Tarımda dev felakete karşı 6 operasyon! Detayları Genel Müdür anlattı...
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Türkiye'nin gümrük kapılarında bitkisel ürünlerin zararlı organizmalar için titizlikle denetlendiğini ve uygunsuz ürünlerin geri iade edildiğini belirtti.
Son kırk beş gün içerisinde, Türkiye'nin gümrük kapılarında ülkeye giriş yapmak üzere olan virüslü domates tohumlarına karşı altı farklı operasyon düzenlendi. Yapılan analizlerde, bu virüslerin tarımda en tehlikeli salgınlar arasında ilk beşte yer aldığı belirtildi. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.
Ersin Dilber, son operasyonlarda yakalanan tohumların dördünün Çin, birinin Tayland, birinin ise Hindistan menşeli olduğunu belirtti.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN SIKI DENETİM
Ersin Dilber, Türkiye'nin sınır kapılarındaki denetimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti. Ülkeye giriş yapmak isteyen bitkisel ürünlerin resmi belgelerinin kontrol edildiğini, ardından taşıyıcı araçların, gemilerin ve konteynerlerin bitki sağlığı açısından denetlendiğini söyledi. Bu denetimlerin amacının zararlı organizmaların ülkeye girmesinin engellenmek olduğunu vurgulayan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü uygunsuzlukların tespit edilmesi halinde ise bu ürünlerin mahrecine iade edileceğini veya fumigasyon işlemine tabi tutulacağını açıkladı.
Son beş yılda ise değişen iklim koşullarının da etkisiyle Türkiye'deki zararlı organizma sayısının %12 oranında arttığı detayını vurguladı.
Türkiye'yi zehirleyeceklerdi! 6 kez yakalandılar
İTHALATÇI ÜLKELERE GERİ İADE EDİLİYOR
Son altı operasyonda, toplamda 352 kilogram virüslü domates tohumunun, risk teşkil ettiği için gönderildiği ülkelere iade edildiği ifade edildi.
Sınır kapılarındaki denetimlerin sadece Türkiye için değil, dünya genelindeki bitki sağlığı için büyük önem taşıdığı bilinirken, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, “Ülkeye girmeye çalışan tüm bitkisel ürünlerin, Türkiye'nin bitki sağlığı gerekliliklerine uygun olup olmadığı denetlenmekte ve uygunsuzluk tespit edilen ürünlerin, gerekirse ithalatçı ülkelere iade edilmekte” dedi.
Türkiye’de bitkisel ürünlerin ithalatı sırasında yapılan denetimlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirten Dilber, bu denetimlerin ülkenin tarım ürünlerinin sağlıklı olmasını sağlamak için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Dr. Ersin Dilber, Türkiye’deki sınır kapılarında özellikle büyük limanlar ve gümrüklü sınır kapılarında bitkisel ürünlerin denetlendiğini belirtti. Türkiye’de bu denetimleri gerçekleştiren yaklaşık 600 inspektör bulunduğunu ifade eden Dilber, bu uzmanların, ithal edilen her türlü bitkisel ürünün tarımda üretime engel olabilecek zararlı organizmalar taşıyıp taşımadığını kontrol ettiklerini söyledi.
Bakan Yumaklı'dan virüslü tohum açıklaması!
İŞTE ETKİLİ DENETİMİN ÖNEMİ
Dilber, Mersin Limanı gibi önemli ithalat ve ihracat noktalarında gerçekleştirilen bu denetimlerin yalnızca ürünlerin fiziksel durumuyla ilgili değil, aynı zamanda gözle görülmeyen zararlıları tespit etmek için ileri analizlerin yapıldığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, “Örneğin, geçtiğimiz yıl Mersin Limanı'na gelen bir gemide kahverengi kokarca bulundu ve bu gemi, gerekli bitki sağlığı gerekliliklerini sağlamadığı için limana girmesi engellendi. Bu tür durumların, ülkenin tarım üretiminin korunmasında önemli bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, ülkede sağlıklı ve sürdürülebilir tarım üretiminin sürdürülmesi için bu tür denetimlerin devam edeceğini belirten Dr. Dilber, Türkiye’nin tarım sektörünü korumak ve güvenli üretim sağlamak amacıyla 7/24 hizmet veren bir sistemle bu denetimleri sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Türkiye'ye sokulmak istenen virüslü tohumlar geri gönderildi
BULAŞTIĞI TOPRAĞI KURUTUYOR
Uzmanlar, gıda tehditlerine karşı uyarılarda bulunurken, ilk olarak 2018'de ABD'de daha sonra ise 2021 yılında İsrail'de görülerek seracılık faaliyetlerinin neredeyse durma noktasına geldiği biliniyor. Ayrıca basında yer alan iddialara göre ise bu virüse karşı ilaçlamanın etkili olmadığı söylenmekte.
-
Erdal 1 ay önce Şikayet EtKendi özüne dön Türkiye biz eski öz domatesi istiyoruz bizim buğdayı istiyoruzBeğen Toplam 1 beğeni
-
0660 1 ay önce Şikayet EtBu işin şakası olmaz, çok dikkatli olmalıyız aksi halde tüm geleceğimizi kaybederiz....Beğen Toplam 1 beğeni
-
Adem 1 ay önce Şikayet EtÖnemli olan detay şu. Bu tohumları Türkiye'de kim ithal ediyor. Kim memleketin toprağını ve tarımını bitirmeyi hedefliyor. Sinekle değil, bataklıkla uğraşılmalı.Beğen
-
Levent 1 ay önce Şikayet Et3 harfli marketlerin kartellwşmesine engel olun hiçmi rekabet olmaz yumurta aynı çay süt şeker temel malzemeler aynı fiyat kuruşu kuruşunaBeğen Toplam 2 beğeni
-
Doğrucu Davud 1 ay önce Şikayet EtBir kriz anında gıda yetiştirebilmek için küçük aile işletmelerinin düşük veriminden dolayı arazi toplulaştırılması, arazi ıslahı toprak analizi, her türlü imkanın olduğu büyük çiftlikler, tohum ıslahı, yeterli yerütü yer altı baraj gölet vs. yağmurlama ve damlama sulama, hal kanunu vs. gibi ihtiyaçların yapılmasıyla nüfus artışı kuraklık kıtlık savaş vs. gıda krizinde sorun yaşamayız.Beğen Toplam 1 beğeni