Son dakika... Türkiye'nin CDS'i 250 baz puanın altına geriledi

Son dakika... Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2020'den bu yana ilk kez 250 baz puanın altına düştü.

GİRİŞ 06.12.2024 17:45 GÜNCELLEME 06.12.2024 17:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Enflasyonla mücadele kapsamında bir süredir ekonomi yönetimi önemli adımlar atarken, bu adımlar meyvelerini vermeyi sürdürüyor.

Buna göre, yıl içinde uluslararası kuruluşlar üst üste Türkiye'nin notuna ilişkin iyileştirmeler yaparken, izlenilen politikalar çerçevesinde makroekonomik veriler de olumlu sinyaller vermeye devam ediyor.

Özellikle ödemeler dengesindeki iyileşme, döviz rezervlerinin rekor seviyelere çıkması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere ekonomi kurumlarının attığı normalleşme adımları piyasalarda olumlu karşılanıyor.

Söz konusu gelişmeler yabancı ilgisinin Türk lirası (TL) varlıklara olan talebini beslemeyi sürdürürken, Türkiye'nin borçlanma maliyetleri de geriliyor.

Buna göre, Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i haftanın son işlem gününde 249,8'e indi. Söz konusu seviye, Şubat 2020'den bu yana en düşüğüne işaret ediyor.

CDS NEDİR?

Finansal piyasalarda oldukça önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkan CDS (Kredi Risk Primi), bir ülkenin ya da kurumun iflas riskinin bir ölçüsü olarak tanımlanabilir. Belirli bir borç enstrümanının (örneğin bir tahvil) ödenmemesi riskine karşı koruma sağlar. Dolayısıyla yatırımcının belli süre zarfı içerisinde bir borçlunun kredi yükümlülüğünü yerine getirememe riskine karşı sigorta satın almasına destek olur. Yüksek CDS değeri, yüksek kredi riskini gösterirken, düşük CDS değeri daha düşük riski ifade eder. Bu prim ülkenin ekonomik istikrarı, politik durumu ve diğer faktörler tarafından etkilenebilir. Global yatırımcılar, yatırım kararlarını alırken bu primi dikkate alarak hareket ederler. CDS, kredi piyasalarında risk algısının bir barometresi olarak kabul edilir ve finansal kararlar için önemli bir ölçüttür.

KAYNAK: AA, HÜRRİYET BİGPARA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Anadan babadan bir sey kalmayan insanlar calmadan calisinca anca gecinip cocuklarini okutuyor eline bakan anasi kardesleride varsa birak ev almayi anca gecinir rakisiz sigarasiz biz evlatlarimizi okutmayip sizin gibi calistirmadik
    Cevapla
  • BERK 1 ay önce Şikayet Et
    Çalışırken Ağustos böceği misali hep cır cır cırlamışsın belli. Başını sokacak bir ev alamadın mı? Eminim sigaraya rakıya biraya kahvede pişpirike harcadıklarımla en az iki ev alırdın.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    katılmıyorum sistem çok alan, az alan üzerimden değerlendirilemez. kim hesapsızca vaat ediyorsa, oda yalan söylüyordur. Dünyanın hiçbir güçlü devleti dahi, 15 yıl çalış, 40 yıl maaş verebilir. itiraz ederken de bunlarıda düşünelim.
    Cevapla
  • Harput lu 1 ay önce Şikayet Et
    Bana ne dibi gördü ise, 15 maaş 16 bin ev kiraları bizde dibini gördük, bir emekli 15 bin fark alıyor biri 15 bin maaş alıyor, bu sistem fazla gitmez diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    CDS endeksi bir ülkenin batma riski. Yani halen daha çok yüksek 249,85. Bunun için Türkiye dünya piyasasinda devlet bonolari için (borç para almak için) yüksek faiz ödemek zorunda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle