GİB'den 7 bin lirayı aşan ödemeler için banka zorunluluğu

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kararıyla bundan sonra hem tüketiciler hem de işletmeler 7 bin lirayı geçen ödemeleri bankalardan gerçekleştirecek. Karar bugün yürürlüğe girerken, zorunluluğa uymayan taraflara ceza kesilecek.

GİRİŞ 18.10.2024 09:58 GÜNCELLEME 18.10.2024 10:06
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Kayıt dışılıkla daha etkin mücadele edilmesi, verginin tabana yayılmasına katkıda bulunmak adına, tahsilat ve ödemelerdeki tevsik (belgeleme) zorunluluğunun kapsamını genişleten düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapmaları zorunlu hale getirildi.

Düzenleme, bugünden itibaren yapılan tahsilat ve ödemeleri kapsarken, kapsam dahilindeki tahsilat ve ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda hem ödemeyi alana hem de ödemeyi yapana ayrı ayrı ceza uygulanacak. Ceza kesilmesi için ödemeyi yapanın vergi mükellefi olup olmamasına bakılmayacak.

BANKA HESABI OLMAYAN NASIL ÖDEME YAPACAK?

Banka hesabı olmayan ya da kredi kartı kullanmayan kişiler de 7 bin lira üzerindeki ödemelere ilişkin belgeleri tevsik etmek durumunda olacakları için, bu kişilerin ödemelerini banka veya PTT şubeleri ile ATM'lere giderek satıcıların hesaplarına yapmaları durumunda da tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

BAKANLIK ÖRNEKLE AÇIKLADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu düzenleme örnekle de anlatıldı.

Açıklamada, "Herhangi bir banka hesabı bulunmayan veya kredi kartı kullanmayan bir tüketici 15 bin lira karşılığında almış olduğu bir ürününün bedelini satıcının banka şubesine giderek satıcının hesabına yatırırsa alıcıya ve satıcıya ceza kesilmeyecek. Ancak tüketici, ürün bedeli olan 15 bin lirayı satıcıya nakden öderse, satıcı bu bedeli kendi banka hesabına yatırsa dahi, tevsik zorunluluğuna uyulmamış sayılacağından alıcıya ve satıcıya ayrı ayrı cezai işlem uygulanacaktır. Böylelikle tahsilat ve ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğu kapsamına vergi mükellefi olmayan nihai tüketiciler de dahil edilerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinliğinin artırılması hedefleniyor." ifadesine yer verildi.

KAYNAK: NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • guney 1 saat önce Şikayet Et
    Kayıt dışılıkla daha etkin mücadele edilmesi, verginin tabana yayılmasına katkıda bulunmak adına,denilmişte zaten vergiyi ödeyen taban, Tavanın vergi ödediği nerede görülmüş.
    Cevapla
  • vatandaş rıza 1 saat önce Şikayet Et
    komisyonun babasını emlakçılar alıyor kardeşim ne hakla emeksiz bedavadan bir satıştan 50,60 bin tl komisyon alıyorlar ne fiş var nefatura bir ev kira işinden bir tam kira bedeli komisyon alıyorlar y bir ceza yazacaksanız emlakçılara yazın vatandaşa bir faydanız olacaksa komisyonları kaldırın ,tam bir kira bedeli değil 4/1 olsun. siz 7 bin tl diyorsunuz emlakçıya 40 bin tl verdim ne fiş
    Cevapla
  • misafir 1 saat önce Şikayet Et
    O zaman devlet aidatsız, komsiyonsuz ödeme kartı çıkartsın ve herkese dağıtsın. Paramızı o karta yükleyelim ve ödemeleri komsiyonsuz şekilde yapalım. Bu tebliğ mahkemelik olursa iptal edilir. Banka kartı ile yapılan ödemelerdem bankalar komisyon alıyor. O komisyonu da esnaf müşterinin sırtına yüklüyor.
    Cevapla