ABD'liler 'Bir devrim' diyerek duyurdu! Türkiye'nin sistemi ABD'ye örnek oldu

Forbes dergisi, Türkiye'nin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS), ABD'de 1,4 trilyon dolarlık kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından iyi bir örnek olduğunu belirtti.

GİRİŞ 20.02.2025 14:59 GÜNCELLEME 20.02.2025 15:10
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Dünyanın en prestijli iş ve ekonomi dergilerinden Forbes, Türkiye'de geliştirilen 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS), küresel ekonominin en büyük sorunları arasında yer alan kayıt dışı ekonomiyle mücadelede iyi bir örnek olarak gösterdi.

Dergi, "Dijital dönüşüm, ABD'nin kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmesini sağlayabilir" başlıklı yazıda, son yıllarda kayıt dışı ekonominin ABD'de ulaştığı hacme ve bu sorunun çözümüne ilişkin atılabilecek adımlara değindi.

'SUÇ YAPILARINA' DİKKAT ÇEKTİ

Haberde kayıt dışı ekonominin, devletlerin vergi gelirlerini azalttığı gibi organize suç yapılarının finansmanını da sağlayan önemli bir tehdit unsuru olarak öne çıktığı vurgulandı. Forbes, bu sorunun çözümü için dijital dönüşümün kritik bir rol oynayabileceğini belirtirken, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu UTTS'nin sorunun özüne iyi bir örnek teşkil ettiği yorumunu yaptı.

ENERJİ SEKTÖRÜNE İŞARET ETTİ

Forbes’in analizine göre organize suç grupları, geleneksel yasa dışı gelir kaynaklarının ötesine geçerek, yasal görünen sektörlerde de faaliyet gösteriyor. Bu noktada özellikle akaryakıt kaçakçılığı ve enerji sektöründe organize suç yapılarının büyük bir paya sahip olduğu belirtilen haberde, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde organize suç gruplarının yakıt kaçakçılığından milyarlarca dolar gelir elde ettiği ve bu durumun bahsi geçen ülkeleri büyük vergi kaybına uğrattığı kaydedildi.

UTTS NASIL ÇALIŞIYOR?

Forbes, Türkiye’nin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede attığı adımlara örnek olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2023 yılında duyurulan ve 2025 yılında yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni gösterdi.

Dergi, akaryakıt alımlarını dijital olarak takip etmeyi ve bu sayede vergi kaçakçılığını önlemeyi amaçlayan bir sistem olarak tanımladığı UTTS'de radyo frekans tanıma teknolojisi (RFID) ile aracın yakıt deposuna yerleştirilen etiket ve akaryakıt pompasına entegre edilen okuyucu sayesinde, yakıt alımlarının otomatik olarak kaydedildiğini belirtti.

'POTANSİYEL KAÇAKÇILIĞI GİRİŞİMLERİ BELİRLENEBİLİR'

Yazıda UTTS sayesinde; araç plaka bilgilerinin otomatik olarak yakıt istasyonlarındaki elektronik kasa sistemlerine aktarıldığı, yakıt alımına dair bilgilerin gerçek zamanlı kayıt altına alınarak manipülasyonun önüne geçildiği, son olarak da vergi kayıplarının önlenmesiyle devletin gelirlerinin arttığı vurgulandı.

Dergi UTTS'nin ayrıca yapay zekâ destekli analitik sistemleriyle yakıt tüketiminde anormal hareketlilikleri tespit ederek potansiyel vergi kaçakçılığı girişimlerini de belirleyebildiğini belirtti. Forbes, bu yeniliğin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede devrim niteliğinde bir adım olduğunu ve ABD dahil olmak üzere birçok ülke için de örnek teşkil edebileceği yorumunu yaptı.

1,4 TRİLYON DOLARLIK KAYIT DIŞI EKONOMİ

Haberde kayıt dışı ekonominin ABD için de büyük bir tehdit olduğu, kayıt dışı işlemlerin ülke ekonomisinde yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı belirtildi. Dergi, ABD’nin kayıt dışı ekonomiye karşı daha etkin bir mücadele yürütebilmesi için dijital dönüşümü benimsemesi gerektiğine vurgu yaptı.

500 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

ABD’nin UTTS benzeri bir sistem geliştirerek kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini dijital dönüşüm üzerinden yürütebileceği ifade edilirken, Washington yönetiminin 2024’te yapay zekâya 500 milyar dolarlık özel sektör yatırımı yaptığı ve devlet kurumlarında bu teknolojinin benimsenmesini hızlandıracak kararlar aldığı belirtildi.

Ramazan pidesinin fiyatı belli olduRamazan pidesinin fiyatı belli oldu

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Vatandaş 19 saat önce Şikayet Et
    ABD kıskanıyor bizi
    Cevapla
  • Vatandaş 21 saat önce Şikayet Et
    Uğraşmasınlar bizim yazılımı iyi fiyata satalım veya pilot bir eyaletlerine kira usulu sistemi kuralım
    Cevapla
  • Sirri 21 saat önce Şikayet Et
    Biri bizim sırtımızı sivasliyorsa yanlış yoldayız
    Cevapla
  • Deli Dumrul 21 saat önce Şikayet Et
    Çok güldüm, hâlen gülüyorum.
    Cevapla
  • emekliler 21 saat önce Şikayet Et
    BENZİNLİ VE GAZLI OTOMOBİLLERİ DERHAL YASAKLAYIN TOPLATIN HURDACILARA SATIN. Elektrikli otomobil üreten firmaları destekleyin. Türkiyede yerli çok güzel elektrikli otomobil üreten firmalar var. AMPERİNO, RKS, VERY, ARORA, GİBİ YÜZDE 100 YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETEN FİRMALAR VAR. ÜSTELİK GERÇEKTEN ÇOK KALİTELİ OTOMOBİLLER ÜRETİYORLAR. ONLARI DESTEKLEYİN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle