Kuru kayısı ihracatta yüz güldürmeye devam ediyor

2024 yılı Eylül ayında Malatya'dan 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 45 milyon dolar gelir elde edildi.

GİRİŞ 14.10.2024 15:22 GÜNCELLEME 14.10.2024 15:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'dan 2024 yılı Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken, buna karşılık 45 milyon dolar gelir elde edildi. Coğrafi işaret tescilli kayısıda yıl sonu ihracat hedefi ise 100 bin tona ulaşmak.

“ALTI AYLIK HEDEF 50 BİN TON İHRACAT”

6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerden biri olan Malatya'da, tüm olumsuzluklara rağmen kuru kayısı ihracatındaki hedeflerinde sapma olmadığını kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Ramazan Özcan, “Depremlerin ortaya çıkardığı bir takım olumsuzlar devam ediyor. Özellikle fabrikalarımız yüzde yüz bir kapasiteli bir üretime ulaşamadı. İnsan işgücü ihtiyacımızın çok fazla olmasına rağmen Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirirken, buna karşılık 45 milyon dolar gelir elde etmiş olduk. Altı aylık süreçte 50 bin ton ihracata ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi

“İŞÇİ İHTİYACI HAD SAFHADA”

Sektörde iş gücü konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Başkan Özcan, ”İşletmelerimizde şu anda işçi ihtiyacımız had safhada. Dolayısıyla kapasitemizi arttıramıyoruz. Özellikle Ekim ve Kasım ayları içerisinde yüzde yüz bir kapasiteye ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışacağız. Bu sürede 30 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirebilirsek yıl sonunu da 50 bin tona yakın bir rakamla kapatmış oluruz. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamların çok fazla önüne geçmiş olduk. Bir önceki yıla mukayese ile şu anda 4 bin tonun üzerinde bir rakamla önde gidiyoruz. Geçen yıl ihracatta yaşadığımız düşüşü bu yıl telafi ederek 100 bin ihracata ulaşmak için de yoğun bir şekilde çalışacağız” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 4
  • Sinan Tekin 4 saat önce Şikayet Et
    KG 175 TL den ihraç eiyorsunuz. Türkiye de 400 TL den satılıyor. Sayın Hükümet üyeleri varsın, 45 milyon Dolar eksik olsun, 86 milyon kişiyi kazanın. Seçimlere 3 yıl kaldı. Artık sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. Milletin yiyeceği sebze, meyve, zeytin, peynirde bize kalsın, fiat düşsün.
    Cevapla
  • Topkapı 5 saat önce Şikayet Et
    dört futbolcu için ödenen paraya neredeyse Malatya'nın yarısı toprakla boğuşuyor
    Cevapla
  • Mehmet Beyhatun 5 saat önce Şikayet Et
    Gerekli olan haberi yapmışlar.Kaleminize sağlık
    Cevapla
  • Misafir 123 5 saat önce Şikayet Et
    kilosu 5 dolara mı satmışız o zaman?
    Cevapla