Zam dönemine girildi! Fahiş fiyat uyarısı! 'Şikayet edin' çağrısı
Kış dönemi sebebiyle enerji masraflarının artması ve asgari ücrete yapılacak olan zam sebebiyle, toplu sitelerde çalışan görevliler ve güvenliklerin maaşının yükselecek olması; site aidatlarında yeni zamları gündeme getirdi.
Bu doğrultuda çoğu site yönetimi 2025 yılı itibarıyla aidat zammına hazırlanıyor. Ancak bazı sitelerdeki fahiş artışlar kat maliklerini zorluyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Öyle ki büyükşehirlerin belli bölgelerinde ortalama aidatlar 3-5 bin liraları buldu. Lüks semtlerde ise 10 bin liralara yaklaştı. Yeni zamlar ile bu rakamların artması bekleniyor. Yüksek aidatlar zorunlu göçlere de sebep oluyor. Özellikle emekli kesimi, yüksek aidatlar sebebiyle toplu konutlardan mahalle binalarına geçiyor. Uzmanlar kat maliklerine “Mutlaka sitelerin genel kurullarına katılın. Fahiş aidat zamlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına şikâyet edin” uyarısında bulunuyor.
BİLİNMESİ GEREKENLER...
Ortak alan kullanmayan aidat ödemek zorunda mı?
Ortak alanların kullanılmaması aidat ödeme zorunluluğunu kaldırır mı? Ortak yaşam alanlarında oturan herkesin karşılaştığı bir konu olan aidat ödemeleri, kimi zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle apartman veya site gibi toplu yaşam alanlarında, bazı bireyler ortak alanları hiç kullanmadıkları için aidat ödemelerinin adil olup olmadığını sorgulayabiliyor. Ancak burada önemli olan sadece kullanım değil, bu alanların genel bakımı ve korunmasıdır. Apartman ve sitelerde yaşayan her birey, ortak alanlardan faydalanmasa bile aidat ödeme zorunda olduğunu belirtelim. Bu durum, Kat Mülkiyeti Kanunu’na dayandırılmakta… Kanun’un 20. maddesine göre, kat malikleri (ev sahipleri), apartman veya sitenin ortak giderlerine katılmak zorundadır. Bu, asansör bakımı, güvenlik hizmetleri, temizlik, peyzaj ve hatta ortak alanların elektrik ve su giderleri gibi maliyetleri kapsar. Ortak alan giderleri için aidat ödemeyi reddedenler için yasal süreç başlatılması hukuka uygundur.
Kiracıya ihtarname hangi şartlarda gönderilebilir?
Kiracıya ihtarname gönderilmesi, kiracının kira sözleşmesi şartlarına uymaması veya mülk sahibinin haklarını ihlal etmesi durumunda başvurulan yasal bir yöntemdir. Kira bedelinin ödenmemesi, sözleşmeye aykırı davranışlar, mülke zarar verilmesi, komşulara rahatsızlık verilmesi gibi durumlarda kiracı hakları da gözetilerek ihtarname gönderilebilir. Bu süreç, tarafların haklarını korumak ve anlaşmazlıkları çözmek amacıyla hukuki bir çerçevede yürütülür. İhtarname, kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde önemli bir adımdır. İhtarname bir ve birden fazla defa gönderilebilir. Devamında mahkemenin vereceği karar neticesinde ara bulucuya başvurulur, bu süreçte de sorun çözülmezse, kiracı hakkında evi tahliye etme kararı çıkar.
-
Memur emeklisi 4 hafta önce Şikayet EtVallahi hepiside zamları yaptı herşey ateş pahası 1.000 tl cebine koy en fazla 3 gün kalır nereye gittiği belli değil çok zordayız çokBeğen Toplam 2 beğeni
-
Emekli 4 hafta önce Şikayet EtBir kg domates yüz TL uçuyor uz galibaBeğen Toplam 2 beğeni
-
Resen 4 hafta önce Şikayet EtSerbest kaziklama piyasası zaten bu ay zam yaptı şimdi birde Yeni yılda yani üç ayda bir serbest kazikla piyasası çalışıyor herkes kafasına göre kazikliyor ne oldu diyorsun elektrik mi zamlan abi maliytler artı diyor bakıyorum dolarda yerinde duruyor petrol de yerinde duruyor maliyet artışı nasıl oluyor onuda anlamadık cezaları da vatandaşa kitliyorlar tazı tut tavşan kaç yapılıyor sonumBeğen Toplam 7 beğeni
-
Ali 4 hafta önce Şikayet EtZamlar geldi yine daha hiçbişey değişmeden.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Harput lu 4 hafta önce Şikayet EtNeden şikayet edeyim oy vererek vekili boşunamı seçtik, her şeyi ASİLLER yaparsa VEKİLLER niye.Beğen Toplam 6 beğeni