Suudi Arabistan ve Rusya'nın yeni planı ortaya çıktı! Dikkat çeken 'Çin detayı'

Suudi Arabistan, düşük petrol fiyatları nedeniyle üretimi artırarak pazar payını genişletmeyi ve ekonomisini turizm, spor gibi alanlarla çeşitlendirmeyi hedefliyor. Rusya, iç ekonomiyi güçlendirmek ticaretini doğuya kaydırmış durumda.

GİRİŞ 22.10.2024 14:31 GÜNCELLEME 22.10.2024 15:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan ve Rusya, düşük petrol fiyatları nedeniyle ekonomilerini çeşitlendirmeye çalışıyor.

Dünyanın en büyük iki petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ve Rusya, düşük petrol fiyatlarının ekonomilerine baskı yapması nedeniyle enerjiye olan bağımlılıklarını azaltmaya yönelik adımlar atıyor. Çin’in ekonomik durgunluğu ve ABD’nin son 15 yıldaki petrol üretim artışı, bu yıl fiyatların düşük seyretmesine neden oldu.

SUUDİ ARABİSTAN VE RUSYA’DA DÖNÜŞÜM HAMLESİ

Suudi Arabistan, 2016 yılında başlattığı Vizyon 2030 planı kapsamında, turizm ve spor gibi sektörleri geliştirerek ekonomisini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Financial Times'a göre, Suudi Arabistan düşük petrol fiyatlarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle varil başına 100 dolarlık fiyat hedefinden vazgeçerek üretimi artırmayı planlıyor. Ülke, üretimi kısarak kar marjlarını artırmak yerine, pazar payını genişletmeye odaklanacak.

Rusya da ekonomisini petrol ihracatına aşırı bağımlılıktan kurtarmak istiyor. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkenin gelir yapısını daha istikrarlı hale getirmeyi ve iç ekonomiyi güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ancak bu planların nasıl gerçekleştirileceğine dair detay vermedi. Rusya, Batı yaptırımlarına karşı doğu ülkelerine yönelirken, Suudi Arabistan da gelişmekte olan ülkelere petrol satışını artırmayı amaçlıyor.

KÜRESEL PETROL TALEBİ ARTIYOR

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, Asya’nın gelişmekte olan ekonomilerinin bu on yılın geri kalanında küresel petrol talebini artırması bekleniyor. Raporda, 2023’te günlük 101,7 milyon varil olan küresel tüketimin 2030’a kadar 105,6 milyon varile çıkacağı öngörülüyor.

ABD’NİN ROLÜ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ETKİSİ

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlere rağmen petrol fiyatları bu yıl önemli bir artış göstermedi. ABD’nin kaya petrolü üretimi, küresel fiyatları baskılayan en önemli faktörlerden biri oldu. Enerji uzmanı Matthew Huber, ABD’nin Suudi Arabistan’ın piyasa dengeleyici rolünü üstlendiğini belirtti. Huber, ABD’nin Orta Doğu dışındaki konumu nedeniyle bu bölgedeki çatışmaların fiyatlar üzerindeki etkisinin azaldığını ifade etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının artışı ve Çin’de elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması, petrol talebinde zirveye yaklaşıldığını gösteriyor. Uzmanlar, ekonomilerini sadece petrole bağımlı olmaktan kurtarmanın her zamankinden daha önemli olduğunu vurguluyor.

OPEC’İN GELECEĞİ TARTIŞILIYOR

Petrol piyasalarındaki değişim, OPEC’in etkisi ve rolü konusundaki soruları da beraberinde getiriyor. Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC, küresel petrol üretiminin %30’unu karşılıyor. Ancak ABD’nin kaya petrolü üretimi, OPEC’in fiyatları belirleme gücünü zayıflattı. Uzmanlar, OPEC üyelerinin hedeflerde uyumlu olup olmadığını sorgularken, Suudi Arabistan’ın üretim artışı planına bazı üyelerin katılmama ihtimaline dikkat çekiyor.

Abishur Prakash

The Geopolitical Business kurucusu Abishur Prakash, OPEC üyelerinin kendi yollarına gitmesinin Orta Doğu’da kutuplaşmayı artırabileceğini ve enerjinin artık geçmişte olduğu gibi bölgeyi birleştiren bir unsur olmayacağını belirtti.

KAYNAK: CNBCE.COM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • HIDIR BUDUR 4 hafta önce Şikayet Et
    Ahh Selman Ahhh. "Seni korumam için bana para vereceksin" diyen Trump la aşna fişnasın. Daha dün Irak'ta bir grup Suudi Arabistan'a ait televizyon kanalını bastı. Grubun Suudi MBC Kanalı'nın Kasım Süleymani, İsmail Haniye ve Yahya Sinvar'ı "terörist" olarak nitelendirmesi üzerine kanala saldırılmasına ne diyeceksin..
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 4 hafta önce Şikayet Et
    KİMİ ( Filistinliler) su bulamaz içmeye, KİMİ (Suudi Selman) köprü bulamaz geçmeye. "Filistin meselesi benim meselem değil" diyen, "ABD ile değilde Türkiye ile yakınlaşalım" diyen KAŞIKÇIYI bilhassa Türkiye'de kesip biçen, ABD ile küreye el basıp,tam tam dansı yapan SELMANNNN.... Sırat varr, hesap varr..ahiret var !!
    Cevapla
  • Baybars 4 hafta önce Şikayet Et
    Elektrikli araçlar hızla çoğalıyor. Ne koparabilirsek koparalım anlayışına geçmişler.
    Cevapla
  • Bilge Kağan 4 hafta önce Şikayet Et
    Dünyayı keklemişler bu iblisler.. petrol fosil bir yakıt değilmiş yeraltı nehirleri şeklinde mineralmiş, bitmez tükenmez bir arz var, şükürler olsun rabbime, ikincisi küçüklüğümden beri petrolün 40 yılı kaldı yalanı, ulan ne şeytanmışsınız siz ziyonistler…
    Cevapla
  • Kamil 4 hafta önce Şikayet Et
    Ucuz petrol demek , endüstrinin ve toplumun ihtiyacı olan maliyet düşük üretim , fiyatı düşük karbon kompozitlerden üretilecek ucuz otomobil , ucuz inşaat malzemesi , ucuz ürünler demek . Çin endüstriyel üretiminin teşvik edilmesi tüm BRICS üyesi ülkelerin lehine olacaktır . Bu nimetten hepimiz faydalanalım .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle