Türkiye ile Moğalistan arasında önemli anlaşma

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara ulaştı” dedi.

Türkiye ile Moğalistan arasında önemli anlaşma
Türkiye ile Moğalistan arasında önemli anlaşma
GİRİŞ 16.01.2025 11:56 GÜNCELLEME 16.01.2025 11:56

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Moğolistan Başbakan Yardımcısı Luvsannyam Gantumur'un katılımıyla Türkiye-Moğolistan İş ve Yatırım Toplantısı düzenlendi. Toplantı çerçevesinde iki ülke arasındaki ekonomik işbirlikleri masaya yatırılarak, bu işbirliklerinin daha da geliştirilmesi hedeflendi.

Burada bir açılış konuşması gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Moğolistan arasındaki bağlar sadece ticari bağlara dayanmadığını, iki ülke ve halklarının ortak tarih ve kültürel mirasa sahip olduğunu aktardı. Bolat, “Bugün iki ülke ve iki ülke halkları arasındaki kadim dostluğu anlamlı kılacak ekonomik ortaklıklara, yatırım ve ticaret ortaklıklarına dönüştürmek hepimiz için önemli bir sorumluluk ve görevdir. Hızla gelişen ekonomisi, stratejik konumu ve bölgesel ve küresel boyuttaki etki gücü ile Türkiye'miz ve de zengin kaynakları, genç nüfusu ve keşfedilmemiş büyük potansiyeli ile Moğolistan halkları için daha müreffeh bir gelecek oluşturmak, inşa etmek üzere doğal ortak konumundadırlar. Birlikte sınırların ötesine uzanırlar. Yalnızca iki ülkeyi değil, yeni pazarları ve bölgeleri de birbirine bağlayan fırsatları hayata geçirebiliriz” açıklamasında bulundu.

“Moğolistan hükümetinin Türkiye'nin inşaat sektörünün tecrübesinden faydalanmasını umut ediyoruz”

Bakan Bolat, iki ülke arasındaki ticaretin gün geçtikçe arttığını vurgulayarak, “Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara ulaştı. Tarımdan sanayiye, enerjiden madenciliğe, savunma sanayinden inşaat sektörüne, turizme varıncaya kadar pek çok alanda geniş işbirliği imkanlarıma sahibiz. Bizim Türkiye olarak dünya çapında tanınmış ve başarılı projeler bitirmiş inşaat sektörümüz, Moğolistan'ın modern altyapı geliştirme vizyonuna büyük katkılar yapabilirler. Karakurum şehrinin inşası gibi vizyon projelerde çok önemli ortaklıklar yapabiliriz. Müteahhitlerimiz bugüne kadar 138 ülkede toplam değeri 534 milyar doları aşan 12 bin 350 kadar inşaat projesini başarıyla tamamladılar. 2023 yılında 23 milyar dolar, 2024 yılında da 29 milyar dolarlık inşaat projeleri, ihaleleri kazandılar. Ümit ediyoruz ki Moğolistan'ın değerli hükümeti de, Türkiye'nin inşaat sektöründeki bu bilgi birikimi ve tecrübesinden faydalanacaktır. Bizim Türk müteahhitlik sektörü olarak, Moğolistan'ın iddialı altyapı hedeflerini gerçekleştirmede destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“Türk müteahhitleri Moğolistan'da 9 inşaat projesi alıp, 403 milyon dolarlık bu projeleri tamamladı”

Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaretin 2024'te önemli bir sıçrama gösterdiğini ve 140 milyon dolara geldiğini aktaran Bolat, “Burada özellikle Türk tarafı olarak tabii bir dış ticaret fazlamız söz konusu, Moğolistan'dan da ülkemizin ihracat imkanlarının arttırılması konusunda Türkiye geniş bir pazara sahip bulunmaktadır. Özellikle madencilikte ve hayvancılıkta ortak fırsatlar bulunmaktadır. Bu konuda geliştirilmesi gereken bazı konular vardır. Biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak ve Ticaret Bakanlığı olarak teknik işbirliği yapmaya hazırız. Diğer taraftan yatırımlar noktasında, Türk yatırımcılarının giderekten Moğolistan'da da yatırım yapma ve iş fırsatlarını arayışında olduklarını biliyoruz. Bugüne kadar Türk müteahhitlerinin Moğolistan'da 9 kadar inşaat projesi alıp, 403 milyon dolarlık bu projeleri tamamladıklarını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Bolat, savunma sanayi, temiz enerji, madencilik, gıda işleme, turizm, bilişim teknolojileri, film ve dizi sektörleri alanlarında da Moğolistan'la işbirliği yapmak için önemli fırsatlar olduğuna dikkati çekti.

Ticaret Bakanlığına bağlı Helal Akreditasyon Kurumu ile Moğolistan Standart ve Metroloji Ajansı arasında 2023 yılında bir işbirliği mutabakat zaptı imzaladıklarını da hatırlatan Bolat, helal gıda işbirliğinde önemli bir ilerleme sağlandığını sözlerine ekledi.

“Moğolistan'daki mevkidaşlarımız ve ilgili kurumlar ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya hazırız”

İki ülke arasındaki ulaşım ağı çerçevesinde Türk Hava Yolları'nın Moğolistan uçuşlarını arttırmasının kültürel ve turizm işbirliğini geliştireceğini söyleyen Bolat, “İnşallah Türkiye-Moğolistan Karma Ekonomi ve Ticaret Komisyonu'nun 10'uncu dönem toplantısının da bu yıl içinde Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da gerçekleştirilmesi için birlikte çalışacağız. Ticaret Bakanlığı olarak bilgi ve uzmanlık alanında Moğolistan'daki mevkidaşlarımız ve ilgili kurumlar ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından iki ülkenin Türkiye-Moğolistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması imzalandı.

BAKAN BOLAT SOSYAL MEDYA'DAN DA PAYLAŞTI

Konuyla ilgili Bakan Bolat sosyal medya hesabından da bi paylaşımda buludu. Bakan Bolat paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Bugün Ankara’da TOBB’un ev sahipliğinde Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ile Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Sayın Luvsannyam Gantumur ile birlikte Türkiye-Moğolistan İş ve Yatırım Toplantısını gerçekleştirdik. 

Kadim bağlara sahip olan Türkiye ve Moğolistan, müteahhitlik, turizm, madencilik, temiz enerji, teknoloji, gıda, hayvancılık başta olmak üzere birçok alanda ticari ve ekonomik iş birliği yapma potansiyeline sahiptir.

Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Moğolistan ile ikili ticaret hacmini ve yatırımları artırma ve iş dünyalarımız arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine katkı sağlamaya hazırız. Bugün Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde düzenlenecek liderler toplantısının ve yarın İstanbul’da devam edecek olan toplantıların ikili ilişkilerimize olumlu katkı yapacağı inancındayım. 

Ayrıca bugün imzalanan Türkiye-Moğolistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluş Anlaşması’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.