların tahsilatına dair kanaat oluşturulamamıştır.”

Diğer bir deyişle, şirketlerin gelir hanelerine yazdığı "ilişkili taraflardan faiz girdisi"nin tahsilatı yok ve bunun gerçekleşmesine dair olumlu kanaat de yok.

EN FAZLA ZARAR TRABZONSPOR'DA

Denetçilerin raporları uyarınca, gelir kalemine yazılan ancak tahsilatı gerçekleşmeyen faizleri devre dışı bıraktığımızda Trabzonspor, 969,9 milyon lirayla (26,5 milyon euro) en fazla zarar eden kulüp konumunda.

Bordo-mavilileri 757,5 milyon lira (20,6 milyon euro) zararla Beşiktaş takip ediyor.

Galatasaray’ın 490,5 milyon lira (13,4 milyon euro) zararla kapattığı dönemde, Fenerbahçe de 365,6 milyon liralık (9,9 milyon euro) zarara engel olamadı.
 

KAYNAK: CNBC-E
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 10
  • fxnope 1 ay önce Şikayet Et
    tl ile odenen ahmet mehmet olsun sahada zarar etmezler yabanciyada gerek yok
    Cevapla
  • Doğrucu 1 ay önce Şikayet Et
    Faizle yapılan her işin sonu hüsrandır, zarardır. GS ben. bildim bileli maddi olarak hiç düzelmedi, çünkü sürekli faiz ödüyor, iyi de yönetilmeyince ve gerekli başarılar da gelmeyince olduğu yerde kalıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kapatın gitsinler.
    Cevapla
  • Gerçekler 1 ay önce Şikayet Et
    YABANCI futbolcuların hepsi acilen sınır dışı edilsin, Türkiye'deki liglere en az 20 sene yabancı futbolcu alımını yasaklansın. Yabancı futbolcular yurt dışında oynadıkları gibi Türkiye'de oynamıyorlar, Türkiye'yi soyulacak ülke olarak görüyorlar. Avrupa'da başarı desen zaten sıfır, AB'nin 3. lig takımlarını bile zor yeniyorlar. YABANCI FUTBOLCU istemiyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kapatın kulüpleri ne zaman kar ettilerki borçları hep yükselişte futbol önemsiz işlerin en önemlisiymiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle