Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BRICS ve ASEAN açıklaması! Batı'ya tepki gösterdi

ABD ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin BRICS ve ASEAN yakınlaşması üzerine batı medyasında çıkan eleştiriler için, "Biz bunlara bakarak asla geleceğimizi belirleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 26.09.2024 19:59 GÜNCELLEME 26.09.2024 20:02
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu ABD'den yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ziyareti esnasında, Türkevi'nde, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

"BUNLARA BAKARAK GELECEĞİMİZİ BELİRLEYEMEYİZ"

Türkiye’nin BRICS üyelik başvurusu ve yabancı basında bu konuda yer alan eleştirilere ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Her şeyden önce bizim BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nde (ASEAN) yer almamız, buralarda görünmemiz, inanıyorum ki bölgelerin aritmetiğini de değiştirecek. Çok daha farklı bir yapının inşasına vesile olacak. Orta Asya, Rusya, Baltık bölgesi ya da Uzak Doğu ile ilişkilerimiz kadar Kıta Avrupası ve Amerika ile de bağlarımızın bulunduğunu bir kenara koyamayız. Aynı şekilde Arap coğrafyası ve Körfez ülkeleriyle köklü bir geçmişimiz bulunurken Afrika ile de yakın ilişkilerimiz mevcut. Netice itibariyle bulunduğumuz coğrafya ve binlerce yıllık geçmişimiz bizi böylesine çeşitli bir ortaklık mimarisi oluşturmak için teşvik ediyor. Biz bir NATO ülkesiyiz diye Türk dünyası ve İslam dünyası ile bağlantımızı kopartamayız. BRICS ve ASEAN bizim için özellikle ekonomik iş birliklerimizi geliştirmek için fırsatlar barındıran yapılar. Bu yapıların içinde yer almak NATO'dan vazgeçmek anlamına da gelmiyor. Bu ittifak ve iş birliklerinin, özellikle birbirinin alternatifi olduğunu düşünmüyoruz. Bugünün dünyasında bazı uluslararası gerilimler olsa da soğuk savaş dönemi çok geride kaldı. Bize “BRICS’e ya da başka bir yapıya girmeyin” diyenlere baktığınızda yıllardır parçası olmak için çalıştığımız Avrupa Birliği'nin kapısında bizi yıllarca bekletenlerle aynı kişiler. Biz bunlara bakarak asla geleceğimizi belirleyemeyiz.

"ONLARA DA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ"

Türkiye'nin Haziran 2023'ten bu yana uyguladığı ekonomi programı ve bu program sonrası uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırımlarını ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomide artık zor dönemleri geride bırakıyoruz. Uyguladığımız programın başarısını artık bizden çok uluslararası kuruluşlar ortaya koyuyor. Bizim şu an odaklandığımız konu, milletimizi zorlayan enflasyon meselesidir. Enflasyonu dizginlemeyi başladık ve kalıcı dezenflasyon sürecini başlattık. Enflasyonda anlık değil, ayakları yere sağlam basan bir gerileme görüyoruz ve bu hızlanarak devam edecek. Vatandaşımız enflasyondaki bu gerilemeyi hissetmeye başladı ve önümüzdeki dönemde daha hızlı bir şekilde bunu görecekler. Fırsatçılarla mücadelemizi de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Onlara göz açtırmayacağız. Hedeflerimizi tutturduk ve yolumuza disiplinli bir şekilde devam ediyoruz. Üstelik bunları çevremizdeki karışıklıklara ve istikrarsızlık kaynaklarına rağmen başardık. Yola da bu şekilde devam ediyoruz" dedi.

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Kul insan 1 saat önce Şikayet Et
    Hem Avrupa hem Amerika hem İngiltere hem İsrail hem Fransa hem Rusya hepsi Müslümanlardan çaldıkları ile saltanat sürdürüyorlar. Müslümanlar artık herkesi kendisi bilmekten vazgeçsin ve güvenlik önlemlerini en üst seviyede tutsunlar. Etrafımızda hırsızlar,eşkıyalar dolu. Ey Müslüman bilim adamları, kafirlere çalışmayın.
    Cevapla
  • Emirdağ laikası 1 saat önce Şikayet Et
    İki dehşetli Harb-i Umumînin neticesinde   beşerin tam uyanması cihetiyle, kat’iyen dinsiz bir millet yaşamaz. Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, küfr-ü mutlakı kıran ve hak ve hakikate dayanan ve hüccet ve delile istinad eden ve aklı ve kalbi ikna eden Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir. O vakit dört yüz milyon ehl-i Kur’ân’a kılıç çekemez.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 2 saat önce Şikayet Et
    artık ab sevdasından vaz geçmek en iyisi
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    Artık bu ülkede cezaları arttırın. Suçluyu salıvermeyin. Bu soruna el atın artık
    Cevapla
  • Namyelüs 4 saat önce Şikayet Et
    Günümüz Avrupası hasta ve yaşlıdır.Son otuz yıldır hiçbir bilimsel buluş ve mühendislik becerisi olmayan,ABD nin himayesi olmadan askeri bir güç bile olamayan bir yapıdır.AB bügün gel dese dahi girilmeyecek bir ekonnomisi ve siyaseti vardır.Üstelik bir hırıstıyan birliğidir ve yasaları hırıstıyan şeriatına uygundur.Türkiye'nin yönü BRICKS olmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle