İhracat aşamasında geri dönen ürünler imha ediliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracat aşamasında geri dönen ürünlerin geri dönüş nedenine göre resmi kontrolünü yaparken, mevzuata uygun olmayan ürünleri de ülkeye girişine izin vermeden imha ediyor.
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, pestisit kalıntısının tespitine yönelik hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrasında hal giriş noktalarında, paketleme tesislerinde, toptan ve perakende satış noktalarında denetimler yapılıyor, ihracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri sürdürülüyor.
Pestisit kalıntısı için alınan numunelerin analizi, cihazın tespit edebildiği toplam aktiflerin numunede aranmasıyla gerçekleştiriliyor. Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı aranıyor. Analizlerin ardından mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespiti ya da tavsiye dışı kullanım belirlenmesi halinde üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor.
ÜÇ YILDA PESTİSİT KALINTI ORANI YÜZDE 35 AZALDI
Bu kapsamda, 2021-2023 döneminde, hasat öncesi üretim alanları, hasat sonrası gıda işletmeleri ve ihracat öncesi olmak üzere tüm gıda zincirinde 250 bin numune alınarak analiz edildi.
Analiz sonuçlarına göre, üç yılda Türkiye'de pestisit kalıntı oranı yüzde 35, Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimleri de yüzde 54 azaldı.
Türkiye, AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncelliyor. Söz konusu mevzuat çerçevesinde yurt içi tüketim, ihracat ve ihracattan geri dönen ürünlerin kontrolleri gerçekleştiriliyor.
Türkiye'de RASFF bildirimleri "ulusal temas noktaları" tarafından takip ediliyor. Gelen bildirimler hızla incelenerek hatanın kaynağının tespitine yönelik çalışmalar başlatılıyor.
Alınan her bir RASFF bildirimi için ayrı takip ve izlenebilirlik denetimleri gerçekleştiriliyor, bildirime konu ürünlere yönelik resmi kontroller artırılıyor.
TEK İADE NEDENİ PESTİSİT KALINTISI DEĞİL
Türkiye, 200'den fazla ülkeye 2 binden fazla tarımsal ürün ihraç ederken, pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim alan ürün miktarının tüm ihraç edilen ürün miktarına oranı binde 1-2 seviyesinde bulunuyor.
Geçen yıl ihracatı yapılan 4,6 milyon ton taze meyve ve sebzeden 6 bin tonu geri dönerken, toplam geri dönen ürün miktarı yüzde 0,19 olarak hesaplandı.
Antep fıstığında fazla aflatoksin nedeniyle bu yıl 1320 sevkiyattan 15'i, kuru incirde fazla aflatoksin-okratoksin sebebiyle 4 bin 836 sevkiyattan 49'u geri döndü. Kuru kayısıda fazla kükürt dioksit dolayısıyla 4 yılda 17 bin 686 ton üründen 41,5 tonunun geri dönüşü gerçekleşti.
Özellikle Rusya tarafından yapılan bitki sağlığı kontrolleri sebebiyle Türkiye'de varlığı bilinen bitki karantinası zararlısı tespiti nedeniyle taze meyve-sebzeler geri gönderiliyor.
MEVZUATA UYGUN OLMAYAN ÜRÜNLER İMHA EDİLİYOR
İhracat aşamasında geri gönderilen ürünler, gerekçeler dikkate alınarak, Bakanlıkça yüzde 100 resmi kontrollere tabi tutuluyor.
İlgili gümrük müdürlüğünün talebi üzerine il tarım ve orman müdürlüklerince gerekli kontroller yapılıyor. Buna göre, ihraç edilen ürünle geri dönen ürünün aynı olup olmadığı kontrol ediliyor. Üründe bozulma, küflenme, böceklenme olup olmadığına yönelik muayene yapılıyor.
Kontroller sonucunda, mevzuata uygun olmayan ürünler ülkeye girişine, başka bir ülkeye gönderilmesine veya başka bir şekilde değerlendirilmesine izin verilmeden imha ediliyor.
Ayrıca organik tarım yapan üreticiler de il tarım ve orman müdürlüklerince denetleniyor. Bu kapsamda Bakanlık tarafından 2008-2024 döneminde, çiftçi, pazar ve satış yeri kategorileri başta olmak üzere, toplam 73 bin 221 denetim gerçekleştirildi.
-
Mehmed 5 gün önce Şikayet Etİhraç edilen ürün bir şekilde kontrolden geçiyor ancak iç piyasada sıkıntı büyük. Haddinden fazla ilaç atan, attığı ilaç meyvenin içine işledikten sonra bekleme süresini beklemeden hasat eden bilinçsiz veya art niyetli çiftçiler yüzünden halkın sağlığı ile oynanıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
zafer 5 gün önce Şikayet EtBu ürünleri yurtdışı ve yurt içine pazarlayan firmalar ve üreticiler ifşa edilmelidir. Temiz üretici ve firmalar zor durumda kalıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Yusuf 5 gün önce Şikayet EtGeri gönderilen ürünlerin 8mha edildiğini zannetmiyorum, iç piyasada bizlere yediriyorlar, kaldiki ihraç edilen meyve ve sebzede bu kadar zehirli ilaç bulunuyorsa ilerde piyasaya sürülen sebze ve meyvelerde kimbilir ne kadar zehir vardır, asıl denetlenmesi ve kontrol altına alınması bunlardır,Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hasan 5 gün önce Şikayet Etİç piyasadakiler ne oluyor peki.Denetleme cidden var mı.Biz ne yiyoruz .Hastaneler tıklım tıklımBeğen Toplam 8 beğeni
-
Emin erat 5 gün önce Şikayet Etİnanın pazardan elma alıyorum.dışı parafinle kablanmis içi ise zehir dolu bu durum her türlü meyvede var zirai ilaç satan tüm dükkanlar kontrol altında tutulsa her halde fazla hastaneye ihtiyac olmaz karpuz kavun içinde aynı olan vatandaşın sağlığına oluyor kullanılan ilaçların sarartanimi erken olduranimi tat verenimi her türlü nane ilacı varmış olan vatandaşa oluyor öbürü cebini düşünüBeğen Toplam 6 beğeni