Ekonomistler enflasyon verilerini nasıl yorumladı?

TÜİK, şubat ayı enflasyonunu açıkladı. Şubat ayı enflasyonu yüzde 2,27 oldu. Yıllık enflasyonda yüzde 39,05 olarak kaydedildi. Ekonomistler enflasyon verilerini yorumladı.

GİRİŞ 03.03.2025 11:28 GÜNCELLEME 03.03.2025 11:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat 2025 Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre enflasyonda aylık artış şubat ayında yüzde 2,27 olurken, yıllık artış yüzde 39,05 olarak açıklandı. Piyasada 2,9 etrafında şekillenen aylık enflasyon beklentilerin altında geldi.

Peki, ekonomistlerin enflasyon ile ilgili yorumları ne oldu?

MAHFİ EĞİLMEZ: YÜZDE 40'IN ALTINA GERİLEMİŞ GÖRÜNÜYOR

İktisatçı Mahfi Eğilmez, enflasyon verilerine yönelik yaptığı değerlendirmede, “12 Aylık enflasyon % 40'ın altına gerilemiş görünüyor” yorumunu yaptı. Eğilmez, enflasyon göstergelerine ilişkin tabloyu da paylaştı. 

"ENFLASYON ŞİMŞEK PROGRAMININ BAŞLADIĞI DÖNEMDEKİ SEVİYEYE GELDİ"

Prof. Dr. Ensar Yılmaz, enflasyonun Bakan Şimşek'in programının başladığı seviyeye geldiğini dikkat çekerek "Enflasyon yaklaşık 1.5 yıl sonra Şimşek programının başladığı dönemdeki seviyesine geldi , bir ters U-şekli yani, yükseldi ve geri geldi" dedi. 

MEHMET ŞİŞMAN: BU YAKICI GIDA ENFLASYONU YAPISAL

Prof. Dr. Mehmet Şişman, gıda enflasyonuna dikkat çekerek "Dün de belirtmiştik %3'ün altını gören Tüik (Enag % 3,37); enflasyonu (%2,37), son bir yıllık %53 ortalama enflasyonu tespit ediyor. Çünkü gıda enflasyonu çok ama çok yüksek: %3,17. Bu yakıcı gıda enflasyonu yapısal." paylaşımını yaptı.

SELVA DEMİRALP: ŞUBAT AYINDAN SONRAKİ DÜŞÜŞ BAZ ETKİSİ YAVAŞ OLACAK

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, "Enflasyonda Şubat ayından sonraki düşüş baz etkisi nedeni ile daha yavaş olacak. Bu durum TCMB'nin faiz indirimlerini ağırdan alması için önemli bir sebep. %39'daki resmi enflasyona karşılık %24'lik yıl sonu tahmini halen oldukça iddialı bir dezenflasyon hedefi. Bu hedefe yaklaşabilmek ve beklentilerdeki katılığı kırabilmek için TCMB'nin bu toplantıyı pas geçerek otomatik pilotta olmadığının sinyalini vermesi ileriki aylarda işini kolaylaştıracaktır." dedi. 

PROF. DR. EMRE ALKİN: BAZ ETKİSİ İLE ZATEN DÜŞECEKTİ

Prof. Dr. Emre Alkin enflasyon paylaşımında, düşüşe dikket çekerek, TÜFE %2,27 - TÜFE yıllık %39,05 Zaten 3. senaryo yoktu. Hayırlısı... Not: 22 Ay önce Ekonomi Yönetimi göreve gelmişti. O zaman enflasyon % 38 idi, sonra % 75 oldu. Baz etkisi vs derken elbette düşecekti.  "Zaten % 38 gerçek değildi" diyenlere cevabımız şu: "Şimdikiler gerçeği yansıtıyor mu ?" paylaşımını yaptı. 


PROF. DR. BURAK ARZOVA: ENFLASYONLA MÜCADELEYE EN BÜYÜK KATKI TÜİK'TEN

Prof. Dr. Burak Arzova, "Şubat ayı enflasyonu TÜİK'e göre % 2,27 geldi. Yıllıkta ise % 39,05. Bu yıl da enflasyonla mücadeleye en büyük katkı TÜİK'ten gelecek demiştim, İTO Şubat ayı enflasyonunun % 3,19 olduğunu da aklımızın bir köşesine yazalım" paylaşımını yaptı.. 

EKONOMİST ALAATTİN AKTAŞ: FAİZ İNDİRİMİNİN ÖNÜNDE ARTIK HİÇ ENGEL KALMADI

Ekonomist Alaattin Aktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK verilerine göndermede bulunarak "Operasyonlar meyvesini(!) fazlasıyla verdi. TÜFE artışı şubatta yüzde 2,27 oldu. Yıllık enflasyon yüzde 39,05'e geriledi ve faiz indiriminin önünde artık hiç engel kalmadı." yorumunu yaptı.

'ENFLASYONUN ANA YÜKÜNÜ HÂLÂ SIRADAN VATANDAŞ YAŞIYOR'

Ekonomist İris Cibre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda faiz indiriminin kesinleştiğini belirterel şu değerlendirmeyi yaptı:

 "Perşembe 250 bps indirim kesinleşti. Manşette aylık olarak önemli bir yavaşlama var, önceki yılların çok altında. Çekirdek enflasyon ise ocak ayına göre doğal olarak hız kesti ama aralığa göre hızlandı. Mart datası önemli olacak. Fakat temel ihtiyaçlar hız kesmedi. Gıda yüzde 3,17, işlenmiş gıda yüzde 4,70, enerji yüzde 3,58, kira yüzde 5,24, ulaştırma yüzde 7,30. Ne yazık ki enflasyonun ana yükünü hâlâ sıradan vatandaş yaşıyor."

 'ENAG İLE TÜİK ARASINDAKİ FARK YILLIKTA YÜZDE 40,46’YA ULAŞTI'

Ekonomist Şenol Babuşcu, farklı kurumların enflasyon hesaplamalarındaki farklara dikkat çekerek "2025 yılı enflasyon hesaplaması yapan üç kurumdan TÜİK yüzde 2,27 ile yüzde 3’ün altında kalırken, İTO yüzde 3,19 ve ENAG yüzde 3,37 ile yüzde 3’ün üzerinde çıktı. Enflasyon hesaplamalarında ENAG ile TÜİK arasındaki fark yıllıkta yüzde 40,46’ya ulaştı. 2025 yılı iki aylık enflasyonunda ENAG ve TÜİK arasındaki fark yüzde 4,45 seviyesinde gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

EKONOMİST MURAT SAĞMAN İTO, ENAG VE TÜİK FARKINA DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomist Murat Sağman, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisini değerlendirerek şu paylaşımı yaptı: "TÜİK şubat 2025 enflasyonunu aylık yüzde 2,27, yıllık yüzde 39,05 olarak açıkladı. Beklenti yüzde 3 idi, önceki ay yüzde 5,03 olarak gelmişti. İTO aylık yüzde 3,19 yıllık yüzde 45,35, ENAG ise aylık yüzde 3,37 yıllık yüzde 79,51 olarak açıklamıştı."

KAYNAK: EKONOMİM
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 1
  • azmi 1 ay önce Şikayet Et
    Bence MB Tüik'in pasını değerlendirir , pas geçmez. Faiz umulanın da altına inebilir
    Cevapla