Hizmet alan da veren de isyanda! Patron cebe indirdi

Restoranlar ve kafelerin çalışanların maaşlarını destelemek için aldığı kuver ve bahşişler hem vatandaşı hem de garsonları isyan ettirdi. İşletmeler aldıkları bu ücretlerin büyük bölümünü kendi hanesine yazdığı için patron yine kazanıyor.

GİRİŞ 15.02.2025 15:00 GÜNCELLEME 15.02.2025 15:06
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Özellikle İstanbul'daki birçok restoranın son dönemde hesaba 'servis ücreti' ve 'kuver' eklemesi vatandaşların tepkisine neden oluyor. Ekstra alınan bu ücret, çalışanları da isyan noktası getirdi. Birçok yer bu ücretlerin 'çalışanların maaşlarını desteklemek' amacıyla aldığını söylese de gerçek böyle değil.

HİÇ VERMEYEN BİLE VAR!

Alınan servis ücretlerini bazı restoranlar garsonlara ya hiç vermiyor ya da yüzde 1 ila 3 arasında sınırlı tutuyor. Hesabın yüzde 15-20'sine kadar varan servis ücretleri de restoranların kârına kâr ekliyor.

Sabah'ın haberine göre; duruma tepki gösteren garsonlar sorunu CİMER'e ve sendikalara bildiriyor. Restoran sahipleri ise servis ücretinin garsona verilmesinin zorunlu olmadığını vurguluyor.

"MÜŞTERİ DE BİZE KÖTÜ DAVRANIYOR"

Olaya dair konuşan bir garson, İstanbul'un en gözde alışveriş merkezlerinden birindeki ünlü bir restoranda çalıştığını belirterek, şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

"Misafir masaya oturduğu anda fişine yüzde 10'luk bir kuver ekleniyor. Restoranın günlük cirosu 7-8 milyon TL'yi buluyor, yani günlük toplanan kuver ücreti en az 700 bin TL. Ama bu para bizlere adil bir şekilde yansıtılmıyor. Gün sonunda kasadan bize çıkan rakam sadece 1000 TL civarında. Ayrıca kuver ve servis ücretini gören müşteri de bize kötü davranıyor. Bu durum bizim de psikolojimizi bozdu."

Aynı yerdeki başka bir garson, bu konuyu yargıya taşıyacaklarını ve restoran yönetimini adli makamlara şikâyet ettiklerini belirtti.

"OLAĞANÜSTÜ FAHİŞ KAR VAR"

Benzer bir durum, İstanbul'un başka bir gözde alışveriş merkezinde de yaşanıyor. Lüks restoranlarda çalışan birçok garson, maaşlarının yanı sıra kuver ücretlerinden de adil bir pay beklediklerini ancak bu payın restoran sahiplerinin ek kârına dönüştüğünü savunuyor.

Bir başka garson ise şu sözlerle yaşanan haksızlığa dikkat çekti:

"Biz, servis kalitesiyle restoranın adını büyüten insanlarız. Müşteri memnuniyetini biz sağlıyoruz ama kazanan hep patronlar oluyor. 5 yıldızlı otel restoranları ve lüks mekanlar, milyonlarca liralık kuver ve servis ücreti topluyor ama bu ücretlerden bize düşen neredeyse yok. İşin içinden biri olarak söylüyorum. Şuan restoranlarda fahiş değil olağanüstü fahiş karlar var..."

"İŞLETME VERMEK ZORUNDA DEĞİL"

Konuyla ilgili konuşan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, "Kuver masaya servis edilen ürünlerin ücretidir. Zaten bunun garsona verilmesi gibi bir durum olamaz. Hesaba ek servis ücreti alan işletmelerde de bunu garsona ödeme gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu tamamen işletmelerin inisiyatifinde. Kimi yüzde 1 verir kimi yüzde 3 verir kimi tamamını verir. Sonuçta orada taşınırken kırılan dökülen de bir sürü ürün var bu ücret de garsondan kesilmiyor. Ayrıca garsonlarına iyi maaş veren işletmeler var. Bir de sen neden servis ücretinin tamamını vermiyorsun denilemez" ifadelerini kullandı.

RESTORANLAR İÇİN DE HAREKETE GEÇİLİYOR

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçtiğimiz günlerde vatandaş için önemli bir siteyi hayata geçirdi. Bakanlık, 50 bine yakın ürünün fiyatını tek platformda topladı. Vatandaşlar A101, BİM, CarrefourSA, HAKMAR, MİGROS, Tarım Kredi ve ŞOK gibi zincir marketlerdeki fiyatları "marketfiyati.org.tr" adresi üzerinden karşılaştırabiliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyadan yeni uygulamayı şöyle duyurmuştu:

"Merkez Bankası ve diğer ilgili kamu kurumlarının araştırmaları için TÜBİTAK eliyle yürüttüğümüz çalışmanın ürünü olan internet sitesini tüm vatandaşlarımızın istifadesine ve erişimine açtık. Böylelikle herkes, zincir market şubelerindeki 50 bine yakın ürünün fiyatını görecek ve karşılaştırma yapabilecek. Hayırlı olsun!"

Söz konusu site vatandaşlar tarafından da büyük ilgi gördü. İlk 24 saatte yarım milyon kişi siteyi ziyaret ederken, 3 günde 1 milyondan fazla tekil ziyaretçi oldu. CNN Türk canlı yayınına katılan Bakan Kacır, benzer bir uygulamanın restoranlar için de hayata geçirilebileceğini söyledi.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 64
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Yaa kusura bakmayın da gitmeyin arkadaş. O ücretleri alan yere gitmeyin
    Cevapla
  • Lenin marks 1 ay önce Şikayet Et
    Bu patronlar birde solcu komünisttir kesin. Proleteryaya, vuracaksın, ezeceksin, nefes aldırmayacaksın.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 ay önce Şikayet Et
    Boykot edin ders verin. Buralara gitmeyince ölüyor musunuz be?
    Cevapla
  • Ömer 1 ay önce Şikayet Et
    Niye gidiyonuzki böyle yerlere sanki bilmiyor başına geleceği
    Cevapla
  • misafiriz dünyada 1 ay önce Şikayet Et
    Yanlış mı gördüm diye iki kere baktım. Günlük ciro 7-8 milyon lira diyor. 7 milyondan aylık 210 milyon, yıllık 2 milyar 520 milyon lira. Devlet bu gibi onbeş, yirmi tane restoran açsa, gelirinin yarısı masraf olsa diğer yarısıyla emekli maaşlarını ödeyecek yahu! Nasıl iştir bunlar? Hani aç ya bu millet!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle