Cari denge 4 ay üst üste fazla verdi! Bakan Şimşek'ten ilk açıklama
Cari denge eylül ayında 2,99 milyar dolar fazla verdi. Cari denge böylece art arda 4 ay fazla verdi. Yıllıklandırılmış cari açık 9,6 milyar dolara geriledi. Yıllık cari açık 2021 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye indi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.
Cari denge eylül ayında 2,99 milyar dolar fazla verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7,7 milyar dolar fazla verdi.
AA Finans anketinde cari işlemler hesabının 2 milyar 723 milyon dolar fazla vermesi bekleniyordu.
CARİ DENGEDE 3 YIL SONRA İLK
Cari denge haziran, temmuz ve ağustos aylarında da fazla vermişti. Cari dengede 3 yıl sonra ilk kez üst üste fazla görüldü. Cari denge 2021 yılında temmuz-ekim döneminde dört ay üst üste fazla vermişti.
YILLIK CARİ AÇIK 9,6 MİLYAR DOLARA İNDİ
Yıllıklandırılmış cari açık 9,6 milyar dolara geriledi. Böylece yıllık cari açık 2021 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 7,39 milyar dolar olurken, bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,97 milyar dolar olarak gerçekleşti.
PORTFÖY YATIRIMLARINDA 370 MİLYON DOLARLIK GİRİŞ
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 649 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 370 milyon dolar net giriş görüldü. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 83 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1,7 milyar dolar net alış yaptı.
“İYİLEŞEN CARİ DENGE MAKRO İSTİKRARI DESTEKLİYOR”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayı cari işlemler dengesi verilerini değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek şunları kaydetti:
"Yıllık cari açık eylülde 10 milyar doların altında gerçekleşti. 2023 yılı Mayıs ayına göre 46 milyar dolar azalan yıllık cari açık 33 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Daralan dış ticaret açığına hizmetler dengesinin olumlu seyri eşlik etti. Yıllık hizmetler geliri eylülde 112 milyar dolar oldu.
Dış finansmanda güçlü görünüm sürüyor. Eylülde 2,9 milyar dolar, ilk 9 ayda ise 28 milyar dolar portföy girişi gerçekleşti. Bu dönemde banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 166 ve yüzde 138’e ulaştı.
CEVDET YILMAZ'DAN CARİ DENGE DEĞERLENDİRMESİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün açıklanan ödemeler dengesi verileriyle ilgili X hesabından açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, cari işlemler dengesindeki olumlu görünümün, ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecine katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklaması şöyle:
"Cari işlemler dengesi 2024 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos aylarından sonra Eylül ayında da yaklaşık 3 milyar dolar fazla vermiştir. 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açık 9,7 milyar dolara gerilemiştir.
2024 yılının ilk 9 aylık döneminde geçen senenin aynı dönemine göre dış ticaret açığındaki iyileşme 30,9 milyar dolara ulaşırken, hizmetler dengesinde verilen fazla 3,2 milyar dolar artmıştır.
Cari dengedeki iyileşme ile beraber dış finansmana olan ihtiyaç hızla azalırken, risk göstergelerimiz iyileşmekte ve dış borçlanmanın maliyeti düşmektedir.
Makroekonomik göstergelerden aldığımız olumlu sonuçlar, uyguladığımız Ekonomi Programımızın etkinliğini göstermektedir. Yeniden dengelenme politikaları ve OVP kapsamında uygulayacağımız reformların etkisiyle 2024 yıl sonunda OVP’de yüzde 1,7 olması öngörülen cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz."
BAKAN BOLAT, ÖDEMELER DENGESİ VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) açıklanan eylül ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün, dengeli bir büyüme yapısını da desteklediğine dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:
"Cari işlemler hesabındaki güçlü iyileşme, makroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonomimizin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ediyor."
Cari işlemler hesabının eylülde 3 milyar dolar fazla verdiğini bildiren Bakan Bolat, "Böylece cari işlemler hesabı son dört aydır aylık bazda fazla vermiştir. Temmuz-Ekim 2021 döneminden sonra ilk defa art arda dört ay fazla verilmiştir." ifadesini kullandı.
Bolat, cari işlemler açığının yılın ocak-eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 85,4 azalışla 5,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret ederek, tepe noktası Mayıs 2023'te 55,6 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 45,9 milyar dolar azalarak Eylül 2024'te 9,7 milyar dolara gerilediğini belirtti. Bolat, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabının 7,7 milyar dolar fazla vererek güçlü seyrini koruduğunu kaydetti.
"OLUMLU GELİŞMELER MAKROEKONOMİK İSTİKRARI GÜÇLENDİRİYOR"
Yıllıklandırılmış ihracat verilerine de değinen ve yıllık bazda yüzde 3,4'lük artışla 261,5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Bolat, yıllıklandırılmış ithalatın ise yüzde 7,3'lük azalışla 340 milyar dolara gerilediği bilgisini paylaştı.
Bolat, yıllıklandırılmış dış ticaret açığının yüzde 31,1 azalarak 78,5 milyar olduğunu, ihracatın ithalatı karşılama oranının 8 yüzde puan artarak yüzde 76,9 olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Mayıs 2023'te yıllık dış ticaret açığı 122 milyar dolar olup, 16 ayda 43,7 milyar dolar azalmıştır. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri eylülde yıllıklandırılmış bazda 112 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 53,6 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Mal ve hizmet ticaretindeki olumlu seyrin devamı ile cari işlemler hesabının ekim ayında da fazla vermesi öngörülmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı işbirliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."
-
Guaidoglu 1 ay önce Şikayet EtCumhuriyet yürüyüsleri, kapatma davasi, gezi olaylari, darbe girisimi. Bunlarin faturalarini kim ödüyor? Terör olaylarini konusmuyorum. Unutmuyorum ve unutturmayacam. Gidin paralari o anarsist ve terör sevicilerinden toplayin. Sonra gelin benden vergi alin. Adres veriyorum -> meclis.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Emekli 1 ay önce Şikayet Et1999 ve 2001 krizleri sonrasında da síkı para politikasıyla bütçe fazla verdi, cari işlemler açığı kapandı, enflasyon düştü. Sonra hesapsızca harcamalar ve yanlış politikalar sebebiyle 2021 yıl sonunda yeniden battık. Şimdi yeniden düzeltmeye çalışıyoruz. Tahminim 2045-2050 yıllarında biz bunu yeniden yaşarız. Çünkü geçmişimiz krizlerle dolu ve hiç bunlardan bir ders çıkarmamışız.Beğen Toplam 7 beğeni
-
ARTVİNLİ 1 ay önce Şikayet EtDünyayı korona vurdu zor toparladı, bizi korona, 11 ilin yıkıldığı deprem, libya, suriye savaşı abd ve avrupanın yaptırımları vurdu. Çok şükür ımf ye dilenmeden ayaktayız. daha iyi olacak inşallah.Beğen Toplam 8 beğeni
-
vatandaş 1 ay önce Şikayet EtTicaret Bakanlığıda alımdan satıma ve üretimden tüketime denetlenebilir fiyatları belirleyen kanun çıkarması lazım kar marjında en üst limit belirlensin başa türlü serbest piyasada zamlar bitirilemez.Beğen Toplam 2 beğeni
-
vatan sever 1 ay önce Şikayet EtSayın Bakanım bu güzelim ülkemizde vergi kaçıranlar pek çok dün ekmek aldım fiş yok, bir yakınım altın borcu için altın almış yüzbin tl lira civarında fiş yok fatura yok, traş oldum fiş yok fatura yok geçen hafta arabamı çektiler trafik kurallarından dolayı yediemin parkı çanlı para getir arabanı verelim dediler ibana ve kartta ödeme yok dediler, daha sayamadığım belki yüzlerce.Beğen Toplam 13 beğeni