Yılmaz'dan yatırımcılara enflasyon mesajı: Düşüş sürecek, hizmet tarafına odaklanacağız
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de enflasyondaki düşüşün devam edeceğini belirterek, "Enflasyonu yükselten temelde hizmet sektörü. Bu nedenle, programımızda hizmet tarafına daha fazla odaklanacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Londra Borsası'nda Globalturk Capital'in düzenlediği "Türkiye ve Çevresinde Özel Sermaye Yatırımları 2025 Görünümü Konferansı"nda, uluslararası fon yöneticileri ve yatırımcılara Türkiye ekonomisine ilişkin son gelişmeleri anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü yönetimiyle Türkiye'nin özellikle genel seçimler sonrasında belirsizlikleri azaltarak siyasi istikrar sağladığını dile getiren Yılmaz, geçen yıl eylülde 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) uygulamaya konulduğunu anımsattı.
Yılmaz, programın temel amaçlarının enflasyonu kademeli şekilde tek haneli rakamlara düşürmek, dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde potansiyel ekonomik büyümeyi artırmak, üretim bazlı yatırımları, istihdamı büyütmek, yapısal reformlarla ihracatı artırmak ve refahın artırılması yoluyla gelirin toplumun tüm kesimlerine adil şekilde dağıtılması olduğunu anlattı.
Bu amaçları başarmak için para, maliye ve gelir politikaları arasında güçlü bir koordinasyon sağlanacağı ve bunun enflasyonla mücadelede öncelikli alan olarak ele alınacağının altını çizen Yılmaz, "Politika belgelerimizin hazırlanması ve izlenmesi noktasında iyi ve uyumlu bir ekip çalışması var. Politikalar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu gibi üst düzey mekanizmalar aracılığıyla oluşturuluyor ve etkin şekilde izleniyor." diye konuştu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2024'TE YÜZDE 3,5 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR
Yılmaz, dünya ekonomisindeki son gelişmelere değinerek, korumacı politikalara yönelik artan eğilim, küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler ve tırmanan jeopolitik risklerin büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri artırırken, enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti.
Bu küresel zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin önemli bir büyüme performansı gösterdiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"2024'ün tamamında ekonomik büyümenin yıllık yüzde 3,5 ile OVP'deki hedefimize yakın olacağını öngörüyoruz. Ancak pozitif tarafta olduğumuz kesin ve ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Yine 2024 için milli gelirin 1,3 trilyon dolar seviyesinde olmasını ve kişi başına düşen gelirin 15 bin doları aşmasını bekliyoruz. Enflasyon tarafında ise son 8 ayda yıllık enflasyon 33 puan gerileyerek Ocak 2025 itibarıyla yüzde 42 seviyesinde gerçekleşti. Dengeli büyüme kompozisyonu, azalan cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişleri enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağlıyor. Enflasyonu yükselten temelde hizmet sektörü. Bu nedenle, programımızda hizmet tarafına daha fazla odaklanacağız."
CARİ AÇIĞIN MİLLİ GELİRE ORANI YÜZDE 1'İN ALTINDA
Yılmaz, dış talepteki zayıf görünüm ve Türk lirasındaki reel değerlenmeye rağmen 2024'te mal ihracatının 262 milyar dolarla tarihi rekor kırdığını, mal ve hizmet ihracatının ise 377 milyar doları aştığını anımsattı.
Cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görüldüğüne ve cari işlemler dengesinin 2024'te önceki yıla göre 30 milyar dolar iyileşerek 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Yılmaz, 2023'te yüzde 3,5 olarak kaydedilen cari açığın milli gelire oranının yüzde 1'in altına düştüğünü kaydetti.
Yılmaz, Türkiye'nin birçok ülkeye göre pozitif ayrıştığını dile getirerek, 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 450 bin konutun inşası ve altyapı yatırımları dahil olmak üzere kapsayıcı bir kalkınma programı uygulandığını aktardı.
Deprem giderlerine bağlı olarak 2023 ve 2024'te bütçe harcamalarının arttığını ancak bütçe açığının makul seviyede kaldığını belirten Yılmaz, kamu borç stokunun milli gelire oranının 2024'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 25,6'ya gerilediğini dile getirdi.
5 YILLIK RİSK PRİMİNDEKİ DÜŞÜŞÜN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR
Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve karlılıkla oldukça sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, 2024 sonu itibarıyla sektörün sermaye yeterlilik oranının yüzde 19,7 ile yasal zorunluluk olan yüzde 8'in oldukça üzerinde olduğuna işaret etti.
Yılmaz, dengeli yabancı para genel pozisyonu sayesinde sektörün kur riski taşımadığını ve takipteki kredi oranlarının yüzde 1,8 ile düşük seyrettiğini ifade ederek, "Reel sektöre sürdürülebilir oranlarda istikrarlı bir kredi akışı sağlanıyor. Özel bankaların sektördeki aktif paylarıyla orantılı şekilde ticari kredi temininde daha aktif bir rol üstlendiklerini gözlemliyoruz." dedi.
Siyasi ve ekonomik istikrar ve güven ortamında uygulanan politikalarla Türkiye'ye yatırımcı güvenin arttığını ve 2023'ün ikinci yarısından itibaren yeniden güçlendiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu dönemde kredi risk primi, CDS'ler, önemli ölçüde azaldı, uluslararası sermaye girişi hızlandı, rezervlerimiz güçlendi, döviz kuru oynaklığı azaldı ve finansman koşulları iyileşti. Merkez Bankası brüt rezervleri Mayıs 2023 sonu itibarıyla yaklaşık 98 milyar dolardan 21 Şubat 2025 itibarıyla yaklaşık 170 milyar dolara yükseldi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında azalış eğilimi devam ediyor. KKM, 21 Şubat itibarıyla 24 milyar dolara geriledi. Bu geçici mekanizmayı kademeli şekilde devreden çıkarıyoruz."
Yılmaz, 5 yıllık CDS risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesinin beklendiğine işaret etti.
Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 4'e ulaşmasının hedeflendiğini söyleyen Yılmaz, "Enflasyonun bu yıl daha da düşmesini bekliyoruz. Merkez Bankası'na göre, 2025 yıl sonu enflasyonunun yıllık yüzde 24 olacağı tahmin ediliyor. Ekonomiyi dengeleme ve tutarlı para politikaları, OVP dönemi sonunda enflasyonu tek haneye düşürmede kritik rol oynayacak." ifadelerini kullandı.
-
murtaza 2 ay önce Şikayet Ethadi canım, gerçekmi, tl ,nin, değerimi kaldı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Emekli memur 2 ay önce Şikayet EtMemur emeklisiyim aldığım zam 2.000 TL oda doğalgazı 36 derecede yaktigim halde 1.700 TL fatura ve su faturasina yetmiyor oysa yine herşeye zam yaptılar eski bir model arabam var sigorta fenni muyane iki bandrol eksoz vergisi onlara gidecek elde var sıfırBeğen Toplam 5 beğeni
-
realist 2 ay önce Şikayet EtMADEM PROGRAM ÇOK BAŞARILI Gaziantepte firmalar batan batana kongortado ilan eden edene herbatan firma onlarca tedarikçiyi etkiliyor daha dün tekstilciler le beraberdim abi 2 yıldır tüm döviz birikimlerimizi işçilik ve elektrik parası olarak ödedik artık dayanacak gücümüz kalmadı diyorlar birçoğu kapatmayı düşünüyorBeğen Toplam 5 beğeni
-
Misafir 2 ay önce Şikayet EtKontrol kontrol ve en ağır para cezası iş yeri kapatmaya kadar gidilsin sürekli olarak zam yapıyorlar nerdeyse her ürüne günlük zam yapıyorlar sürekli etiket değiştiriyorlar akşama kadar tabi ki bu şartlar da enflasyon düşeceği yerde sürekli artacaktır gereği yapılsın artık bıktık o sandık artık ne olacaksa olsun artıkBeğen Toplam 4 beğeni
-
Hasan doğru 2 ay önce Şikayet EtÖnce enflasyonun düşmesini istemeyen, ülkemizin kalkınmasını, savunma sanayindeki gelişmeyi, terörün bitmesini hazmedemeyen içimizdeki kefere artıklarını temizlemeli.Beğen Toplam 7 beğeni