Faiz indirimleri başlayacak mı? Yatırımcıya müjde!

Enflasyonda kalıcı düşüşün başladığına dikkat çeken Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyonda yıl sonu beklentilerini açıkladı. Bayram, uzun süredir zayıf görünümün devam ettiği borsanın da ralliye hazırlandığına dikkat çekti.

GİRİŞ 03.10.2024 13:33 GÜNCELLEME 03.10.2024 13:33
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı.

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, tüketici fiyatları eylül ayında aylık bazda yüzde 2,97 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38'e geriledi.

Böylece enflasyon Ağustos 2023'ten beri ilk kez yüzde 50'nin altına gerilemiş oldu.

 

Eylül ayı enflasyonu belli olduEylül ayı enflasyonu belli oldu

 

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 26,60 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 97,87 ile konut oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -0,88 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 14,21 ile eğitim oldu.

Borsa İstanbul'da, Orta Doğu'da jeopolitik risklerin yükselmesinin ardından son iki işlem gününde sert kayıplar yaşanırken; borsa enflasyon rakamları sonrası işlemlerde daha dengeli bir seyirde bulunuyor.

 

Piyasalarda gündemi Ekonomist Muhammet Bayram, Haber7 için değerlendirdi. 

 

 

ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ BAŞLADI MI?

Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyonun politika faizinin altına gerilediğine dikkat çekti. Reel getiri hesaplaması ile bunu karıştırmamak gerektiğini dile getiren Bayram, yüzde 49’un geçmiş ayın enflasyonu olduğunu hatırlattı. Ekonomist Bayram, enflasyonda yıl sonu beklentisinin yüzde 42 – 41,5 seviyelerinde olduğunu açıkladı.

Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir iyileştirme dönemine girildiğine ilişkin bir işaret olduğunu belirten Ekonomist Muhammet Bayram, aylık enflasyona da dikkat çekti. Bayram, eğitim, konut ve sağlık gibi kalemlerde alınacak önlemler ile yüzde 40’lık direncin kırılabileceğini vurguladı. 2025 yıl sonu enflasyon beklentisinin açıklayan Muhammet Bayram, “Gelecek sene itibarıyla yüzde 17,5 seviyelerinde enflasyon görebiliriz” dedi.

Parasal sıkılaşmanın devam edeceğini dile getiren Ekonomist Bayram, Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik risklere de dikkat çekerek savaşın yurt içinde piyasalara yansıyabileceğini vurguladı.

 

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI? 

Ekim ve Kasım aylarında TCMB’den bir faiz indirimi beklemediğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, aylık enflasyondaki kısıtlı yükselişe dikkat çekerek Merkez Bankası’nın buna dayalı olarak sıkı para politikasına devam edeceğini dile getirdi.

Sembolik olarak Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini ifade eden Bayram, “Ancak bugüne kadar süren sıkı para politikasındaki kararlı duruşun ve emeklerin sürdürülebilir olması açısından faiz indirimi için erken olabilir. Bunun için bir bedel ödenmesi gerekiyor ise bu bedeli şimdi ödememiz gerekir. Seneye parasal gevşemelerin başladığı ekonomik açıdan daha rahatlamış bir dönem göreceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

BORSA RALLİYE Mİ HAZIRLANIYOR?

Enflasyon rakamlarının piyasalara yansımalarını değerlendiren Ekonomist Muhammet Bayram, Borsa İstanbul’da çok uzun süredir zayıf görünümün devam ettiğini dile getirdi. Borsada dün Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ile ciddi kayıplar yaşandığını ifade eden Bayram, enflasyon rakamlarının bugün açıklanması ile anlık olarak borsada kısa vadeli hareketlenmenin yaşandığını söyledi.

Muhammet Bayram, borsada bir süre dalgalı seyrin devam edeceğine de dikkat çekti.

Yatırımcının jeopolitik risklerle beraber borsadan çıkarak altın ve TL mevduatlarına yöneldiğini ifade eden Bayram, borsada yatırımcı profiline ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Borsa yatırımcısının bir çoğunun risk almak istemediğini belirten Muhammet Bayram, yatırımcı portföyünün 10 bin puan seviyelerinin altında olduğunu da vurguladı.

Yıl sonu beklenen faiz indiriminin gerçekleşmesi ile yabancı yatırımcının borsaya yöneleceğini belirten Ekonomist Bayram, borsada yıl sonu beklentisinin 15.000 puan seviyesinde olduğunu açıkladı.

Bayram, “Borsa yıl sonunda büyük bir ralli ile yükselebilir” dedi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • birisi 47 dakika önce Şikayet Et
    ha borsa oynamışsın ha kumar.Sakın bu hataya düşmeyin.Ailenizin ocağına incir ağacı dikersiniz.Bu oranlar laflar da hikaye.Yaşadğımız ortada.Firmalar batıyor ve derinleşiyor kriz.Savaş hükümetler için bir sebep olarak cazip geliyor.
    Cevapla
  • Tual 1 saat önce Şikayet Et
    Tüketiciye müjdeyi bekliyoruz
    Cevapla
  • M571 2 saat önce Şikayet Et
    Açıklanan oranlar pek pazarı bakkalı manavı magazayı yansıtmıyor TÜİK düştü diyor sadece biz yansımalarını göremedik bir türlü
    Cevapla
  • ALİ 2 saat önce Şikayet Et
    Faiz ile işim olmaz ama faiz sabit kalmalı çünkü faiz indirimi olduğu zaman ev fiyatları yükseliyor zaten ev almak çok zor bide fiyatlar yükselirse mezara kadar kiracı kalırız. Hükümetimizden acil olarak beklentimiz kiracılara taksitli ev yapmasını bekliyoruz kahramanmaraş başta olmak üzere
    Cevapla
  • Sinan 2 saat önce Şikayet Et
    Borsaya giren batıyor,zor yükselir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle