Türk sahipli deniz ticaret filosunda 3,8 milyon dedveyt ton kapasite artış!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Yaptığımız yatırımlar sayesinde Türk deniz ticaret filosu 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi. Dünyada ilk 10’da yer alma hedefimize son bir basamak kaldı.” dedi.

GİRİŞ 07.10.2024 12:00 GÜNCELLEME 07.10.2024 12:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2024 yılının ilk yarısında geldiği aşamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. “Denizci Ülke, Denizci Millet” şiarıyla yola çıkarak deniz ticaretinin artırılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak gerekli tüm yatırımları yaptıklarını ve bunun sonuçlarını almaya başladıklarını bildiren Bakan Uraloğlu, 2022 yılında 39,1 milyon detveyt ton (DWT) olan Türk sahipli deniz ticaret filo kapasitesinin 2023 yılında yüzde 25 artarak 48,8 milyon dedveyt tona ulaştığını belirtti. Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2024 yılında da hızla büyümeye devam ederek geçen yıla göre 3,8 milyon dedveyt tonluk kapasite artışı ile yılın ilk yarısında yüzde 7,9’luk büyüme gösterdiğinin de altını çizen Uraloğlu, “Türk Bayraklı 6,57 milyon dedveyt ton, yabancı bayraklı 46,16 milyon dedveyt ton olmak üzere toplam 52,73 milyon dedveyt ton kapasiteye ulaşıldı.” ifadelerini kullandı.



TÜRK SAHİPLİ DENIZ TİCARET FİLOSU 2024 YILINDA BİR BASAMAK DAHA YÜKSELDİ

Bakan Uraloğlu, dünya sıralamasında Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2023 yılına göre bir basamak daha yükselerek 11. sıraya yerleştiğini belirterek, “Dünyada ilk 10’da yer alma hedefimize son bir basamak kaldı. Gemi adedi bakımından 2021 yılında bin 574 olan gemi sayısı 2024 yılı Haziran sonu itibarıyla 2 bin 107’ye çıktı. 2002 yılında 8,9 milyon dedveyt ton kapasite ile dünyada 17’nci sırada olan Türk deniz ticaret filosu yaptığımız yatırımlar sayesinde 52,7 milyon dedveyt tona ulaştı.” dedi.

1,56 MİLYON DEDVEYT TON İLE EN FAZLA DÖKME YÜK GEMİLERİ BULUNUYOR

Türk bayrağının denizcilik sektöründe prestij kazanması için yaptıkları çalışmalar sayesinde Türk bayraklı deniz ticaret filosunun her geçen yıl hızla yükseliş gösterdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Artık denizlerde Türk bayrağı dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer alıyor.” dedi. Uraloğlu, ana gemi gruplarına göre 2024 yılı ilk altı aylık verileri incelendiğinde Türk bayraklı deniz ticaret filosunda adet bazında 118 gemi ile Genel Kargo Gemisi’nin dedveyt ton bazında ise 1,56 milyon dedveyt ton ile Dökme Yük Gemisi’nin başı çektiğinin altını çizdi.

KAYNAK: HABER7
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 5
  • Apostrol veli 1 ay önce Şikayet Et
    Türk sahipli gemi olması ne ifade ediyor ki?o gemilerde multi-national crew var.en son calıstıgım tankerde 4 tane türk vardı.3.8 milyon DWT olsa ne olmasa ne içinde Türk denizcisi olmadıktan sonra.
    Cevapla
  • Erdal tek. 1 ay önce Şikayet Et
    15 yıldır ticareti Bahriyenin çeşitli gemilerinde kaptan olarak çalışıyorum, 100 tane güverte makine zabitiyle çalışmışımdır bunların çok az kısmı ingilizce konusunda sıkıntı çekmiştir.Yurt dışında sanki her limanda mükemmel derecede ingilizce konuşuluyor da alt baraj 85 olmalı diyorsun.Kimsin ne tecrüben var bilmiyorum ama boş konuşuyorsun.
    Cevapla
  • İmgilizce 1 ay önce Şikayet Et
    Güverte ve makina zabitleri için İngilizce yeterlilik baraj notu arttırlmalı. Yurt dışı limanlarında iletişim konusunda sıkıntı çekiliyor. En alt baraj 85 olmalı.
    Cevapla
  • Kaptan 1 ay önce Şikayet Et
    DWT artişi kadar bu gemilerde çalişan Türk gemiinsanlari düşüş oranida gündemde tutulursa sektördeki Denizcilik mesleki gerçekleri her yönüyle görülecektir.Gemilerde çalişan Türk personel yüzdesi %75 azalmiş durumdadir.
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Bayrak devleti olarak vergileri düşürün işte o zaman DWT artışındaki patlamayı görün. O gemiler ülke bayrağını dolaştırarak zaten ülkenin reklamına katkıda bulunacak. Panama, Monrovia vs. gibi ülkeler neden gemi sahiplerinden düşük vergi talep ediyor. Araştırın bakalım.
    Cevapla