Humberto Lopez: 28 milyar dolar için görüşüyoruz, Türkiye'ye 80 milyar dolar lazım

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile enerji iletimi altyapısının dönüşümü için ihtiyaç duyulan yaklaşık 28 milyar dolarlık planın finansmanı için görüştüklerini söyledi.

GİRİŞ 09.11.2024 12:21 GÜNCELLEME 09.11.2024 12:29
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin 2035 yılı yenilenebilir enerji hedefi doğrultusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile enerji iletimi altyapısının dönüşümü için ihtiyaç duyulan yaklaşık 28 milyar dolarlık planın finansmanı için görüştüklerini belirtti.

Lopez, AA muhabirine, bankanın Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi alanındaki potansiyelini değerlendirmek amacıyla hazırladığı "Türkiye için Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası" raporunun bu alanda neler yapılabileceğini analiz ettiğini söyledi.

Bankanın, Türkiye'nin 2035'e kadar yenilenebilir enerji kurulu gücünü 90 gigavat artırarak 120 gigavata ulaşmasını hedefleyen enerji dönüşümü planını desteklediğini vurgulayarak, "Bu, güneş enerjisi, karasal ve deniz üstü rüzgar enerjilerinden oluşacak." dedi.

YOL HARİTASI BELLİ OLDU

Lopez, bu doğrultuda, bankanın hazırladığı yol haritasında, Türkiye'deki deniz üstü rüzgar enerjisinin ekonomik potansiyeli, Marmara, Karadeniz gibi bölgelerdeki potansiyel, farklı bölgelerdeki rüzgar hızları, suyun derinliği, korunması gereken alanlar gibi tüm detayların ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Tüm bunlara baktığınızda, deniz üstü rüzgar enerjisinin ekonomisi ve bunun enerji sepetine nasıl dahil olacağı konusunda net bir görüşe sahip olacaksınız. Karada, denizde, her yerde enerji üretiminin çeşitlendirilmesi fikrine katılıyorum. Ancak bir alana veya başka bir alana koyacağınız miktar tüm bu faktörlere bağlı olacaktır."

Bankanın, Türkiye'nin denizlerdeki rüzgar enerjisinin gelişimini hedefleyen bu projesinin de 2035'e kadar uzanacağını düşündüğünü dile getiren Lopez, "Bu yol haritası ise projenin hayata geçirileceğinin garantisi." ifadesini kullandı.

"80 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GEREKİYOR"

Lopez, Türkiye'nin enerji dönüşümünde 3 noktaya vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bir yanda enerji üretimi var ki bu ağırlıklı olarak özel sektör faaliyeti. Bu, gelecek yıllarda yaklaşık 80 milyar dolar yatırım gerektirecek. İkinci bir kısım ise enerji iletimi. Bu da kamu sektörünün alanına giriyor. Üçüncü kısım da enerji dağıtımı. Bu da özel sektörü ilgilendiriyor. Dünya Bankası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte enerji dönüşümünü desteklemek üzere gelecek yıl 750 milyon dolarlık ilk projeyi hayata geçirmek için çalışıyor. Enerji iletimi kısmı için de birkaç yıl içinde benzer miktardaki ikinci proje ile geleceğiz. Son olarak da Enerji Bakanlığı ile iletim için yaklaşık 28 milyar dolara ihtiyaç duyacağımız bir planın finansmanını sağlamak ya da uygun hale getirmek için neler yapılabileceğini görüşüyoruz."

YENİLENEBİLİR ENERJİDE ALANLAR FARKLILAŞTIRILACAK

Bankanın küresel eğiliminin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi desteklemek olduğunu, Türkiye'nin, bankanın deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritası oluşturduğu sekizinci ülke olduğunu anlatan Lopez, "Yenilenebilir enerjilere baktığınızda, güneş enerjisi, karasal ve deniz üstü rüzgar enerjilerinin bir kombinasyonuna sahipseniz istediğiniz şey tüm bu farklı alanları ülke potansiyeline göre çeşitlendirmektir. Türkiye'de önemli miktarda karasal rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi üretme kabiliyetiniz ve potansiyeliniz var. Türkiye de çeşitlendirmeye çalışıyor ama çeşitlendirmenin ötesinde doğru miktarda çeşitlendirmeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2035'e kadar 120 bin megavat rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü hedefine ulaşması için ihtiyaç duyulan yatırım miktarı 80 milyar dolar, bu süreçte enerji iletim altyapısının geliştirilmesi için gereken yatırım tutarı ise 28 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Kamil 3 gün önce Şikayet Et
    Devasa bir Karbon Kompozit Levha ve Karbon Fiber üretimimiz yok . Velev ki Boğaz Köprülerinin Fiber Karbon halatları bile Japonya ve Güney Kore'den gemiler ile getiriliyor . Karbon Kompozit Rüzgâr direkleri ve kanatları nereden gemiler ile getirilecekmiş ?
    Cevapla
  • Kamil 3 gün önce Şikayet Et
    Jeotermal , Rüzgâr , Güneş , Dalga enerjisi mi ? Bu tür yenilebilir , yeşil enerjiye her biri ayrı $ 500 'er milyon Dolarlık yatırımlar ile maksimum $ 8 - $ 10 Milyar Dolarlık yatırım bütçesi ayrılabilir . Enerji de verimlilik ve süreklilik esastır . Pahalı olsa da Nükleer Reaktör yatırımları daha stratejik olup uzun vadede daha çok menfaatimize yarar .
    Cevapla
  • Kamil 3 gün önce Şikayet Et
    Rüzgâr eser esmez , Hava bulutlu olur , Gece olur , Solar paneller enerji üretmez . Elbet yenilebilir enerji gereklidir . Keza çok verimli bir yatırım modeli değildir . CorPower Şirketinin geliştirdiği yüzer duba dalga enerjisini daha verimli görüyorum . Deniz alanımız çok geniş , gelgit ve dalgalar süreklidir . Milyarlarca $ Dolarlık abartılı yatırıma gerek yok .
    Cevapla
  • Brics=Çin=batıyor 3 gün önce Şikayet Et
    Yorumcu arkadaşlar uyanık olun Çin menşeili polemik ve dezenformasyon sürekli AB+ ABD Euro Dollar iMF Dünya Bankasını saldırıyor kötülüyor! Yok ABD karşılıksız para basıyor Faiz sömürü algı operasyonu! Sanki Çin PRC RMB Yuan karşılıklı basıyor RMB Dolar gibi Fiat Money! Etiksiz Ateist Çin hedefi Brics ve ülkeleri borç tuzağî düşürüp sömürmek Sri Lanla Mazedonya Pakistan Uganda....gibi!
    Cevapla
  • Çok Doğru Tespit 3 gün önce Şikayet Et
    Aynen Google ile "China debt trap" arayın kızıl emperiyalist Çin önce ülkeleri borç verip borç tuzağınî sonra ödemeyince Sri Lanka Limanı yada Uganda havalimanı el koyuyor! Müslüman ve latin amarikalı hristiyan ülkeler Çin propagandasıyla Brics üyesi>kölesi olmak için sıraya giriyorlar! Kendi halkını sömürüp zulüm işkence edenler başka ülkekeri fazlasıyla zulüm işkence yapar!
    Cevapla
  • Kamil 3 gün önce Şikayet Et
    Nükleer santrallerin kapasite faktörü % 90 iken, yenilenebilirin % 30-40 civarındadır. Nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgar ve güneşte 20-25 yıl civarındadır. Yenilebilir santralleri özel sektör kendi imkanları ile inşa etmelidir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle