Fergani dillere destan: Avrupa filosundan üç kat daha mı büyük?

Alman Welt gazetesi, Fergani Uzay tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye'nin en büyük uydusu FGN-100-d1'in uzaya fırlatılmasına geniş yer ayırdı.

GİRİŞ 16.01.2025 20:59 GÜNCELLEME 16.01.2025 20:59
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Alman Welt gazetesi milli uydu Fergani FGN-100-d1'e geniş yer ayırdı.

"Avrupa'nın filosundan üç kat daha mı büyük? Erdoğan'ın uzay çağına dair dev planları" başlıklı analiz haberde, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılan uydu ile Türkiye'nin kendi navigasyon uydu ağını kurmayı planladığı belirtildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız bir Türk navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı belirtilerek, bunun ABD'nin GPS, Avrupa'nın Galileo, Rusya'nın Glonass, Çin'in BeiDou ve Japonya'nın QZSS ağlarının bir rakibi veya tamamlayıcısı olacağı vurgulandı.

Türkiye için bir sonraki adımın savunma ve havacılık sanayisinin yanı sıra uzayda daha fazla egemenlik kazanmak, ürün yelpazesini genişletmek ve ihracatçı bir ülke konumuna gelmek olduğu aktarılan haberde, Türkiye'nin bunu insansız hava araçlarında başardığı dile getirildi.

Fergani Uzay'ın, drone üreticisi Baykar grubuna ait olduğu aktarılan haberde, Baykar'ın ürettiği insansız hava araçlarının Ukrayna'da Rus tanklarına karşı önemli başarılar kazandığı ifade edildi.

Haberde, Türkiye'nin uzay planının iddialı olduğunun ve bu konuda şimdiden büyük ilerlemeler kaydettiğinin altı çizilerek, NATO üyesi Türkiye'nin uzay çalışmalarının askeri uzmanlar tarafından yakından izlendiği belirtildi.

GÜNDE 15 KEZ DÜNYA TURU ATACAK

Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla tamamen milli imkanlarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu yörüngede 7,6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor.

Fergani Uzay mühendislik ekibi, geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanlarının, yerli yazılım entegrasyonunun, yeşil itki teknolojisine sahip motorun, yapısal tasarım çalışmalarının testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Proje kapsamında Türkiye'nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde güçlü bir şekilde ileri taşınması hedefleniyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 19
  • Hüseyin cesur 8 dakika önce Şikayet Et
    Selçuk bayraktar özel olarak korunmalıdır.Dunya peşinde onu iyi korumalıyız
    Cevapla
  • Halil 16 dakika önce Şikayet Et
    Bizim ne isimiz var uzayda :))
    Cevapla
  • Kamil 24 dakika önce Şikayet Et
    Bazı dünya ülkeleri tarafından 2nm boyutunda çipler üretiliyor . Grafen teknolojisi ile Süper kapasitörler ve yeni Atom pilleri geliştiriliyor . Ekstrem koşullara dayanıklı malzemeler var . Uydular ise kompakt hale dönüşüyor . Küpsat uyduları fırlatarak , Elon Musk'ın ve Çin'in alçak yörüngede başardığı işlerin benzeri başarıya ulaşabiliriz . Küresel GPS de olur , 6 G ' de çalışır .
    Cevapla
  • Bilal ERDEM 30 dakika önce Şikayet Et
    iyiki varsınız
    Cevapla
  • Türk 31 dakika önce Şikayet Et
    Selcuk Bayraktar Türkiyenin Elon Muski olmak istiyor yolunuz acik olsun gelecekte savaslar uzayda devam edecek sadece dünyada degil uzayda devam düsman uydularini vurmak gerekecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle