Rusya Google'a kesilen 20 desilyon dolar cezanın anlamını açıkladı

Rusya’da bir mahkeme, küresel teknoloji devi Google’a eşi görülmemiş bir para cezası kesti. Cezanın tutarı tam tamına 20.000.000.000.000.000.000.000.000 dolar. Rusya 34 sıfırlı cezanın taşıdığı anlamı açıkladı.

GİRİŞ 31.10.2024 15:18 GÜNCELLEME 31.10.2024 15:18
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Google’ın Rus medya kanallarına yönelik içerik engellemeleri nedeniyle verilen bu ceza, ödenmesi neredeyse imkansız olan bir seviyeye ulaştı. Ceza miktarının, dünya ekonomisiyle kıyaslandığında akıl almaz bir büyüklükte olduğu belirtiliyor.

Rus basınında çıkan haberlere göre, bu süreç dört yıl önce başladı. 2020'de ABD yaptırımları gerekçesiyle YouTube, Rusya’nın Tsargrad TV adlı kanalını platformdan kaldırdı. Tsargrad’ın başlattığı yasal mücadele sonunda Rusya mahkemesi, Google’ın YouTube’da yasakladığı Rus kanallarını geri yüklemesi gerektiğine karar verdi.

Google bu karara uymayınca, mahkeme günlük ceza uygulamaya başladı ve her geçen hafta katlanarak artan bu ceza kısa sürede inanılmaz bir rakama ulaştı.
 

BORCUN TUTARI DÜNYANIN TÜM VARLIĞININ 200 MİLYAR KATI 

Rusya mahkemesinin belirlediği ceza miktarı yaklaşık 20 desilyon dolar, yani dünya çapında karşılanması mümkün olmayan bir rakam. Dünya Bankası verilerine göre, dünya ekonomisinin 2023’teki büyüklüğü 105 trilyon dolar civarında. 20 desilyon dolar ise bu rakamın milyarlarca katı anlamına geliyor. Bu borç tam tamına 200 milyar dünya yapıyor. Yani, böyle bir para mevcut dünya ekonomisinde dahi bulunmuyor.

GOOGLE BU CEZAYI NASIL ÖDEYECEK?

Google’ın son çeyrek geliri yaklaşık 88 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Ancak, bu devasa ceza, firmanın kazancının binlerce katını aşıyor. Şirketin bu cezayı ödeyebilmesi pek mümkün görünmüyor ve nasıl bir hamlede bulunacağı büyük bir merak konusu. Teknoloji devi Google ise henüz ceza kararıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Rusya'nın bu eşi benzeri görülmemiş kararı, uluslararası arenada da yankı uyandırdı. Cezanın Google’ın Rusya’daki operasyonlarını nasıl etkileyeceği, iki ülke arasındaki gerginliği daha da tırmandırıp tırmandırmayacağı ise şimdiden tartışma konusu.

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov

RUSYA CEZANIN ANLAMINI PAYLAŞTI

Moskova’dan Tepki: Google'a Verilen Cezanın Sembolik Bir Anlamı Var

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus mahkemeleri tarafından Google’a kesilen 20 desilyon dolarlık cezaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Peskov, cezanın “sembolik ögeler” içerdiğini belirterek, ABD merkezli teknoloji devinin Rusya’nın medya organlarına yönelik uygulamalarını eleştirdi. “Bu astronomik ceza, Google yönetiminin dikkatini çekmeye yönelik bir adım olarak formüle edilmiştir,” diyen Peskov, Rus televizyon kanallarının faaliyetlerinin kısıtlanmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Devasa Bir Rakam: 34 Sıfır Ne Anlama Geliyor?

Rusya'nın Google'a yönelik 34 sıfırlı bu para cezası, büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Dünya Bankası verilerine göre, dünya ekonomisinin 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 105 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde, 20 desilyon dolarlık ceza, dünya ekonomisinin kentilyonlarca katına tekabül ediyor. Cezanın sadece miktarı değil, ardındaki sembolik anlam da gündemde. Peskov, bu miktarın özel olarak formüle edildiğini, dolayısıyla rastgele bir sayı olmadığını belirtti.

Rusya ile Google Arasında Neler Yaşanıyor?

Google, Rusya mahkemeleri tarafından YouTube’da Rus kurumlarına ve kişilere ait bazı kanalları kaldırdığı gerekçesiyle defalarca para cezasına çarptırılmıştı. Rus kaynaklar, cezanın özellikle Rus televizyon kanallarının içeriklerinin erişimini engellemesi nedeniyle giderek arttığını belirtiyor. Rusya'nın 17 televizyon kanalına erişimi kısıtladığı için Google’a açtığı davada verilen bu devasa tazminat, şirkete ödenmemesi durumunda her geçen gün iki katına çıkarak artmış durumda. Şirket, bu mali yükümlülüklerden ötürü 2022 yılında Rusya’daki faaliyetleri için iflas sürecini başlatmak zorunda kalmıştı.

Rusya’da Google’a Erişim Engeli Gündemde

Google’ın para cezasının ödenemeyecek düzeyde yükselmesi, şirketin Rusya’da erişiminin kısıtlanması ihtimalini gündeme getirdi. Rusya’da faaliyet gösteren yabancı teknoloji devlerinin mali ve hukuki zorunlulukları karşılayamadıkları durumlarda, yerel yönetimlerin erişim engeli getirme yoluna başvurabileceği ifade ediliyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 100
  • M.Yıldırım 2 hafta önce Şikayet Et
    Google, youtube, meta gibi şirketler Türkiye'de çok rahatlar. Vergi de vermiyor ve Türk kullanıcıları ve kanalları kafalarına göre sebep belirtmeden engelliyorlar. Biz ne yapabiliyoruz? Hİçbir şey. Yerli bir arama motoru dahi geliştirme şansımız yok. Yerli sohbet uygulaması, yerli sosyal medya uygulaması bizim için hayal. Çin ve Rusya ise bu saydıklarımda ağırlıklı yerli kullanıyorlar.
    Cevapla
  • Kutadgu Bilig 2 hafta önce Şikayet Et
    google ve amazon boykot çünkü nimbus projesi yaptılar Filistinlileri anlık evlerindeki cihazlardan uydu yardımıyla vs izliyorlar arastirabilirsiniz lütfen amazondan birsey sipariş etmeyelim üye olmayalım
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Desilyon kelimeaini ilk defa duydum
    Cevapla
  • Arasho 3 hafta önce Şikayet Et
    Google'ın anlamı neydi? Bol sıfırdı değil mi? İşte bahsettiği kadar boş sıfıra kavuşmuş oldu! Şimdi logoyu desilyona göre yenilerler. Gooooooooogle olur
    Cevapla
  • Trakyalı 3 hafta önce Şikayet Et
    Google'ın insanlığa verileri satmadan dolayı cezasının haddi hesabı yok aslında...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle