Avrupa ülkesinde konut krizi sonrası 'kira' hamlesi! Fahiş fiyatlar yasak getirdi...
Yunanistan'ın başkenti Atina'da Çarşamba günü, yetkililer uzun süreli ikamet edenler için konut sıkıntısına çözüm bulmaya çalışırken kısa süreli kiralamalar için yeni dairelerin kaydedilmesine yönelik bir yıllık sınırlama yürürlüğe girdi.
Yerel Ekathimerini gazetesine göre, 2024 yılında kısa dönemli kiralık dairelerdeki mevcut yatak sayısı Ağustos ayına kadar olan aylarda 1 milyona ulaşarak ilk kez ülkedeki otellerdeki 887.740 yatak sayısını geride bıraktı.
Ancak kısa dönemli kiralamalardaki artış, Airbnb gibi şirketlerin işlerini ellerinden aldığını savunan ülkenin otel piyasasından eleştiri almadı.
KISA SÜRELİ KİRALAMALAR KONUT KRİZİNİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ
Yerel halk ise kısa süreli kiralamaların konut krizini daha da kötüleştirdiğini ve turistlerin yerel mahallelere akın etmesinin özellikle işçi sınıfı mahallelerindeki fiyatları yükselttiğini söyledi.
1 YIL SÜREYLE YASAK GELİYOR
Çarşamba günü yürürlüğe giren yasa, Kolonaki, Koukaki, Pangrati ve Exarchia gibi talep gören bölgeler de dahil olmak üzere Atina'nın çeşitli semtlerinde yeni dairelerin kaydedilmesine bir yıl süreyle yasak getiriyor.
KISA SÜRELİ KİRALAMADAN UZUN SÜRELİ KİRAMALAYA GEÇEN MÜLK SAHİPLERİNE VERGİ İNDİRİMİ
Kasım ayında onaylanan yasa, söz konusu bölgelerdeki ev sahiplerine mülklerini beyan etmeleri için 31 Aralık'a kadar süre tanıyor ve ayrıca kısa süreli kiralamadan uzun süreli kiralamaya geçen mülk sahiplerine vergi indirimleri sunuyor.
Yunan makamları kısa dönemli kiralamaları ilk kez kontrol altına almaya çalışmıyor.
2024 yılında, ikiden fazla mülk kiralayan kişiler için zorunlu profesyonel lisanslama ve kiralayanlar için katı sağlık ve güvenlik gereklilikleri de dahil olmak üzere bir dizi düzenleme getirilmişti.
Mülklerin ayrıca çeşitli havalandırma ve sorumluluk sigortası standartlarını karşılaması gerekirken, eleştirmenler düzenlemelerin uzun vadede etkisiz olduğunu savunuyor.
MİÇOTAKİS: KİRA BASKILARINI HAFİFLETMEK İÇİN
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Eylül ayında Selanik'te yaptığı bir konuşmada önlemleri gerekçelendirerek, hükümetinin kısa dönemli kiralama işini şeytanlaştırmakla ilgilenmediğini, ancak önlemlerin "kira baskılarını hafifletmek ve konut bulunabilirliğini artırmak" için tasarlandığını söylemişti.
Kısa dönemli kiralamaların mülk sahipleri için önemli bir gelir kaynağı ve ülkenin en büyük ve en kârlı sektörlerinden biri olan turizmin itici gücü olduğunu kabul eden Miçotakis, "Bölgelerimizin karakteri değiştirilmemeli ve bir kişinin kâr etme hakkı diğerinin barınma hakkını engellememelidir" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Pek çok şehir ve ülke kısa dönemli kiralama piyasasının nasıl düzenleneceği konusunda mücadele ediyor. Biz bu yönde bazı önemli ilk adımlar atıyoruz. Daha fazlasına ihtiyaç olduğunu düşünürsek, bunları yapmaktan çekinmeyeceğiz."
-
Muhtar 2 gün önce Şikayet EtAha bizdeki hastalik hastaliksiz yunana sicradi insanlik ölüyor yeni bir canli türü geliyor kaynagida türkiyeden ilaci inanc kuran ilac kullanan yokBeğen Toplam 7 beğeni
-
Arif Nihat 2 gün önce Şikayet EtTurkiyede 4 yık önce yapılması gerekeni adamlar yapmış. Darısı Antalyanin başınaBeğen Toplam 10 beğeni
-
Elif 2 gün önce Şikayet Etbir kişinin kâr etme hakkı diğerinin barınma hakkını engellememelidir"Beğen Toplam 7 beğeni