Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken iki kere düşünün: Paranız bir anda uçup gidebilir!

Uzmanlar son zamanlarda siber tehditlerin arttığını belirterek vatandaşlara 'Dikkatli olun' çağrısında bulundu. Uzmanlar, 'Halka açık Wi-Fi' ağlarına dikkat edilmesi, bu ağlardayken bankacılık işlemlerinin yapılmaması gerektiğini belirtti.

Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken iki kere düşünün: Paranız bir anda uçup gidebilir!
Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken iki kere düşünün: Paranız bir anda uçup gidebilir!
GİRİŞ 04.10.2024 16:57 GÜNCELLEME 04.10.2024 16:57

Dolandırıcılık olaylarındaki artış nedeniyle uzmanlar peş peşe uyarılar yayımlamaya devam ediyor. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, siber suçluların hedeflerine ulaşabilmesi için her dijital kanalı 'araç' olarak kullanabileceğini belirtti.

MOBİL BANKACILIK KULLANANLAR DİKKAT

Erginkurban, en fazla dolandırıcılığın mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekti.

Erginkurban, "Güvenlik yöntemleri konusunda kullanıcılar bazında zorlanmalar olduğunu görüyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kuralları gereği kullanıcıların 3-6 ayda bir parola değiştirmek zorunda olması, kullanıcıların parolalarını önceki parolalarından farklı seçmelerini sağlamak artık tek başına yeterli bir yöntem değil." ifadelerini kullandı.

Wİ-Fİ AĞLARINA DİKKAT EDİN

Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin suçlular tarafından "oltama" saldırısı olarak kullanılabildiğini, bu yöntemle kullanıcıların telefonunda bulunan bilgilere erişilebildiğini vurgulayan Erginkurban, şunları kaydetti:

"Hastane, zincir kahve ve restoran gibi yerlerde ortak kullanılan Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmamakta fayda var. Çünkü Wi-Fi sağlayıcısının kötü amaçlı olup olmadığını tahmin edemeyiz. Her hesabınız için ayrı, benzersiz ve herkes tarafından kolaylıkla tahmin edilemeyecek parola kullanmakta fayda var. Bu parolaları da belli aralıklara değiştirmeliyiz. Online alışverişlerde sanal kart kullanmayı bir alternatif olarak değerlendirmeliyiz."

DOLANDIRILMAMAK İÇİN SANAL KART KULLANIN

Erginkurban, kullanıcıların mobil bankacılıkta iki aşamalı doğrulama özelliğini etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabileceklerini ifade ederek, şu uyarılarda bulundu:

"Bankalar kişisel bilgilerinizi mail ya da mesaj yoluyla talep etmez. Kişisel bilgileriniz talep eden mailleri ve mesajları dikkate almayın. Kart bilgilerinizi asla paylaşmayın ve yalnızca güvenilir sitelerde alışveriş yapın. Güvenliğinden ve meşruluğundan şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girmeyin. Resmi uygulama marketleri dışında uygulama indirmeyin."

Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında