Türkiye'de Akkuyu kararı: Denetime izin verildi

Türkiye, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na “barışçıl nükleer” güvencesi konusunda önemli bir adım atarak, Akkuyu’nun denetimine izin verdi. Denetimlerde Türkiye sınırlama uygulamayacak.

GİRİŞ 24.01.2025 23:30 GÜNCELLEME 24.01.2025 23:30
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasına taze nükleer yakıtın teslim edilmesiyle Akkuyu bir nükleer tesis, Türkiye Cumhuriyeti ise barışçıl nükleer teknolojiye sahip ülke statüsüne kavuşurken, barışçıl nükleer için yeni bir adım atıldı. Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılacağı yönünde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) denetim izni verilmesini öngördü. Buna göre, Güvence Denetimi Anlaşması (GDA) uyarınca UAEA tarafından, nükleer güvence kapsamında bulunan ve UAEA'ya bildirilen nükleer maddenin barışçıl amaçlı faaliyetlerde kullanıldığını doğrulamak, nükleer madde sayım ve kontrolünün etkin düzeyde yapıldığını belirlemek ve nükleer güvenceye tabi tüm tesis, madde, ekipman ve bilginin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi amacına uygun olarak barışçıl amaçlı kullanıldığını teyit etmek için Akkuyu'da güvence denetimi yapılabilecek. UAEA'ya denetimlerde hiçbir kısıtlama uygulanmayacak. Ajans isterse nükleer güvence denetimleri gerçekleştirilirken kamera, ağırlık ölçüm cihazları, tahribatsız muayene ölçüm cihazları, radyasyon dedektörleri, küresel yer belirleme cihazı, sensör, veri toplama cihazları, ses kayıt cihazları ve bunlarla ilgili bilgisayar ekipmanı kullanılabilecek.

ULUSAL DENETİM YAPILACAK

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu'yu her yıl düzenli olarak NDK'da denetleyecek. Ulusal denetimler, en az biri kurum denetçisi olmak üzere en az iki denetim görevlisinden oluşan denetim ekibi tarafından gerçekleştirilecek. Ulusal denetimler, kurum tarafından belirlenen yıllık denetim programı kapsamında veya programsız olarak gerçekleştirilebilecek. Denetimlerde nükleer güvence uygulamaları kapsamında UAEA veya NDK tarafından yerleştirilen kapama ve gözetim sistemi cihazlarının veya mühürlerinin uygunluğunun ve yeterliğinin değerlendirilmesi de yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, santralde birinci reaktörün yüzde 90'ının tamamlandığını açıklarken, önceki açıklamasında "İlk reaktörü 2025'te deneme üretimine alacağız. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz. 2028'e kadar 4 reaktörün tamamını devreye almamız lazım. Yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağız" demişti.

KAYNAK: SABAH
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 35
  • Sivasspor 1 saat önce Şikayet Et
    Türkiye ne yapıp edip nükleer silah yapmalı.gizli aşikar ambargo falan hepsini göze almalı.
    Cevapla
  • SELAM18 1 saat önce Şikayet Et
    Değerli yorumcu arkadaşlar kendinizi yormayın bu devlet işini bilir artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak korkmayın rahat olun dereyi geçene kadar paçaları sıvıyoruz sadece
    Cevapla
  • Mhsn 1 saat önce Şikayet Et
    Daha tesisler hizmete girmedi. Şimdi denetlesinler bir daha içeri sokmayız. Reis demedimi bizim itrailin atom bombası var bizim atom bombamız niye olmasın diye. Demekki yapacağız. İstedikleri kadar denetlesinler. Kimse bizim nükleer bomba yapmamıza engel olamaz vesselam...
    Cevapla
  • Şenol 1 saat önce Şikayet Et
    Bir sürü boş yorum okudum. Biz tam bağımsız bir ülkeyiz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun denetimi bizim bağımsızlığımızı sınırlamaz. Bu bizim demokratik bir ülke olduğumuzu gösterir. İran öyle değil mesela. İsrail denetletmiyor. Bunlar faşist ülkeler.
    Cevapla
  • Emre 65 1 saat önce Şikayet Et
    Amerikan atom enerjisi kurumu... Tam güçlü ve bağımsız olduğumuzda uea yi sokmayız oraya.. ABD İsrail ve batı müslüman bir ülkenin atom bombası sahibi olmasını asla istemez.. düşünün TR NATO ülkesi ve bizdeki NATO nükleer bombalarıni Kendi uçaklarınizla atamitoruz ama diğer hristiyan ülkeler atabilirsiniz.. vs vs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle