Tespihler yatırım aracı oluyor!

Kilis'te tespih tamiri ve satışı yapan Hüseyin Aktı, tespihlerin yalnızca bir aksesuar değil, aynı zamanda yatırım aracı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

GİRİŞ 18.02.2025 21:23 GÜNCELLEME 19.02.2025 09:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tespihler, sadece manevi bir değer taşımakla kalmıyor, aynı zamanda değerli bir yatırım aracı olarak da kullanılabiliyor. Kilis'te tespih tamiri ve satışı yapan 21 yaşındaki Hüseyin Aktı, tespihlerin artan talebi ve yüksek fiyatlarının, koleksiyoncular ve yatırımcılar için yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Aktı, el işçiliğiyle yapılmış 200, 300 ve 400 yıllık tespihlerin değer kazandığını ve özel koleksiyoncuların ilgisini çektiğini ifade etti. Aktı, "O dönemin ustaları tamamen el emeğiyle çalışıyordu. Bu tespihler, her biri adeta bir sanat eseri gibi işlenmiş ve zamanla değer kazanmış durumda. Bu yüzden tespihlerin tarihi, işçilikleri, makinesiz üretimi el emeği ile ve kullanılan malzeme, tespihin değerini belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor" dedi.

"KEHRİBAR TESPİHLER 200 BİN LİRA ARASINDA ALICI BULABİLİYOR"

Hüseyin Aktı, Osmanlı dönemi sıkma kehribar tespihlerinin yatırım aracı olarak büyük önem taşıdığını vurguladı. Aktı, "Osmanlı sıkma kehribar tespihleri, zamana karşı dayanıklılıkları ve nadir bulunmaları nedeniyle ciddi bir koleksiyon değeri taşıyor. Bu tespihler, koleksiyoncular ve yatırımcılar tarafından büyük ilgiyle alınıp satılmakta. Bugün, özellikle bu tür sıkma kehribar tespihler, 100 bin lira ile 200 bin lira arasında alıcı bulabiliyor" şeklinde konuştu.

YATIRIMCILAR İÇİN TESPİH SEÇİMİ

Tespih işine uzun yıllardır emek veren Hüseyin Aktı, tespih alıcılarının, özellikle yatırım amaçlı satın alacaklarsa, dikkat etmeleri gereken birkaç önemli faktörü sıraladı.

"Tespih alırken, malzemenin doğal olup olmadığı, el işçiliği ve tarihî özelliği en önemli kriterlerdir. Tespih, hem günlük kullanım hem de yatırım aracı olarak değer kazanabilir. Ancak el işçiliği yüksek ve nadir olan tespihler, zamanla değerini katlayarak geri dönüş sağlar" diye konuştu.

 

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Diyarbakır 2 ay önce Şikayet Et
    5 taneden 4 tanesi sahte oluyor piyasa ölü.
    Cevapla
  • samsun 2 ay önce Şikayet Et
    İnanın türkiyede bulunan pilastik tesbihler karadenizi doldurur tiktok bunlarla dolu tuttura bildiğine kaptırıyorlar
    Cevapla
  • samsun 2 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı diye sıkma kehribar yok hepsi pilastik karışımı fenol epoksin esas kehribar ukranya rusyada çıkıyor onunda sahtesi çıktı bu arkadaş nasıl ustaki kehribar diyor çekecekseniz kuka oltu çekin osmanlı zamanı doktorlar kuka çekmeden ameliyata giremezdi eldeki mikrobu temizliyor araştırın arkadaşlar
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Bu tesbihlerin hiç bir değeri yok, eski Osmanlı dedikleri plastik şemsiye saplarından vs yapılanlar. Kehribar da o kadar pahalı bir şey değil, Çin'de toz haline getirip ilaç yapıyorlar. Tamamen insanların değer biçmesi, bugün toz kehribar, ateş kehribar ve sıkma kehribar dediklerinin hepsi plastik. Hiç bir maddi değeri yok, milletin bu hastalıktan kurtulması lazım.
    Cevapla
  • Alparslan Türkmen 2 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle tamamem uçkagıtçılık sahtekarlık uzeri ne donen bir sektor pilastik dolu piyasada
    Cevapla