Bakan Vedat Işıkhan SGK'ya borçlu belediyeleri açıkladı

Belediyelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan toplam prim borcunun 167 milyar lira düzeyinde olduğunu vurgulayan Işıkhan, söz konusu borcun yaklaşık yüzde 70'inin CHP'liler tarafından yönetilen belediyelere ait olduğunu aktardı.

GİRİŞ 13.01.2025 13:04 GÜNCELLEME 13.01.2025 13:04
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin borçlarıyla ilgili kamuoyunda dolaşan iddialara Habertürk'te katıldığı canlı yayında açıklık getirdi. Belediyelerin SGK'ya olan toplam borcunun 167 milyar lira olduğunu belirten Işıkhan, bunun yaklaşık 55 ton altına denk geldiğini söyledi.

Bazı çevreler tarafından borçların yalnızca üçte birinin CHP'li belediyelere ait olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bakan Işıkhan, "Belediyelerin toplam borçlarının yüzde 70'i CHP'li belediyelere ait. Ayrıca, 30 büyükşehir belediyesinden sadece 14'ü CHP yönetiminde olmasına rağmen, büyükşehir belediyelerinin toplam borcunun yüzde 76'sı CHP'li belediyelere ait" dedi.

Işıkhan, konuya ilişkin tüm belge ve dökümanların ellerinde bulunduğunu ifade ederek, borçların detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

BAKAN IŞIKHAN: EN BORÇLU BELEDİYELER CHP YÖNETİMİNDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. SGK verilerine dayanarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de en borçlu 30 belediyeden 23’ünün CHP yönetiminde olduğunu belirten Işıkhan, "Toplam borcun yüzde 70'i CHP'li belediyelere ait. Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli artırıyorlar" ifadelerini kullandı.

Belediyelerin SGK’ya olan borçlarının kamu çalışanlarını da etkilediğini vurgulayan Işıkhan, ''Belediyelerde çalışan işçi ve memurların sigorta primlerinden kaynaklanan SGK alacaklarının dörtte biri belediyelerin borcudur'' dedi.

SGK'nın genel değerlendirmesi üzerinden konuşan Işıkhan, “Tüm bu verileri tek çatı altında ele aldığımızda, en borçlu kurum ve kuruluşların CHP'li belediyeler olduğu açıkça görülüyor” diyerek kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

EN BORÇLU BELEDİYE İZMİR 

SGK'ya en borçlu belediyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Işıkhan, borcun 12 milyar lira olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yılda borcunun 2 bin kat arttığına dikkat çekti.

EN BORÇLU İKİNCİ BELEDİYE ABB

En borçlu ikinci belediyenin İzmir'den sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu açıklayan Işıkhan, Ankara'nın borcunun 8,7 milyar liraya ulaştığını borcun 5 yılda 55 kat arttığını söyledi.

Emekli maaşları ve sağlık hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için bu ihtiyaçların karşılanması gerektiğini belirten Bakan Işıkhan, SGK'ya gayrimenkulle ödeme iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

CHP'li belediyeler borçları gayrimenkulle ödemek istemiş ancak kabul edilmediğini savunmuşlardı. Bakan Işıkhan ise gayrimenkullerin hipotekli olduğunu belirtti.

CHP'LI BELEDİYELERİN GAYRIMENKULLE ÖDEME İDİALARI

CHP'li belediyeler borçları gayrimenkulle ödemek istemiş ancak teklifin reddedildiğini belirtmişlerdi. Bakan Işıkhan ise CHP'li belediyelerin borçlarını kapatmak için teklif ettiği gayrimenkullerin ipotekli olduğunu, bu nedenle de borç tahsilatının yapılamadığını belirtti. 

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 100
  • Volkan Atay 3 hafta önce Şikayet Et
    KADEMELİ EMEKLİLİK HAKTIR KAMUDAKİ TÜM TAŞERON İŞÇİLER İÇİN VE KİRALIK ARAÇLARDAKİ ŞOFÖRLERE KADRO RİCAMIZ DIr
    Cevapla
  • Vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Memur emeklisinin hakkı verilmedi
    Cevapla
  • Mustafa 3 hafta önce Şikayet Et
    Hangi hakki
    Cevapla
  • Hakan 3 hafta önce Şikayet Et
    Öden meyen pirim borçlarını hastane hakların özel ve SSK olarak kısıtlayın bakanlık olarak
    Cevapla
  • Can can 3 hafta önce Şikayet Et
    Çıraklık ve staj mağdurları yasa bekler
    Cevapla
  • Vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu memleketin 81 vilayeti ve her vilayete bağlı ilçe belediyeleri var eğer bir uygulama yapılıyorsa parti pırtı gözetmeksizin bütün beledeyiler bu işleme tabi tutulmalı.. seçim zamanı parti adayları birbirleriyle yarışıyor koltuğa oturmak için buyursun herkes sorumluluk alıp borcunu ödemek içinde yarişssın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle