Almanya çöküyor: Kurtuluşun rotası Türkiye'de

Almanya, 2025 yılına ekonomik daralma ve siyasi belirsizlikle giriyor. Otomotiv sektöründen sanayiye kadar birçok alanda iflaslar artarken, yıl sonunda iflasların 22,400’ü bulması beklenirken, 2025’te daha da artması bekleniyor..

GİRİŞ 18.12.2024 08:49 GÜNCELLEME 18.12.2024 09:43
Bu Habere 168 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği'nin ekonomik motoru Almanya, 2025 yılına girmeye hazırlanırken içsel ekonomik sorunlar ve siyasi belirsizliklerle karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle sanayi ve otomotiv sektörlerinde yaşanan daralma, ülkenin ekonomik geleceğini tehdit ederken, iflasların artması bekleniyor. Almanya'da 2024 yılının sonunda 22 bin 400 kurumsal iflas yaşanması öngörülürken, 2025'te bu sayının daha da artması bekleniyor.

2025’TE EKONOMİK RESESYON KAPIDA, İŞSİZLİK EN BÜYÜK TEHLİKE

Almanya ekonomisi, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yalnızca yüzde 0.1’lik bir büyüme gösterdi ve resesyona yaklaşıyor. Bu, 2023’teki yüzde 0.3'lük daralmanın ardından, ülkenin G7 ülkeleri arasında daralması beklenen tek ekonomi haline gelmesine neden oldu. İhracata bağımlı olan ve ülkenin GSYH'sinin neredeyse yüzde 30'unu oluşturan Alman sanayisi, küresel ekonomik yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatları gibi faktörlerden olumsuz etkileniyor. Alman sanayisinin dev şirketleri her geçen gün iflas ilan ederken, on binlerce kişi işsiz kaldı.

Alman sanayisi, GSYH'nin yüzde 30'unu oluşturmasına rağmen küresel yavaşlama, Çin rekabeti ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor; dev şirketler iflas ederken, on binlerce kişi işsiz kaldı.

ALMAN SANAYİ VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ALARM VERDİ

Almanya'nın sanayi üretimi, en çok otomotiv sektöründen zarar görüyor. Gerhardi Kunststofftechnik GmbH, 1796 yılında kurulduğundan beri sektördeki önemli oyunculardan biriydi, ancak şirket iflas etti. Ayrıca, otomotiv devi Volkswagen, Almanya'daki 10 fabrikasından üçünü kapatma kararı aldı. Diğer büyük markalar arasında Federnfabrik Erwin Lutz, Galeria Kaufhof mağazaları, FTI Touristik ve ünlü giyim markası Esprit de iflas eden şirketler arasında yer alıyor.

Federnfabrik Erwin Lutz, Galeria Kaufhof mağazaları, FTI Touristik ve ünlü giyim markası Esprit de iflas eden şirketler arasında.

2025 İÇİN İFLAS REKORU BEKLENİYOR

Creditreform'a göre, Almanya'da 2024 yılı sonunda 22 bin 400 kurumsal iflas beklenirken, bu sayı 2025'te rekor seviyeye ulaşabilir. İflasların özellikle hizmet sektöründe, yiyecek-içecek, perakende ve inşaat gibi alanlarda arttığı gözlemleniyor. Bu yıl itibariyle, cirosu 10 milyon euroyu aşan 160’tan fazla şirket iflas açıkladı. Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, eylül ayında iflas başvuruları bir önceki yıla kıyasla yüzde 13.7 oranında artmış durumda. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) verilerine göre ise, temmuz-eylül döneminde toplam 3 bin 991 şirketin iflas başvurusunda bulunması, son 14 yılın en yüksek çeyrek dönemi iflas sayısı olarak kayıtlara geçti.

Çin ile rekabette zorlanan Volkswagen ciddi bir kriz içerisinde.

ÇİN VE ABD'NİN ETKİSİYLE DIŞ TİCARET ZORLANIYOR

Alman şirketlerinin karşılaştığı zorlukların bir diğer kaynağı da uluslararası ticaret. Çin pazarını kaybeden Alman firmaları, ABD'den gelen yeni bir tehdit ile karşı karşıya. ABD Başkanı Donald Trump, AB’den yapılan ithalata yüzde 10-20 arasında gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. ABD, Almanya'nın en büyük otomobil alıcısı olma özelliğini taşıyor ve Alman otomobilleri, ABD pazarına yılda yaklaşık 400 bin araç ihraç ediliyordu. Bu durum, Almanya'nın ihracatında ciddi bir daralmaya yol açabilir.

Almanya’yı kara kara düşündüren diğer bir sebep ise Trump’ın AB’den yapılan ithalata yüzde 10-20 arasında gümrük vergisi uygulama planı.

Sanayi üretimi, 2024 sonunda 2.3 trilyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Katma değerli üretim ise 771.5 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam, sanayi sektörünün hala güçlü olduğunu ancak mevcut ekonomik belirsizliklerin üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını gösteriyor. Almanya'da sanayi sektöründe çalışan sayısının 8.26 milyon kişi olması ve istihdam oranının yüzde 26.9'a ulaşması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Federal Mecliste yapılan oylamada güvenoyu alamaması üzerine ülkede erken seçim süreci başladı.

DEİK: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ ALMANYA'NIN KRİZDEN ÇIKMASINI SAĞLAYABİLİR

Almanya'nın ekonomik krizle mücadele etmesi için Türkiye ile işbirliği öneriliyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'nin enerji kaynaklarına olan stratejik yakınlığının Almanya'nın enerji çeşitlendirme hedeflerine katkı sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, yenilenebilir enerji projeleri ve dijital dönüşüm alanında işbirliklerinin artırılabileceği ifade edildi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2023’te 49.8 milyar euroya ulaşmıştı ve otomotiv, makine ve elektronik gibi sektörlerde daha fazla işbirliği yapılabileceği vurgulandı.

ALMANYA EKONOMİSİNİN GELECEĞİ KARARMIŞ DURUMDA

Ekonomist Klaus Wohlrabe, Almanya'nın iki yıldır kriz içerisinde olduğunu belirterek 2024'te GSYİH'de düşüş yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti. 2025 için daha iyimser bir tablo ortaya çıksa da, şirketler ve ekonomistler hâlâ belirsizliklerden endişe ediyor. Özellikle Trump'ın ticaret politikaları ve Almanya'daki siyasi belirsizlikler, ekonomik istikrarı tehdit eden faktörler arasında yer alıyor. Bu süreçte, Almanya'nın karşılaştığı ekonomik zorlukların, daha fazla iflas ve işten çıkarma ile devam etmesi bekleniyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 168
  • Uzman 9 dakika önce Şikayet Et
    Düğmeye covidde basıldı. Bütün dünya ülkelerinde çöküşler olacak zaten bekleniyor bu. Tek dünya tek devlet tek ordu vs vs. tek kurtuluş küreselcilerle ortaklığı bırakıp şeytani düzenden rahmani düzene geçmek bu kadar basit yani. Misal elektrikli arabalar, firmaları batırır, bırakın kardeşim bu yalanları geçin tekrar dizele benzine miss..iklim krizi yok, petrol bitiyor yalan, vs vs
    Cevapla
  • Misafir 10 dakika önce Şikayet Et
    Siyonizme/katliama/zümle destek olan herkes bir gün yok olacak
    Cevapla
  • Sultan Murat 16 dakika önce Şikayet Et
    Beter olsunlar.Bize muhtaç yaşasınlar.
    Cevapla
  • TÜRKİYEM 18 dakika önce Şikayet Et
    HİÇ ÜZÜLMEDİM. beter olsunlar inşallah.
    Cevapla
  • xy01 20 dakika önce Şikayet Et
    Almanya'daki PKK ve FETÖ bitmeden asla yardım edilmemeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle