Borsa ralliye mi hazırlanıyor? Borsa yatırımcısı 1 Kasım için nasıl pozisyon alacak?

Yurt içi piyasalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, borsa istanbul için 1 Kasım'ın kritik olduğunu belirtti.

GİRİŞ 24.09.2024 14:39 GÜNCELLEME 24.09.2024 14:39

Küresel piyasalarda Çin'den gelen teşvik paketi riskli varlıklar üzerinde pozitif etki yaptı.

Fed'in faiz politikası uluslararası piyasalarda belirleyici rol oynarken emtialara ve dolara etkisi ile Türkiye'nin de merceğinde. Fitch Ratings, Fed'in bundan sonraki faiz indirim sürecinde çok fazla cesaretli adımlar atmayacağı görüşünü savundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in 1 Kasım'da Türkiye'nin notunu paylaşması bekleniyor. Türkiye'nin yeni bir not artışı alması bekleniyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,24 yükselişle 9.911,41 puandan başladı. Ardından BİST 100 endeksi 10 bin puanı aştı.

ABD Merkez Bankası'nın 4,5 yıl sonra faiz indirimine gitmesinin ardından altın fiyatları her gün yeni bir rekor kırmaya başladı.

Piyasalarda gündemi Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, Haber7 için değerlendirdi.

 

 

PİYASALARDA 'FAİZ İNDİRİMİ' ETKİSİ 

Çin’in teşvik paketini asya piyasalarının olumlu karşıladığını ifade eden Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, Çin ekonomisinde yaşanan durgunluğun piyasalara negatif yansıdığını belirtti. Bal, küresel piyasalar açısından asya piyasalarının önemine de değindi.

Fed’in geçtiğimiz hafta 50 bp faiz indirimine gitmesinin piyasalara pozitif yansıdığını dile getiren Onur Can Bal, yılın geri kalanından Fed’ten toplam 50 bp faiz indirimi beklediklerini vurguladı. Piyasa beklentilerine yönelik konuşan Bal, piyasaların Fed’ten bir 50 bp bir de 25 bp olmak üzere toplamda 75 bp faiz indiriminin beklendiğinin altını çizdi. ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin bu açıdan kritik olduğunu belirten Onur Can Bal, ABD seçimlerinin de önemini vurguladı.

 

BORSA 10 BİN PUAN SINIRINDA

Yurt içi piyasalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, TCMB’nin faiz karar metninde minimum düzeyde yumuşamaya gittiğini vurguladı. Bal, yurt içinde ilerleyen dönemlerde faiz indirimine başlanacağını dile getirdi. Önümüzdeki aylarda açıklanacak olan enflasyon rakamlarına bağlı olarak faiz indirimlerinin başlayacağını vurgulayan Bal, 2025 yılında merkezden kademeli bir faiz indiriminin görüleceğini ifade etti.

S&P’den 1 Kasım’da not artışı beklediğini dile getiren Onur Can Bal, borsaya olumlu yansıyabileceğini söyledi. BIST100 endeksinde zayıf görünümün devam ettiğini belirten Bal, 10 bin puan seviyesinin güçlü bir direnç noktası olduğunun altını çizdi. 10 bin puanın aşılması ile endeksin yeniden yükseleceğini dile getiren Onur Can Bal, orta vadeli beklentilerinin pozitif yönde olduğunu vurguladı.

 

 

2025 YILI İÇİN ALTIN TAHMİNİ

Altının rotasını uzun süredir Fed’e çevirdiğini ifade eden Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onur Can Bal, altının pozitif yönde kalmasını beklediklerini belirtti. Merkez bankalarının faiz indirimine başlaması ile altının 2025 yılında da güçlü çıkışlar göstereceğini ifade eden Bal, altının desteklendiğini söyledi.

Fed’in 50 baz puan faiz indirimi ile altının rekor seviyelere yükseldiğini açıklayan Onur Can Bal, jeopolitik risklerle altının desteklendiğini vurguladı. 2025 yılı için altında tahminlerde bulunan Onur Can Bal, altının yine orta uzun vadede olumlu olacağını belirtti.

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.