e-Arşiv faturasına ilişkin düzenleme yapıldı! Yeni dönem 2025'te başlayacak

e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine dahil olmayan mükellefler, 1 Ocak 2025'ten itibaren vergiler dahil toplam tutarı 3 bin lirayı aşan faturaları, 1 Ocak 2026'dan itibaren ise tutar sınırı olmaksızın e-arşiv fatura düzenlemek zorundadır.

GİRİŞ 12.11.2024 14:00 GÜNCELLEME 12.11.2024 14:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, tebliğle, Kanun'da yer alan ve vergi mükellefleri tarafından kullanılan ancak henüz elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenebilmesinin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla belgenin taraflarca ıslak imzayla imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesine imkan sağlandı.

Benzer şekilde halihazırda elektronik ortamda düzenlenebilen müstahsil makbuzunun da elektronik ortamda düzenlenebilmesinin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması için söz konusu belgenin taraflarca ıslak imzayla imzalanması yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları yoluyla doğrulanabilmesine olanak tanındı.

Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleriyle ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine istinaden e-dekont düzenleyebilme imkanı getirildi.

Gerek risk analiz çalışmalarının etkinliğinin artırılması gerekse muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi amacıyla, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların, vergiler dahil, toplam tutarının 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 bin lirayı aşması halinde, 1 Ocak 2026 tarihinden itibarense tutarına bakılmaksızın, e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunluğu getirildi.

ÖZEL ENTEGRATÖRLÜK İZİNLERİ GİB TARAFINDAN İPTAL EDİLEBİLECEK

Diğer taraftan, vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, üretim ve ithalat aşamasından yapı müteahhidine teslimine kadar olan tüm süreçlerin elektronik olarak izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ne dahil olma zorunluluğu olan mükelleflerden, brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olanlara, e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğü getirildi.

Mükelleflerin elektronik belge uygulamalarını kullanma yöntemlerinden olan doğrudan entegrasyon yönteminin etkinleştirilmesi ve belirli kapasite ve bilgi işlem alt yapısına sahip olan mükelleflerin bu yöntemi kullanabilmesinin temin edilebilmesi amacıyla da bazı düzenlemeler yapıldı.

Tebliğle, elektronik belge uygulamaları kapsamında mükelleflere hizmet verebilmek üzere GİB tarafından kendisine izin verilen özel entegratörlerden elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuat ve teknik düzenlemelere ilişkin usul ve esaslara aykırı davrandığı tespit edilenlere uygulanacak işlemlere ilişkin belirlemeler de yapıldı. Buna göre, eksikliği tespit edilen özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek ve eksikliğin giderilmesi istenecek. Verilen süre içerisinde söz konusu eksiklikleri gidermeyenlerle giderilmesi istenen eksikliği aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez tespit edilenlerin özel entegratörülük izinleri GİB tarafından iptal edilebilecek.

Benzer düzenlemeler elektronik belge uygulamalarını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanan mükellefler için de yapıldı.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 6
  • taner 1 ay önce Şikayet Et
    kaç esnaf kaldı şurda ayakta kalan merak ediyorum çoğu işcileri çıkardı ailecek çalışıyor onlarda ayakta zor duruyor vergi ler çok yüksek resmen devlete çalışıyoruz. büyük şirketlerin vergi ödediği yok olan küçük esnafa oluyor
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Sırf devlete vergi vermemek için lüks cipinin binlerce lira değerinde yepyeni lastiklerini değiştirip şirkete misliyle fatura ettiren aşırı solcu sözde iş adamı bile gördüm. Çünkü bu kaçak elektrik kullanan, kaçakçılık yapan, bir şekilde vergi kaçıran hainlerin derdi para değil devletin dibini nasıl oyarım, nasıl daha fazla zarar veririm. Başka bir derdi yok.
    Cevapla
  • Mehmetx 1 ay önce Şikayet Et
    Nerden buldun yasası siyasilere ve akrabalarına, siyasilerin iş ortaklarına işlemez. Vatandaşa nereden buldun değil de neden alfın yasası da çıkqrın da olsun bitsin. Zaten her şeyi oldu bittiye getiriyorsunuz.
    Cevapla
  • ali şahin 1 ay önce Şikayet Et
    uyarsak öyle, uyarmıyız tabiki hayır.çünkü saçma.
    Cevapla
  • veteriner 1 ay önce Şikayet Et
    Adım adım dijital köleliğe.
    Cevapla
  • Yusuf 1 ay önce Şikayet Et
    Bu millet başka şeyden anlamıyor.Dijital kölelik felan değil.Büyük marketler hariç hiç kimde fatura icadı yok. Millet tamamen nakit paraya döndü. Yakalanırım korkuusu ile 5-6 aydır hesabına para bile kabıul etmiyor.Kredi kartı yok.İbana kabul etmiyor.Nakit getir diyor.Arabayı tamir ettirdim. 20 binin tamamını nakit aldı.Bu millete yumuşaklık yaramıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle