22 firmadan Türkiye kararı! 'BYD buradaysa biz de olmalıyız'
Çinli otomotiv devi BYD'nin Türkiye'ye yatırım kararı sonrası Çinli 22 firma Türkiye'deki yatırım imkanlarını değerlendirmeye başladı. Borch Machinery’nin CEO’su Borche Zhu, "BYD buradaysa biz de olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı, farklı sektörlerden Çinli üreticilerin de Türkiye’ye ilgisini artırdı. Son olarak plastik işleme makinesi üreticisi 22 Çinli firmanın üst düzey yöneticileri PAGEV’in 17’incisini düzenlediği Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ne katılırken, 3 gün boyunca İstanbul’da çeşitli temaslarda bulunacak. Türkiye’de yatırımı masaya yatıran 22 firmanın toplam cirosu yaklaşık 20 milyar dolar… Bir plastik işleme makinesi imalat tesisi yatırımının da ortalama 50 ila 100 milyon dolar arasında olduğu düşünülürse, yeni üretim tesislerinin hayata geçmesi Türkiye için kayda değer bir doğrudan yabancı yatırım hamlesi olacak.
“BYD BURADAYSA BİZ DE OLMALIYIZ”
Kongrede konuşma fırsatı bulduğumuz BYD’nin Çin’deki önemli tedarikçilerinden Borch Machinery’nin CEO’su olan Borche Zhu, aynı zamanda da Çin Plastik Makine Üreticileri Başkanı. Türkiye’ye gelen heyette firma sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerin yer aldığını söyleyen Zhu, ana hedeflerinin Türkiye’de pazar ve yatırım imkanlarını araştırmak olduğunu kaydetti. Avrupa ve çevre ülkelere makine satabilmek için Türkiye’nin konumunun büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Zhu, BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı almasının da ziyarette etkili olduğunu ifade etti. Zhu, “BYD’nin buraya yatırım yapmış olması, bizim de bu pazara yatırım yapmaya yönelik düşüncelerimizi ciddi anlamda etkiledi. ‘BYD buradaysa biz de olmalıyız’ fikri bizim için önemli. BYD gibi büyük bir firma bu kararı almadan önce önemli bir araştırma yaptı muhakkak. Onlar yatırım için Türkiye’yi uygun gördüyse biz de buraya bakmamız ve yatırım kararlarını değerlendirmemiz gerektiğini düşündük.
TRUMP’IN KARARI DA ETKİLİ OLDU
Öte yandan Trump’ın bir önceki ABD başkanlığı döneminde ABD’nin Çinli firmalara karşı regülasyonları olmuştu. Çinli firmalar da Amerika’ya mal satmak için çeşitli yollar denedi. Bunun da yatırımda Türkiye’yi düşünmemize etkisi oldu, ancak tek sebep bu değil. Bu ziyarette öncelikle bakmak istediğimiz alan Türkiye’deki üretim altyapısının bize uygunluğu olacak” şeklinde konuştu.
BÜYÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİM MODELİ TARTIŞILACAK
33. Plast Eurasia Fuarı kapsamında gerçekleşen kongreyi izleyen Çinli heyet bir dizi temaslarda bulunacak. Bunlardan biri de yarın düzenlenecek olan Çin-Türkiye Plastik Endüstrisi B2B Konferansı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi temsilcileri ve Çin Başkonsolosu’nun da yer alacağı konferansta Çinlilerle ortak yatırım imkanları masaya yatırılacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu görüşmelerde ‘büyük ölçekli üretim modeli’ üzerinde durulacağını belirterek, plastik sektöründe makine ve ekipman üretiminde Türkiye’nin, bölgesel üs haline getirilmesi üzerinde yoğunlaşacaklarını ifade etti.
EROĞLU: TÜRK SANAYİCİLERLE ORTAK YATIRIM FIRSATLARINI GÖRÜŞECEKLER
Kongrenin açılışında konuşma yapan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, bu yıl kongreye Çin’den çok önemli bir katılım sağlandığına dikkat çekerek, Çin Makine Üreticileri Derneği’nin Türkiye’deki yatırım olanaklarını görüşmek üzere 22 firmayı Türkiye’ye getirdiğini kaydetti. Eroğlu, “PAGEV’in birinci önceliği Türkiye’nin sanayisi ve üretimidir. Biz kimsenin Türkiye’yi pazar yapmasını istemiyoruz, ortak yatırımlar yapalım ve hep birlikte kazanalım istiyoruz. Çin’den gelen heyet burada yatırım yapmak istiyor ve Türk sanayicilerle ortak yatırım fırsatlarını görüşecekler. Türkiye’yi dünyada küresel bir merkez haline getirmek için bu tip girişimler son derece önemli. Bir Türkçe’de ‘ahenk’ diyoruz, onlar ‘harmoni’. İşte biz bu ahenk ile sanayimizi büyütmek, Türk sanayisinin hassasiyetleri içerisinde bu işi yürütmek istiyoruz” dedi.
27 YIL SONRA İLK ÜRETİM KARARI: ÇİNLİ BYD İLE İMZALAR ATILDI
Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım gelmiş ve Çinli otomobil üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalar atılmıştı.
1 milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrika yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5.000 kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.
Geçen ay Çinli otomobillere yüzde 40 ek ithalat vergisi getirildi. Ancak sonrasında çıkarılan karar ile yatırım teşvik belgesi alan şirketler bu vergiden muaf tutuldu.
ÇİNLİ SWM MOTOR DA ÜRETİM İÇİN BAŞVURDU
BYD'nin ardından, bir başka Çinli üretici SWM Motor da Türkiye'de üretim için başvurdu.
Şirketten yapılan açıklamada "Şu anda yıllık 50 binden fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz." denildi.
-
vatandaş 1 saat önce Şikayet Etçinin havasının içine ettiler şimdide bizim havamızı halletmeye gelmesinler hava kirliliğine ve doğaya insan sağlığına zarar verecek hiç bir işletmeye izin verilmesinBeğen Toplam 1 beğeni
-
AB Yes, No Brics 1 saat önce Şikayet EtBu AB üyeliğini tam AB üyeliği AB yoluna girersek AB kanun Çevre kanunları işler zaten Çinli 0retici AB piyasasına ihracat etmek istiyorsa bu kanunları uyması gerek! Çindeki hava kirliliği nedeni kalori düşük Linyit kömür yakıp Elektrik üretiyorlar ve bacalarda AB ülkerindeki mevcut arıtma filitreleri yok onun için!Beğen Toplam 1 beğeni
-
Kamil 2 saat önce Şikayet EtElektrikli araçların çoğalması Petrol türevi akaryakıt'a olan talebi azaltacaktır . Petro Kimya sektörü , endüstriyel üretimi destekleklemesi bakımından kritik öneme sahiptir . Şayet , Çin endüstrisi Türkiye'de konuşlanırsa , Körfez Arap , Rusya , Kazakistan , Libya , Irak ve İran'dan kontratlı fiyata petrol alabiliriz .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Hakikat 2 saat önce Şikayet EtÇin ülke ekonomimizi isgal edecek ufak ufak önemli markalar hep çin leştiBeğen
-
Kamil 1 saat önce Şikayet EtZaten Çin'e fason üretim yaptırıp , ithal edip Türk Malı damgası basılıyor . Nerede o imkanlar , devasa fabrikalar kurup , teknoloji yatırımı yapıp , hammaddeyi çok ucuza alıp tıkır tıkır üreteceklermiş ?Beğen
-
Kamil 1 saat önce Şikayet EtGerçekçi olalım , Kendi başımıza Endüstriyel üretim yaparak Batı Hegemonyasını devireceğimiz yok . Çin hammaddeleri dozer kepçesi ile alıp , tıkır tıkır dağlar gibi endüstriyel üretim yapıyor . Biz ise çay kaşığı ile eşeleyip , kendimizce mütevazi bir endüstriyel üretim yapıyoruz .Beğen
-
Kamil 3 saat önce Şikayet EtÇin , İran petrolünü ucuza kontratlayıp 80 % 'ini ithal ediyor . Ucuz petrolü , Gerek Çin'deki Fabrikalara sevketmiş , Gerekse Türkiye de kuracağı fabrikalara sevketmiş . Biz lokasyon bakımından daha avantajlıyız . Plastik , Karbon Fiber - Kompozit üretimi avantajlı maliyet düşük fiyatlara gerçekleşecektir .Beğen
-
Cinli 3 saat önce Şikayet EtSadece otomobil yapmiyacaklar tarım a da el atacaklar tarla bahçe ne varsa alacaklarBeğen