Çeyrek asırdan bu yana çırak arıyor!

Türkiye’de 8 yıllık zorunlu eğitimin başlaması ile birlikte sanayi bölgelerinde yaşanan çırak sorunu devam ediyor.

Çeyrek asırdan bu yana çırak arıyor!
Çeyrek asırdan bu yana çırak arıyor!
GİRİŞ 03.10.2024 21:23 GÜNCELLEME 03.10.2024 21:23
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ödemiş Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 40 yıldır elektrikçilik yapan 64 yaşındaki Cemal Ütteciel, çırak sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek “Herkes diploma sahibi oldu ama iş tutup ekmek kazanan kalmadı. Sanayinin çırak sorunun çözülmedi, şimdi mühendisten çok usta aranıyor” dedi.

"TAM 24 YILDIR ÇIRAK ARIYORUZ"

Ödemiş Sanayisi'ndeki dükkanın kapısına “Eleman-elektrikçi alınacaktır. Çırak her zaman” yazısı asarak 8 yıllık zorunlu eğitimin başladığı 1999 yılından bu yana sanayinin en büyük sıkıntısının çırak sıkıntısı olduğunu kaydeden Cemal Ütteciel, “Türkiye’de eğitim sistemi 4306 sayılı kanun ile 1997 - 1998 öğretim yılından itibaren 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildi. O dönemde sanki Türkiye çığır açacakmış gibi addedilen bu sistem maalesef bir dönem sonra diplomalı işsizler ordusu oluşturdu. Yıllardır Ödemiş’te elektrikçilik yaparım. 25 yıl önce oğlum gibi gördüğüm Mutlu’yu çırak almıştım. Çeyrek asırdan bu yana çırak arayışım devam ediyor. 8 yıllık eğitim sistemi başladığı günden bu tam 24 yıldır çırak arıyoruz. Ancak yok. Bu yazıyı asmamdaki sebep bu yazıyı okuyup da çırak gelecek diye değil, sisteme olan tepkimi göstermek” diyerek sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi.

Yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı İzmir’in en büyük ilçelerden biri olan Ödemiş’te sanayinin bugün çok daha iyi noktalarda olması gerektiğini ifade eden Cemal Ütteciel, “Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Ödemiş ilçemiz, 1.016 km2 yüz ölçümüne sahip. Ve her karış toprağı oldukça verimli ve adeta bereket fışkırıyor. 9 Beldesi 74 köyü olan Ödemiş’in sanayisinin gelişmemesinin bizce en büyük nedeni ahilik geleneğinin sürdürülememesi ve yeni usta yetişmemesidir” dedi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Ast 2 saat önce Şikayet Et
    Hakkını verin cok çalışan çırak var
    Cevapla
  • Kim busik 3 saat önce Şikayet Et
    Yav 2 dene kablo bağlıyon onada çırak arıyon . Kendi işini kendin yap
    Cevapla
  • mersinli 3 saat önce Şikayet Et
    Ustalık ve usta öğreticilik belgen varsa vergi levhası varsa Mesleki Eğitim MESEM öğrencisini alıp yanında çalıştırabilirsin... Sigortasını ve maaşını devlet veriyor daha ne olsun... Araştırmadan etmeden devlet bize bakmiyir deyip oturuyorsunuz...
    Cevapla
  • Anadolu 3 saat önce Şikayet Et
    Katılmıyorum. Her yaşta insan bir meslek öğrenebilir!
    Cevapla
  • Diyarbakır 3 saat önce Şikayet Et
    haftada 100 TL veriyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle