Bakanlıktan yeni adım! Artık satılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş gibi yollara başvurarak vatandaşın sağlığını riske atan firmaları ifşa etmişti. Bakanlık, atacağı adım ile parti numarası taşımayan gıdaların satışının önüne geçecek.

GİRİŞ 07.10.2024 06:14 GÜNCELLEME 07.10.2024 09:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bu ayın başında gıdada taklit ve tağşiş gibi yollara başvurarak vatandaşın sağlığını riske atan firmaları anlık olarak ifşa etmeye başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarla ilgili yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

Bakanlık, 4 Ocak 2012’de Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler Veya Numaralar Hakkında Tebliğ’i ihtiyaçlar doğrultusunda güncelliyor. Hazırlanan tebliğ taslağına göre; ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan bir işaret, harf, sembol veya numara taşımayan gıdalar piyasaya arz edilemeyecek. Hazırlama veya işleme tesislerinde hemen kullanılmak üzere toplanan tarımsal ürünlere, son tüketiciye satış noktasında hazır ambalajlı olmayan gıdalara, satın alan kişinin talebi doğrultusunda paketlenen gıdalara veya doğrudan satış için hazır ambalajlı hâle getirilmiş olan gıdalara, en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük olan ambalajlara ve partinin tanımlanmasını sağlayan işaretin veya numaranın birleşik ambalaj üzerinde yer alması şartıyla, kişiye servis edilen porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlara bu kural uygulanmayacak.

KAYITLAR BAKANLIĞA SUNULACAK

Öte yandan, hangi parti olduğu, her seferinde, gıdanın üreticisi tarafından belirlenecek. Etiket üzerindeki diğer işaretlemelerden açıkça ayırt edilebildiği durumlar hariç olmak üzere, parti işaretinin veya numarasının önünde ‘P’ veya ‘L’ harfi yer alacak. Parti işareti veya numarasının, her durumda, kolayca görülebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek şekilde olması sağlanacak. Etiket üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihinin en az gün ve ay olarak ve bu sırayla kodlanmadan belirtilmesi şartıyla, bu tarih parti numarası olarak kullanılabilecek. Ancak bu durumda etiket veya ambalaj üzerinde “Parti veya lot numarası, son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihidir” ibaresine yer verilecek. Ayrıca, gıda işletmecileri, gıda etiketi ya da ambalajında kullandıkları parti numarası veya işaretinin tebliğde yer alan parti tanımına uygunluğunun kaydını tutmaya ve talep edilmesi hâlinde Bakanlığa sunmaya zorunlu tutulacak.

2027’DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Taslağa göre, tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2026 tarihine kadar bu tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Tebliğe uygun olmayan gıdalar, 31 Aralık 2026 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak. Ayrıca, ithal edilen gıdaların etiketleri için de bu tarihler geçerli sayılacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Abizer 4 saat önce Şikayet Et
    30 dk icinde yeni şirket kurulacak .. etiketteki isim degistirilecek yola devam edilecek ..
    Cevapla
  • turgut 4 saat önce Şikayet Et
    tarihi geçen ürünlere satan firmalara iflas ettirecek cezalar kesilmeli
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    Ürün içerikleri kanunda net olarak belliöolabilir ama uygulamayana ciddi cezalar verilmeli ürün katağorisi belirlenip ona göre a veya b kalite ürün çıkmalı ve içeriği kesinlikle 2 katoğori için net olmalı gramajlı ürünler her ürün için net olmalı atnı ürünü bir firma 30 geam yapıyor diperi 26 gram yapıp vatandaşı kandırıp ciddi oara kazanıp birde haksız rakabet oluyor
    Cevapla
  • dehaydi 4 saat önce Şikayet Et
    o zaman israilin tüm ürünlerine son verın yasaklayın dehaydi buyrun.
    Cevapla
  • Dede 5 saat önce Şikayet Et
    Şeker surubunu yasaklayin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle