AB ülkesinde kriz! Memur maaşları için borç alacaklar

AB üyesi Fransa'da ekonomik sorunlar memur maaşlarının ödenmesini aksatma aşamasına geldi. Ülkede basına yansıyan haberlere göre, borçluluk giderek artıyor.

GİRİŞ 30.09.2024 14:21 GÜNCELLEME 30.09.2024 16:48
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Fransa'da yaşanan siyasi istikrarsızlık, ekonomide işleri yolundan çıkardı.

Fransız devletinden kaynaklanan orta ve uzun vadeli emisyonlar nedeniyle geri alımlar hariç milyarlarca euroya ihtiyaç duyuluyor.

Aşırı finansman ihtiyaçları karşısında Fransa'nın borç maliyetinin önemli ölçüde artması bekleniyor.

KAMU BORCU ARTTI

Fransa'nın kamu borcu 2024'ün ilk yarısında 127,1 milyar euro artarak 3 trilyon 228 milyar 400 milyon euro oldu. Borcun 1 trilyonu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dönemine ait. Kişi başına düşen borç yaklaşık 47 euro olarak hesaplandı. Fransa yılda 80 milyar euroyu bu borcun faizine ödüyor. Bu borç ülkedeki eğitim ve savunma bütçesinden fazla.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Fransa'da öğrencilerin bedava yemek kuyruklarının tekrar görülmesi, ekonominin geldiği olumsuz seyri kanıtlar nitelikte.

MEMUR MAAŞLARINI ÖDEMEK İÇİN 300 MİLYAR EURO BORÇ

En son olarak da Fransa'nın memur maaşlarını ödemek için 300 milyar euro borç alacağı medyaya yansıdı.

REKOR BORÇLULUK

Fransa'da yayınlanan "Finance&Marchés / Finans ve Piyasalar" gazetesine göre, Fransa gelecek yıl kredilerde 300 milyarlık sembolik eşiği aşacak. Vadesi geçen tahvillerin geri ödenmesi ve bütçe açığının artmasıyla kamunun finansman ihtiyacının 2025 yılında 315 milyar euroyu aşması bekleniyor.

Yayınlanan habere göre bu hükümeti bile endişelendiren bir rakam. Fransa'nın piyasalara yönelik borçlanma programının sembolik 300 milyar euro eşiğine ulaşması, hatta bu eşiği aşması bekleniyordu. 2024 için planlanan 285 milyarın ardından yeni bir rekor.

Üstelik bu, gelecek yıllarda geri ödemeleri azaltmak amacıyla önceden yapılan borç geri alımlarını hesaba katmıyor. Bir kamu borç uzmanının tahminlerine göre vadesi 2025'te dolacak ve yeniden finanse edilmesi gerekecek devlet tahvillerinin tutarının 165 milyar euro olması gerekiyor.

ANALİSTLER OLUMSUZ

Yayınlanan habere göre, Fransa, diğer ülkeler tarafından daha az talep edilen yatırımcılardan daha büyük bir beklenmedik kazanç elde etmeyi umabilir, fakat bu durum pek mümkün görünmüyor.

Bir analist, konuyla ilgili olarak,"Yatırımcılar şimdilik Fransız borcu konusunda oldukça tarafsız ve İspanya'ya, kurumsal borçlara veya uluslar üstü şirketlere odaklanmış durumda." dedi.

Haberin devamında Fransa'nın 300 milyarlık yatırımda "Zorluk yaşama riski olur mu?" diye sorarak, panik yapılmaması gerektiğini de öneriyor.

BORSASI

Macron'un beklenmedik bir şekilde erken seçim seçim kararı alması piyasaları da olumsuz etkilemiş ve Avrupa'nın piyasa değeri en büyük borsasına sahip olma ünvanını kaptırmıştı.

KAYNAK: ENSONHABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 59
  • Hhvar 1 ay önce Şikayet Et
    Macron çıkar haklına Para ekmek bulamıyolarsa, yoksa pasta yesinler der
    Cevapla
  • Sami ates 1 ay önce Şikayet Et
    Bizim batı hayranları demekki ordada işler yolunda değilmiş ama siz kendi ülkesini kötülemeye alıştığınız için bu haberi görmezden gelirsiniz
    Cevapla
  • Mustafa Yersen 1 ay önce Şikayet Et
    Ailece en son ne zaman mangal yakıp kuzu pirzola yedin? Sen ondan haber ver.
    Cevapla
  • Yigit 1 ay önce Şikayet Et
    Gitte fransada yaşabi bakbakalım bizim gibilermi halkın alım gücü ne boş yapma Türkiye iflasın eşiğinde haberin yok
    Cevapla
  • Berka 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkemdeki at gözlüklü vatandaş zannediyor ki tek biz borçluyuz. Türk gerektiğinde çarık gever ama Avrupa birbirini yer.
    Cevapla
  • Yigit 1 ay önce Şikayet Et
    Sen bi adamların yılık bütçelerine bi bak gelir giderine bide bize bak her yıl gelir gider dahada açılıyor batık bir ekonomi var farkında degilsin
    Cevapla
  • mustafa 1 ay önce Şikayet Et
    Daha beter olsun!
    Cevapla
  • Horlama 1 ay önce Şikayet Et
    Afrikada Hırsızlık azaldıkça Avrupa yoksulaşıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle