Türk radarı MILSAR'dan bir ilk! İHA üreticisi o ülkeye ihraç edilecek

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve milli insansız hava araçları (İHA) üzerinde ihracatı yapılan Çok Modlu Hava Radarı MILSAR, ilk kez bir İHA üreticisine ihracat başarısı yakaladı.

GİRİŞ 21.02.2025 02:41 GÜNCELLEME 21.02.2025 11:27
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Meteksan Savunma, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de düzenlenen, bölgesinin en büyük, dünyanın önde gelen savunma sanayisi etkinliklerinden IDEX 2025 Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı'nda yeni bir uluslararası işbirliğine imza attı.

GARMOOSHA İHA'YA ENTEGRE ETMEK ÜZERE SÖZLEŞME İMZALADI

Şirket, dünyanın önde gelen ileri teknoloji ve savunma gruplarından EDGE bünyesinde otonom sistemler ve hizmetler alanında faaliyet gösteren ADASI ile MILSAR radarlarını GARMOOSHA İHA'ya entegre etmek üzere sözleşme imzaladı.

Bu entegrasyon, GARMOOSHA'ya potansiyel hedeflerin tespiti ve takibi için yeni yetenekler kazandıracak.

Sentetik açıklık ve hareketli hedef tespit radarları, elektro-optik algılayıcıların etkisiz kaldığı hava koşullarında da yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamaya devam edebildiği için keşif ve gözetleme uçakları ile uydularının vazgeçilmez algılayıcısı konumunda bulunuyor.

İstihbarat, keşif-gözetleme, baskılama ve taarruz operasyonları için hava platformlarında kullanılmak üzere tasarlanan MILSAR, uzun görev süreleri ile gökyüzünde birer "gözetleme noktası" gibi görev yapan İHA'ların, elektro-optik sistemlerin etkisiz kaldığı kötü hava şartlarında veya bulutların üzerinde uçarken bile etkin olmasını sağlıyor.

Radar, taktik sınıfı İHA'ların da faydalı yükü olabilecek kadar düşük hacme, ağırlığa ve güç tüketimine sahip bulunuyor.

MILSAR, MUADİLLERİNDEN AYRIŞIYOR

Gelişmiş teknolojisi ve yenilikçi mimari yaklaşımların kullanılması sayesinde hafifletilen ve boyutları küçültülen MILSAR, bir taktik İHA'nın üretebileceği güç kapasitesinin içinde kalabilmesiyle muadillerinden ayrışıyor.

MILSAR, 30 kilogramın altındaki ağırlığı, uzun menzillerden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme kapasitesi, platformlara kolay entegre edilebilme özellikleriyle İHA'ların en önemli faydalı yük seçenekleri arasında yer alıyor.

Potansiyel hedeflerin tespiti ve takibini "hareketli hedef tespit" (MTI) modları ile yapan radar, her hava durumunda yüksek çözünürlüklü radar görüntüsü, hedef sınıflandırma ve arazi topoğrafyası üretimi için Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) modlarına sahip bulunuyor.

GARMOOSHA ise taktik istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için gelişmiş döner kanatlı İHA olarak tasarlandı. GARMOOSHA, kendi sınıfında tamamen BAE yapımı ilk İHA özelliğini taşıyor.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Kibyra 2 ay önce Şikayet Et
    BAE'nin en büyük savunma sanayi sirketi EDGE'ye satılmış diooo.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    nereye satıldı yahu
    Cevapla
  • Radar 2 ay önce Şikayet Et
    ne satılması kardeşim
    Cevapla
  • Cskn 2 ay önce Şikayet Et
    Bütun müslüman radarları gazzeyi korumalı. Bu yapilamadı. Gazze çember altına alınsın. Oraya atılan her bomba havada imha edilsin. Oraya giren her tankın elektronik sistemi bozulsun. Oraya giren her uçak havadan düşsün. Bu Türkiye'nin projesi olsun.
    Cevapla